18-11-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Tips & Tricks

10 basic twintip-transities

Ben je pas begonnen met kitesurfen en kan je goed heen en weer varen? Dan is het nu tijd om te leren hoe je van richting kan veranderen. We beginnen bij de meest basic twintip-transitie en nemen je mee door 10 eenvoudige maar ook stijlvolle transities die je de komende tijd kan gaan oefenen. Wie weet heb jij al deze 10 twintip-transities tegen het eind van dit seizoen nog onder de knie.

twintip-transities

1. ZITTEN OF DROPDOWN TRANSITIE
Dit is de eerste manier om van richting te veranderen. Deze heb je al van je instructeur geleerd. Als je naar beide kanten kan waterstarten, dan kan je op deze manier het makkelijkst van richting veranderen. Hoe beter en gecontroleerder je dit kan, des te makkelijker de volgende transities worden. De gouden tip is de kite rustig naar 12 uur sturen, de bar van je afduwen waardoor de kite alle kracht verliest. Het helpt om nog meer aan te kanten en upwind te draaien waardoor je ook snelheid verliest. Als je eenmaal zit is helpt het om je board te draaien, zodat je in de goede richting zit voordat je je kite instuurt. Dit is een veilige transitie om naar terug te gaan als de wind opeens heel hard wordt of als het opeens heel druk op het water is waardoor je het overzicht kwijt bent.

twintip-transities

2. UPWIND TRANSITIE
De upwind transitie is in principe hetzelfde als de eerste transitie alleen doe je alles net wat sneller waardoor je niet in het water gaat zitten. Hoe gaaf is het als je het niveau hebt bereikt dat je niet meer nat wordt om van richting te veranderen! Timing is erg belangrijk voor deze twintip-transitie. Een veel gemaakte fout is om de kite te vroeg in de nieuwe richting te sturen, terwijl je nog snelheid in de oude vaarrichting hebt. Het is belangrijk om je board goed upwind te sturen terwijl je je kite omhoog stuurt met je bar van je af. Pas als je bijna stil staat trek je aan de bar waardoor je niet in het water dompelt ondanks dat je geen snelheid hebt. Verplaats je gewicht van je achterste been naar je nieuwe achterste been en strek je voorste been zodat je neus van je board boven water blijft. Stuur je kite in de nieuwe richting, en voila! Je eerste bocht zonder onder water te dompelen.

twintip-transities

3. TOESIDE NAAR HEELSIDE JIBE
Nu beginnen we met de gave twintip-transities. Die je uiteindelijk vol snelheid en grote spray kunt doen. Deze kan je later ook op een golf inzetten. Het kan bijna als snowboarden in de poedersneeuw voelen. De jibe is een downwind bocht en de toeside naar heelside is de makkelijkste variant. Als je een 180 kan sliden, dan kan je deze jibe ook! Switch je board van heelside naar toeside en probeer goed je snelheid te houden. Stuur je kite in en volg vlak daarna met je board. Het fijne aan deze jibe is dat je makkelijk druk kan zetten in op je hielen waardoor je de druk in je kite kan houden en later een grote spray kan zetten. Als je deze onder de knie hebt kan je hem later ook met een downloop doen voor een nog agressievere bocht.

twintip-transities

4. HEELSIDE NAAR TOESIDE JIBE
Deze is vergelijkbaar met de vorige jibe, maar net iets lastiger omdat je doorvaart in de toeside positie. Probeer na de bocht goed je schouders naar het water te brengen en goed je gewicht over je tenen te houden, waardoor je de druk in je kite houdt en je met snelheid door kan varen. Deze jibe is vooral leuk met een downloop. De downloop maakt het makkelijker om je snelheid te houden en door je achterste hand te loslaten voelt het nog natuurlijker om toeside door te varen.

twintip-transities

5. JUMP TRANSITIE
Springen is niet alleen leuk, het is ook een manier om van richting te veranderen. Als je al een basissprong kunt, kun je deze ook proberen om van vaarrichting te veranderen. Het begin is zoals een normale sprong, maar het tweede gedeelte is anders. Zet je sprong op dezelfde manier in, maar houd je kite aan de kant van je nieuwe vaarrichting. Door hem daar te houden verlies je snelheid in de nieuwe richting en vlak voordat je landt moet je je kite hard insturen, harder dan wanneer je een normale sprong landt. Bij de jump-transitie is de pop erg belangrijk. Door goed af te zetten voor je sprong krijg je meer snelheid omhoog dan naar voren, waardoor het van richting veranderen een stuk makkelijker is.

twintip-transities

6. JUMP TRANSITIE MET GRAB
Hetzelfde als de jump-transitie, maar met net een beetje extra stijl. Om deze goed uit te voeren helpt het om iets hoger te springen, zodat je meer tijd hebt in de lucht. De makkelijkste grab is de nose grab. Als je je voorste been intrekt en je achterste been strekt zit de neus van je board bij je heup en kan je hem makkelijk pakken.

twintip-transities

7. BACKROLL TRANSITIE
De backroll is misschien wel de meest stijlvolle twintip-transitie. Hij voelt daarnaast ook heel natuurlijk aan. Als je een normale backroll kan dan kan je deze truc ook. Om hem er nog beter uit te laten zien kan je proberen om goed je hoofd naar achter te gooien na de take off, zodat je onderste boven komt te hangen. Door je achterste hand los te laten, trek je al aan de goede kant van de bar om de kite in te sturen. Als je niet zo veel power hebt bij de landing kan je hard doortrekken aan de bar waardoor de kite looped en je zo met veel snelheid uit de twintip-transitie komt. Voeg nadat je deze trick onder de knie hebt ook een grab toe voor extra stijlpunten.

twintip-transities

8. FRONTROLL TRANSITIE
De Frontroll transitie is een stuk lastiger, maar voelt wel heel goed als je hem landt. Deze is een stuk makkelijker met wat meer power in je kite, waardoor de makkelijker hoger springt. De trick om deze te landen is goed je voorste been intrekken zodat je sneller de rotatie afrondt.

twintip-transities

9. BACKROLL HAND DRAG
De backroll handdrag mag niet ontbreken bij deze 10 twintip-transities. Het is ook mijn favoriet. Hij lijkt erg op de normale backroll transitie, waarbij je je voorste hand los laat. Het geheim voor een goede hand drag is niet te hard poppen, maar je benen intrekken en genoeg aan je bar trekken zodat je net boven het water zweeft. Des te meer inverted je bent, des te makkelijker het wordt. Het zal een paar pogingen kosten om precies genoeg aan je bar te trekken, maar het is zeker het proberen waard. Deze twintip-transitie is ook weer een stuk makkelijker met meer power, omdat je niet te veel wilt poppen om de lucht in te gaan maar vooral de power in je kite gebruikt.

twintip-transities

10. TAP TRANSITIE
Als laatste hebben we nog de tap transitie. Het is eigenlijk een normale jump transitie, alleen tik je met je board een obstakel aan. Het beste is sowieso om iets zachts uit te kiezen, zoals deze berg zeewier die ik in Sicilië heb gevonden. Zo zal je niet hard vallen of je board slopen. Timing is alles bij deze trick en in het begin is het beter om iets te hoog te springen en dan langzaam steeds minder hoog te gaan tot je het obstakel kan aanraken. Als je eenmaal op de goede hoogte zit, kan je het makkelijkst met je nose van het board het obstakel aantikken. Naarmate je beter wordt, kan je je creativiteit er op los laten en op oneindig veel manieren deze twintip-transitie doen.


Dit artikel ‘’10 basic twintip-transities ” komt uit Access #3 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram

 van