23-11-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

10 jaar Red Bull King of the Air

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de eerste Red Bull King of the Air werd gehouden in Kaapstad, Zuid-Afrika. 18 van ‘s werelds beste kiteboarders zullen neerstrijken op Kite Beach voor massale lucht en enorme scores voor s’werelds belangrijkste Big-Air kiteboarding-wedstrijd. De kitesurfers worden beoordeeld op basis van de hoogte van hun sprongen, verschillende trucs en stijl.

Geschiedenis

Red Bull King of the Air 2013Winner: Jess Richman (Hawaii) Red Bull King of the Air 2013 zag 24 van ‘s werelds beste en meest extreme big air specialisten samenkomen in Big Bay, Kaapstad. Kitesurfen was terug naar zijn roots en velen geloofden dat het de essentie had herontdekt van wat het in de eerste plaats zo speciaal maakte.


Red Bull King of the Air 2014 – Winner: Kevin Langeree (Nederland) De Nederlander Kevin Langeree wist in de finale zijn landgenoten Ruben Lenten (tweede) en Steven Akkersdijk (derde) af te troeven om voor een 12.000-koppig publiek Red Bull King of the Air 2014 kampioen te worden.


Red Bull King of the Air 2015 – Winner: Aaron Hadlow (GBR) Na het traditionele venster van twee weken te hebben afgewacht – met voldoende wind om de ronden 1 tot en met 3, verdeeld over twee afzonderlijke dagen, af te werken – werd het officiële weervenster met een dag verlengd. Hadlow zette de prestatie van de dag neer en landde twee enorme Megaloop KGB’s tijdens de halve finale en de finale om de eerste plaats op het podium op te eisen.


Red Bull King of the Air 2016 – Winner: Aaron Hadlow (GBR) Hadlow versloeg eerdere kampioenen, Jesse Richman (2013); Kevin Langeree (2014), en eerste finalist Reno Remeu om back-to-back te winnen.


Red Bull King of the Air 2017 – Winner: Nick Jacobsen (Denmark) Dit jaar werd een nieuwe koning gekroond, met de populaire Deen Nick Jacobsen die zijn eerste internationale overwinning in de grote lucht behaalde.


Red Bull King of the Air 2018 – Winner: Kevin Langeree (Nederland) 2018 was niet alleen bijzonder omdat het pas de tweede keer was dat een rijder twee keer King of the Air won (Aaron Hadlow won back-to-back in 2015 en 2016), maar er werd ook verhuisd van Big Bay in Blouberg naar Kite Beach.


Red Bull King of the Air 2019 – Winner: Kevin Langeree (Nederland) Langeree schreef geschiedenis op Afrikaanse bodem door zijn derde titel op te eisen.


Red Bull King of the Air 2020 – Winner: Jesse Richman (Hawaii) Toen de eindsirene ging na 34 heats en ongeveer zeven uur wedstrijd, klom Jesse Richman naar de hoogste trede en eiste zijn tweede overwinning op en de eerste sinds hij in 2013 de felbegeerde African Mask ‘kroon’ won.


Red Bull King of the Air 2021 – Winner: Marc Jacobs (New Zealand) Voor de allereerste keer vond het evenement plaats in een nieuw weervenster, eind november en begin december (in plaats van eind januari en begin februari zoals in het verleden). Hoewel de finale een climax was, waren er veel hoogtepunten gedurende de dag, zoals de Poolse jongere Janek Grzegorzewski die de hoogste score in de geschiedenis van het evenement behaalde.


Locatie

Kite Beach in Table View staat bekend als het Kaapse Mekka van kitesurfen. De locatie voor Red Bull King of the Air is perfect gehoekt voor rijders om het meeste te halen uit de heersende zuidoostelijke zomerwind (liefkozend bekend als de Cape Doctor) en de westelijke deining die nodig is om de hellingen te bieden voor de kiters om te lanceren uit.

De jurering bij Red Bull King of the Air wordt gedaan door een panel van onafhankelijke en zeer ervaren juryleden. Hun focus is om de meest extreme en complete rijder te belonen als de King of The Air.

Beoordelingscriteria

De beoordelingscriteria en het systeem zijn uniek voor Red Bull King of The Air en komen niet overeen met andere kitesurf- of kiteboardcompetities of -organisaties. Het systeem en de criteria zijn specifiek ontwikkeld (en worden voortdurend bijgewerkt) in overeenstemming met de evolutie van de sport en de behoeften van het evenement.

De drie hoogst scorende trucs van een rijder zullen de uiteindelijke heatscore van de rijder vormen en het resultaat van de heat bepalen. Een truc wordt gescoord op zijn hoogte, de extremiteit waarin hij is uitgevoerd, hoe technisch correct hij was en hoe goed hij werd uitgevoerd.

De totale score van de heat word bepaalt door de volgende punten:

Variatie: Hoeveel verschillende trucs en variaties heeft een rijder uitgevoerd?

Technische moeilijkheid: kan de berijder technische manoeuvres uitvoeren met hoogte en extremiteit?

Stijl: biedt de rijder een unieke stijl in de manier waarop ze hun trucs uitvoeren?

Uitvoering: Kan de rijder tricks in beide richtingen uitvoeren en hoe schoon zijn de landingen?

Risico: gaat de rijder all-out of speelt hij op safe? (Trick-keuze kan ook risico definiëren, sommige tricks zijn inherent riskanter dan andere)

Show/Wow-factor: Is het prettig om naar de rijder te kijken? We willen dat de renners een show geven waar iedereen naar kijkt. Renners die een heat goed uitvoeren, het grootste deel van hun repertoire landen, weinig fouten/crashes maken en een solide prestatie leveren, worden beloond met de impressiescore.

Innovatie: rijders worden beloond voor het toevoegen van nieuwe/radicale trucs aan hun prestatie, zelfs als ze niet perfect geland zijn, kunnen de juryleden de vertoningsscore toekennen aan rijders die bereid zijn om nieuwe progressieve trucs aan de wedstrijd toe te voegen.


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van