10-10-2012 - Windsurfen, Nieuws

13 en 14 oktober Finale Mazda NK Windsurf op het Lauwersmeer.

Op 13 en 14 oktober zal het laatste evenement in de wedstrijdcyclus van het Mazda NK Windsurf plaatsvinden. De locatie is het Lauwersmeer op de scheiding tussen Groningen en Friesland, nabij vakantiepark Landal Esonstad. Het NK Windsurf zal vallen binnen het windsurffestival Esonstad4sails.

Er zal gestreden worden in disciplines Slalom en Race, maar ook de deelnemers aan het NK Windsurf Freestyle laten hun spectaculaire tricks zien op het Lauwersmeer in hun laatste evenement van het jaar. Afhankelijk van de windsterkte wordt de discipline Slalom of Race gevaren. De Freestylers varen hun heats onafhankelijk van de Slalommers en de Racers.
In de Race gaat meervoudig Nederlands kampioen Dennis Littel ook dit jaar weer aan de leiding. Hij wordt gevolgd door routinier Adri Keet. Op de derde plaats ligt Teade de Jong, voor wie het evenement op het Lauwersmeer bijzonder is, omdat het zijn thuiswater is. De Jong werd vorig jaar tweede in het kampioenschap, terwijl Keet toen derde werd.

In de Slalom gaat Adriaan van Rijsselberghe, de broer van Olympisch windsurfgoud winnaar Dorian, aan de leiding in de stand voor het Nederlands Kampioenschap. En ook in deze discipline staat ‘local hero’ Teade de Jong op de derde plaats. Tweede staat hier de jeugdige en talentvolle Jordy Vonk, die op de World Cup in het Duitse Sylt onlangs zelfs een heat op zijn naam wist te schrijven.

Bij de Freestyle herbergt het NK veel talent. Tonky Frans werd recent nog tweede van de wereld en Sarah-Quita Offringa is bij de dames al vijf jaar lang wereldkampioene, en de Friese Arriane Aukes is derde van de wereld. Davy Scheffers gaat momenteel aan de leiding in de Europese tour en jeugdwereldkampioenen Rick Jendrusch (2011) en Nick van Ingen (2012) zijn ook van de partij. Spektakel verzekerd derhalve.

Voor meer recreatieve windsurfers wordt er ook een wedstrijd georganiseerd. Deze surfers kunnen zich ter plaatse inschrijven, op zaterdag 13 oktober voor 10.00 uur. Voor de jeugd is in de in de recreatieve wedstrijd een aparte categorie.

 van