02-02-2016 - Surfen, Nieuws

24/7 SURF IJSLAND

Wat zou jij doen als je 24 uur per dag zou kunnen surfen? Zou je gaan slapen als de klok 12 uur ‘s nachts slaat? Of zou jouw klok gezet worden op de getijden van de zee? In IJsland schijnt zomers de zon het klokje rond. De locals hebben slaapproblemen wanneer er ‘s nachts zoveel licht is, maar kunnen altijd nog gaan surfen. Het najaar loopt in IJsland gelijk aan de lichturen die wij hier in Nederland gewend zijn: zonsopkomst om 8:00 uur ‘s ochtends en zonsondergang om 18:00 uur ‘s avonds. Genoeg tijd dus voor Team O’Neill om IJsland eens grondig te exploreren.

O’Neill begeeft zich op een pad naar het ondenkbare met een hun nieuw gevonden ‘Unreasonable’ filosofie. Geen zee is te koud, geen berg is te hoog en geen golf is te heftig. Genieten van de surfsport zonder grenzen, daarvoor reisden O’Neill teamriders Dominga Valdes, Keith Marcantuoni, Jack Verbraeken en Niels Musschoot, samen met Wouter Struyf, Tim Mizee, Jelle Mul en Michael Schmitz eind september af naar IJsland. Op zoek naar die ene unieke golf tussen de ijsschotsen.

De trip begon met de nodige spanning. De gehele crew, behalve Michael, stond al bij de incheck ba- lie op Schiphol. Michael was op dat moment nog op zoek naar zijn nieuwe longboard dat in de buurt van Amsterdam afgeleverd was. Ternauwernood bereikte hij, met surfplank, de luchthaven en kon het voltallige team zich aanmelden voor de vlucht en de boardbags inchecken. De vraag was nog even of de veel te zware boardbags, ruim 35 kilo polyester en rubber per stuk, meekonden, maar na enig onderhandelen was het uiteindelijk gere- geld en kon er geboard worden.

Oniell ijsland

Tijdens de vlucht met Icelandair kreeg de groep al een voorproefje van wat ze te wachten zou staan, een artificieel Noorderlicht en mooie quotes over IJsland sierden de binnenkant van het vliegtuig. Na slechts drie en een half uur vliegen werd de landing ingezet in een volledig andere wereld. Het koude en onontdekte land heeft een uitgestrekte kustlijn van 4970 kilometer. Voorafgaand aan deze surftrip had het team uitgebreid research gedaan naar de surfmogelijkheden in IJsland. Rondom het gehele eiland vind je diverse surf- spots. Veel van deze spots zijn nog zeer onbekend. De westkust heeft diverse point- en beach breaks. Gewapend met een dik wetsuit is er een golf voor elk niveau te vinden; van holle en heftige omstan- digheden tot kleine beginnersgolven.

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees 6|Surf #3 in onze SOUL Kiosk app of bestel het nummer in onze webshop. Wil je geen nummer meer missen word dan abonnee.

 van