07-08-2003 - Kitesurfen, Nieuws

360 transition met lien grab

            

 

Als je deze move de eerste keer probeert, doe dat dan met een rustig windje. Je bouwt er namelijk behoorlijk wat snelheid mee op en dat kan je beter langzaam opbouwen. Het verloop van deze sprong hangt vrijwel helemaal af van de afzet en de baan die je kite beschrijft. De start is dus extreem belangrijk.

Vaar gewoon op een rustige kruissnelheid en stuur met je achterste, rechterhand de kite (niet te snel) van 11 naar 12 uur. Terwijl je dit doet, laat je je voorste hand los en druk je de tail van je board in het water. Om direct je rotatie in te zetten druk je je voorste schouder vast in de draairichting. Door je voorste knie tijdens de afzet al op te trekken kan je je board vroeg pakken en je hielen naar je billen trekken. Kijk bij de grab niet naar je board, want daardoor stopt je rotatie. Kijk dus naar de draairichting.

Tijdens de eerste vluchtfase style je de sprong en je grab. De kite hangt nu boven je en trekt je dus los van het water. Je bovenlichaam en blik blijven de rotatie ondersteunen door gewoon alles in de draairichting te bewegen. De kite is nu al over je hoofd en begint nu weer wat horizontale kracht op te bouwen. Om hem niet kwijt te raken is het handig om nu je bar alweer met twee handen te pakken. De positie van de kite zorgt nu al voor horizontale snelheid, waardoor je uit balans wordt getrokken en straks op je rug boven het water hangt. Niet schrikken, gewoon in de draairichting blijven kijken.Terwijl je nog steeds met je rechterhand rustig doorstuurt, komt de kite langs de neutrale zone wat lager in het windvenster te hangen. Je gaat nu echt behoorlijk achter de kite aan, maar als je maar blijft kijken komt alles goed.

Over je schouder kijkend komt nu de landing in zicht. Met je buikspieren kan je nu je rotatie nog wat versnellen en je board in positie gaan brengen voor de landing. Als je nu stopt met sturen, vliegt de kite de neutrale zone in en valt hij waarschijnlijk uit de lucht. Nog steeds rustig blijven doorsturen dus. Terwijl de landing eraan komt, ga je nu wat feller sturen.

Om _

 van