06-07-2021 - Nieuws, Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

4 Oostenrijkse Bucket-Trails – Travel

Keuzes: welke regio biedt precies de trails die jij zoekt? Zoveel rijders, zoveel smaken. Waar de een losgaat op steil en technisch, wil de andere liever geshapete flowtrails en weer een ander wil het liefste verdwalen in de bossen, op zoek naar onontgonnen trailgoud. Onze partner Mountainbike Holidays verzorgt al jaren het gros van onze reizen, mede dankzij hun lokale trailkennis en bijpassende hotels. Omdat we dit jaar nog niet op verkenning konden hebben we ze gevraagd naar hun favoriete trails en regio’s. Hieronder lees je wat we terugkregen. Inside info, dus mondje dicht. 

De mail opent met een waarschuwing dat het hier niet gaat om trails voor beginners. Het zijn trails die worteltapijtjes en rockgardens combineren met stukken flowy trail, allemaal mooi weggestopt in een natuurlijke omgeving. Ze geven wel aan dat je met een goede basistechniek deze trails kunt rijden. Klinkt ons goed in de oren! 

1. Fleckalmtrail 

Oostenrijk Bucket-Trail

Smullen: de Fleckalmtrail heeft een lengte van 7,1 kilometer en is hiermee een van de langste trails in Tirol. Gedurende 1100 hoogtemeters daal je af over een enorm gevarieerde ondergrond. In 2015 deed een deel van deze route dienst als enduroparcours en het vraagt dan ook om een zekere mate van rijtechniek. Ook de demo-dagen van de Eurobike, de grootste fietsbeurs van Europa, werden hier gehouden. Dat zegt wel wat, als je honderden journalisten de perfecte plek wilt geven om een fiets te testen. 

We starten in Klausen, waar de Fleckalmbahn ons omhoog brengt naar 1797 meter. Vanuit daar volgen we simpelweg de borden naar de start van de trail. Dit verbindingspad loopt langs een skipiste door het bos, de aanwezige wortels zijn leuk spelen. We steken de piste over en duiken een donker bos in waar we direct worden getrakteerd op een paar kleine jumps. Weinig leuker dan zo speels een route beginnen. Verder komen we naast steilere secties met veel wortels ook een aantal korte beklimmingen tegen. Het heet niet voor niets enduro blijkbaar en op deze manier doen we nog langer over de trail. Een volgende sectie kent vooral veel flow, lekkere sprongetjes en opstaande bochten. Uiteindelijk rijden we langs het bos en door de weides terug naar de start bij het dalstation van de Fleckalmbahn. 

Beste tijd om te gaan: mei – oktober

Hotels
Minglers Sportalm – Das Gourmet- & Genießerhotel ****, Kirchberg in Tirol
hotel-sportalm.at
Bikehotel Klausen ****, Kirchberg in Tirol
klausen.at
Alpenhotel Landhaus Küchl ***, Kirchberg in Tirol
kuechl.at

Regio’s
Kitzbüheler Alpen – Brixental
kitzbuehel-alpen.com

Meer info
bike-holidays.com
signature-trails.com/kitzbueheler-alpen

2. Wetterkreuztrail 

Oostenrijk Bucket-Trail

Deze trail dankt zijn naam aan het karakteristieke startpunt – het Wetterkreuz duizend meter boven Unken in het Salzburger Land. We starten ook deze trail nog voor de zon opkomt en rijden over Forstwegen (karrensporen) door het woud naar boven. Het gaat omhoog, maar niet heel steil, zodat we makkelijk in een cadans komen. Gezien het vroege tijdstip wordt er niet veel gepraat. Af en toe schieten verschrikte hazen het pad over, die ons duidelijk niet verwachten op dit vroege tijdstip. Chris, onze gids, vertelt dat het pad waar we nu overheen fietsen, evenals de rest van de route, tot stand is gekomen dankzij een fotoshoot van een MTB-magazine. Een foto gemaakt bij het Wetterkreuz tijdens zonsopkomst bekoorde het Salzburger Land Tourismus zodanig, dat zij deze beelden maar wat graag wilden gebruiken. Echter werd het dan wel zaak dat de geportretteerde trails bij het artikel legaal werden om te rijden, hetgeen geschiedde.  

Net voor de eerste zonnestralen staan we op het startpunt en Chris laat ons vol enthousiaste allerlei winterse skitour-routes zien. Niet lang daarna voelen we de warmte van de eerste zonnestralen. Dit en het waanzinnige uitzicht maakt die vroege start helemaal goed. Een gloeiende rode bal toont zich boven het Berchtesgaden National Park en warmt slecht enkele minuten later ook ons lijf en onze spieren op: wij zijn er klaar voor! 

De trail opent met een qualifier, over een rotsplakaat duiken we steil de trail in en vervolgen de weg met vele krappe en wijde bochten, sommige flauw, sommige technische en steil. Het is hier tussen de bomen goed opletten, niet alleen is de trail technisch, maar vanwege het contrast is het lastig alles goed te zien. De door de zon verlichte Almenwelt Lofer en Loferer Steinberge knallen op de achtergrond, een surrealistische uitzicht. Wij moeten oppassen niet tegen de dicht bepakte bomen te knallen. Wanneer we af en toe het bos uit rijden kunnen we even ontspannen naar de omgeving kijken. Uiteindelijk komen we weer uit waar we een paar uur eerder in het donker startten. 

Omdat we de dag vroeg zijn begonnen, touren we richting de Hochalm om even bij te tanken met een uitgebreid ontbijt. Hierna gaan we richting de Wildenbach-kloof, waar een smal pad recht boven de Wildenbach-rivier loopt. Hoewel dit spannend klinkt is het pad prima te rijden, ook voor beginners. De kloof is meer dan elfduizend jaar geleden ontstaan door het smelten van de gletsjers (ja, toen ook al) en de Wildenbach-rivier vrat zich met al zijn kracht steeds dieper een weg door het kalkhoudende gesteente heen. Vandaag zien we vooral een metershoge kloof waar, verrassend genoeg, veel groen is te zien. Vanuit hier zouden we nog door kunnen rijden naar Saalachtaler Naturgewalten, echter hebben wij meer zin in een koud biertje op de Saalach. 

Beste tijd om te gaan: april – oktober 

Hotels
Landhotel Schütterbad ****, Unken 
schuetterbad.at 
Bike Gasthof Friedlwirt-Kraftplatz Natur ***, Unken  
friedlwirt.at 

Regio’s
Salzburger Saalachtal Tourismus
lofer.com

Meer info
bike-holidays.com
signature-trails.com/salzburgersaalachtal

3. Weissenseetrail 

Oostenrijk Bucket-Trail

De Weissensee is een van de mooiste meren van Oostenrijk. Het is het hoogste zwemmeer van Karinthië en met 99 meter diepte ook een van de diepste. Het is genoemd naar zijn witte randen, die zijn ontstaan ​​door kalkaanslag uit de omliggende Gailtaler Alpen. Deze zijn perfect te zien vanaf het begin van de Weissensee-paden. Nederlanders kennen het waarschijnlijk eerder omdat dit de plek is waar ’s winters de alternatieve elfstedentocht wordt verreden. Wij komen hier echter voor de zomermaanden. 

De Weissenseetrail is in 2016 specifiek voor mountainbikers aangelegd en werd in 2018 aangevuld met nog eens twee routes. De start van de route bereiken we eenvoudig met de lift. Vanaf de lift loopt een breed pad dat het natuurlijke verloop van de berg volgt. In eerste instantie slingert het pad relatief vlak langs de helling. We volgen bochten, haarspeldbochten en vangen hier en daar een glimp op van het turkooisblauwe meer. Benedikt Purner, een mountainbikeveteraan uit Innsbruck, heeft de trails gebouwd met het doel mountainbikeroutes te creëren die ook in de regio passen. Zo verdwijnt de trail weer onder een dik bladerdak en volgen verder bochten, kronkels en smalle passages. De grond is grippy en donkerbruin, de omringende vegetatie kleurt in een rijk groen. 

Het laatste stuk wordt het pad wat opener en krijgen we het meer vol in zicht. Doordat bouwen nabij het meer verboden is, ziet het er prettig natuurlijk uit met enkel wat boothuizen aan de oever. Vlak voor het dalstation ligt ter afsluiting een klein maar fijn technisch parcours voor we weer omhooggaan met de lift: er liggen immers nog twee andere tracks op ons te wachten. En dat zijn slechts de routes die hier liggen, met behulp van de boten over het meer kun je het hele netwerk van dertien mountainbikeroutes rijden, in totaal bijna 160 kilometer trail. 

Beste tijd om te gaan: mei – oktober 

Hotels
Regitnig – Hotel & Calets ****, Weissensee
regitnig.com
Hotel Arlbergerhof “Vital” ***S, Weissensee
arlbergerhof.at
Hotel Garnterkofel ***, Hermagor
gartnerkofel.at

Regio’s
Weissensee Information 
weissensee.com 
Info & Servicecenter Nassfeld – Pressegger See 
nassfeld.at 
Tourismusverband Lesachtal 
lesachtal.com 

Meer info
bike-holidays.com 
signature-trails.com/salzburgersaalachtal

4. Flimjochtrail

Oostenrijk Bucket-Trail

Als eerste kijken we naar de Flimjochtrail in de regio Paznaun nabij Ischgl, Tirol. Deze trail is drie kilometer lang, met een hoogteverloop van 435 meter, en wordt bestempeld als een middelzware route. Omdat dit gebied nabij de grens met Zwitserland ligt kent het een verleden van smokkelaars die met veertig tot vijftig kilo zware rugtassen diverse zaken de grens over droegen. De paden die deze smokkelaars bewandelden zijn door de jaren heen ingesleten en dienen vandaag de dag als speeltuin voor wezens met iets minder zware rugtassen en op mountainbikes.

Wij starten de dag vroeg: we hebben bedacht dat we de zonsopkomst op de top mee willen maken. Als het dorpje nog in schaduw is gehuld trappen we ontspannen de berg omhoog. Eenmaal boven op 2900 meter staan we rillend bijeengepakt te wachten tot de zon ons komt opwarmen. Terwijl wij staan te klappertanden kleurt de tegenovergelegen Berglerkopf al fel oranje, een teken dat ook wij zo aan de beurt zijn. Zodra de eerste stralen ons raken besluiten we te starten. De erfenis van de smokkelaars is op de trail goed te zien, her en der staan oude hutten die als pakhuis werden gebruikt.

De Flimjochtrail loopt vanaf de bergkam 435 hoogtemeters omlaag naar het Idalp. Het echte pad start op net iets meer dan 2700 meter hoogte en vloeit langs de helling. De trail kent lekker veel bochten en flowt mooi door het landschap. Focussen op de trail is soms lastig, aangezien de uitzichten op de bergen om ons heen, zeker in het prachtige ochtendlicht, ons continu afleiden. Maar dat duurt niet al te lang, de met mos begroeide stenen en grote rotsen moeten met aandacht worden ontweken. Eenmaal aangekomen op de lager gelegen Idalp stoppen we voor een eerste koffie en koek, waarna we twee keuzes hebben. We kunnen terug omhoog trappen en dan de Vellil-trail nemen of verder doordalen over de Taja-trail. Gezien het vroeg tijdstip van ontwaken kiezen we vandaag voor de Taja-trail, welke verder de vallei in loopt. We rijden nog steeds boven de boomgrens en worden immer getrakteerd op prachtige vergezichten. De trail verruilt uiteindelijk het hoog-alpine karakter voor groene weides en duikt het bos in, waar de trail steiler en technischer blijkt, maar continu wordt afgewisseld met snellere en flowy stukken.

Beste tijd om te gaan: juni – september

Hotels
alpines balance hotel Weisses Lamm ****, See 
hotellamm.at 
Bike- und Wellnesshotel Fliana ****S, Ischgl 
fliana.com/bike 

Regio’s
Tourismusverband Paznaun-Ischgl
paznaun-ischgl.com

Meer info
bike-holidays.com
signature-trails.com/ischgl


De Bucket-Trails staan in het laatst gepubliceerde Magazine: UP/DOWN #2 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van of UP/DOWN. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van