5 tips voor downwinders

In Wingfoil Magazine #1 2022 vertelt GWA-wereldkampioen wave Bowien van der Linden je alles wat je moet weten om succesvol de overstap van je lokale plas naar zee te maken. En eenmaal op het zilte nat is een downwinder natuurlijk zo gemaakt. Hier vind je 5 tips om ook dit avontuur tot een goed einde te brengen.

Woord Bowien van der Linden • Beeld Sjaak van der Linden

Zoals waarschijnlijk elke winger ben ik echt gek op downwinders. Oneindig veel golven kunnen pakken is toch een droom die uitkomt. Hier mijn 5 tips om je downwinders zo smooth mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: Maak eerst een aantal korte downwinders, dan kun je testen of je niveau goed genoeg is voor echte downwinders. Je kan zelfs tijdens een sessie wat upwind varen en mini downwinders doen op de spot!

Tip 2: Zorg dat er genoeg wind is voorspeld voor de downwinder, je wilt niet een walk of shame moeten maken naar de eindbestemming.

Tip 3: Ga altijd samen! Je weet nooit wat er gebeurt op zee en het laatste wat je wilt is dat je iets overkomt terwijl je alleen bent in de middle of nowhere.

Tip 4: Zorg dat je heel erg comfortabel bent met gijpen. Tijdens een downwinder ben je eigenlijk constant downwind aan het varen, met tussendoor steeds een gijp om de beste secties van de deining te pakken.

Tip 5: Zorg dat je spullen in orde zijn. Ik heb wel eens een downwinder gedaan met de verkeerde maat wing, een niet hard genoeg opgepompte wing of schroeven die niet goed aangedraaid waren. Dit haalt toch wel de lol eraf als je er nog een aantal kilometers mee moet maken. Doe voor je vertrekt altijd even een testrakje om te kijken of je de correcte setup hebt gekozen; je buddy moet maar even wachten als je iets moet veranderen!

 van