25-09-2013 - Nieuws, Wielrenblad

Aantal toertochten in Zuid-Limburg beperkt

Op dit moment worden er jaarlijks in Zuid-Limburg zo’n vijftig toertochten gereden en ieder jaar rijden er tienduizenden toeristen de Cauberg en de Vaalserberg op. Dit is natuurlijk goed voor het toerisme en de economie in de regio maar zorgt daarnaast ook voor overlast. Het overige wegverkeer ondervindt bijvoorbeeld hinder van de wielertoertochten waar grote aantallen wielrenners aan meedoen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom het draagvlak voor de grootschalige toertochten bij de lokale bevolking langzaam aan het afnemen is.

Hierdoor heeft een zestal gemeenten besloten om het aantal toertochten in Zuid-Limburg te beperken. Vanaf volgend jaar mogen er in de regio nog maar negen toertochten met meer dan 1000 deelnemers worden georganiseerd en daarnaast nog maar drie toertochten met meer dan 5000 deelnemers.

Een andere opvallende maatregel is het verbod op tijdmetingen. Martijn Van Wersch, woordvoerder van Huis voor de Sport Limburg: ‘Tijdmetingen werken asociaal gedrag, of laten we zeggen, roekeloos gedrag in de hand. Het zijn maar kleine weggetjes in de regio. Vandaar dat we geen tijden meer op de website toestaan. Iedereen heeft trouwens toch een eigen fietscomputertje tegenwoordig. Kunnen ze mooi hun eigen tijd bijhouden.’

 van