Aaron Hadlow wint Red Bull King of the Air 2016
Een heftige dag in Kaapstad. Op deze tweede dag van de Red Bull King of the Air waait het straf. De harde zuidoostelijke wind gaat gepaard met sets van steile golven van soms wel drie meter hoog. De rijders maken dankbaar gebruik van deze kickers en vliegen alsmaar hoger door de lucht. In deze heftige condities worden ook de risico’s van deze extreme tak van de kitesport zichtbaar. Meerdere rijders vallen zo hard dat ze door de kustwacht uit het water gehaald moeten worden. Het definieert ook de kwaliteiten die de ‘King’ moet hebben; niet alleen de hoogste sprongen, hardste loops én crazy handlepasses. De 2016 King of the Air doet het allemaal en landt zijn tricks met controle.
Een verslag van zondag 7 februari 2016, dag twee van de Red Bull King of the Air.
Heat #9
Deze zondag gaat de wedstrijd verder waar het evenement afgelopen woensdag stilgelegd moest worden. In de eerste heat vandaag zitten we nog in de tweede ronde van de wedstrijd en zien we rijders die in hun vorige heat derde of vierde werden tegen elkaar vechten om alsnog naar ronde 3 te mogen. Helaas voor Youri Zoon weet hij deze heat niet hoog genoeg te springen en is het einde oefening voor hem.
1) Marc Jacobs
2) Sam Light
3) Youri Zoon
Beeld: Tyrone Bradley/Red Bull Content Pool
Heat #10
In heat 10 is de hoop op Steven Akkersdijk gevestigd, hij heeft zich in vorige wedstrijden als megalooper met zijn stijlvolle loops waarbij zijn kite laag over het water scheert al lang bewezen, maar Steven kwam in zijn vorige heat niet lekker uit de verf. Ook in heat 10 is het niet Steven maar Willem van der Meij die het publiek weet te verbazen. Willem springt op dat moment het hoogst en trekt gecontroleerde megaloops van grote hoogte.
1) Willem van der Meij
2) Oli Sweeney
3) Steven Akkersdijk
Heat #11
De kwartfinales! De eerste kwartfinale (ronde 3) heeft maar liefst twee Nederlandse rijders. Lasse Walker bewees tijdens de Megaloop Challenge al niet vies te zijn van een potje kiteloopen in harde wind en Jerrie van de Kop stond vorig jaar nog op het podium van de King of the Air. Jerrie heeft ervaring met deze competitie en denkt de heat tactisch in te delen, eerst vaar hij op boots en draait hij flinke megaloops, vervolgens verwisseld zij van board en laat in dankzij het gebruik van straps enkele one-footers zien. Het mag echter niet baten voor Jerrie, de hoogte van de sprongen van de Zuid-Afrikaan Andries Fourie en de krachtige megaloops van Lasse worden door de jury beter ontvangen.
1) Lasse Walker
2) Andries Fourie
3) Jerrie van de Kop
4) Antonin Rangin
Beeld: Tyrone Bradley/Red Bull Content Pool
Jerrie is niet tevreden.
Heat #12
In heat 12 is het Kevin Langeree die met kop en schouders boven alle andere rijders uit steekt. Kevin gaat hoog en vaart een gevarieerde heat met veel controle over zijn tricks. Tom Hebert is een geduchte concurrent die twee jaar geleden alle hangtime records verbrak tijdens King of the Air maar door een harde val niet veel van zijn vliegkunsten laat zien. Reno Romeu neemt dit jaar voor het eerst deel aan de wedstrijd en laat zien dat ook hij als vaste VKWC/PKRA wedstrijdrijder de Big Air niet schuwt.
1) Kevin Langeree
2) Reno Romeu
3) Tom Hebert
4) Oswald Smith
Heat #13
Veel favorieten in deze heat. Waar Willem van der Meij in zijn vorige heat het meest constant hoog en hard wist te gaan, wordt hij nu overschaduwd door de extremiteit en varieteit van Lewis Crathern. Ook publieksfavoriet Nick Jacobsen is met zijn kiteloop one-footers niet opgewassen tegen de combinatie van loops en passes die zowel Lewis Crathern als Aaron Hadlow laten zien.
1) Lewis Crathern
2) Aaron Hadlow
3) Willem van der Meij
4) Nick Jacobsen
Wij hadden Willem van der Meij het graag nog een ronde verder zien schoppen.
Heat #14
Hoewel heel kitend Nederland uitkijkt naar de bekende extreme kiteloops van Gijs Wassenaar, is het vooral Jesse Richman die zichzelf in the picture vaart. Richman combineert handlepasses met hoge oldschool tricks en is de concurrentie daarmee een stap voor in de richting van de finale. Verrassend genoeg is ook hardcore freestyler Marc Jacobs door naar de volgende ronde.
1) Jesse Richman
2) Marc Jacobs
3) Gijs Wassenaar
4) Alex Pastor
Lasse Walker, vóór de halve finale.
Ronde 4 – De halve finale
De halve finale bestaat uit twee heats, waarbij alleen de nummer één en twee door gaan naar de finale. In deze ronde zijn er geen tweede kansen, iedere rijder realiseert zich in deze heats dat de enige kans op een plaats in de finale, en op een podiumplaats, bestaat uit het harder én hoger gaan dan de opponent. Dit besef resulteert in de meest gewaagde kiteloops en rijders die niet elkáár maar zichzelf uitschakelen.
Het commentaar van meerdere rijders: “The rider that will go for the most extreme moves AND SURVIVES will be the winner of the King of the Air.”
Heat #15
Vlak voor het einde van de heat maakt Lasse (die rest van de heat de meest stijlvolle loops draaide) een ongelukkige val. Hij valt, terwijl hij tijdens zijn landing met volle vaart over het water glijdt. Lasse raakt even buiten bewustzijn en krijgt wat water in zijn longen. Gelukkig wordt het evenement door professioneel medisch ondersteunt en horen we dat hij puur ter controle nog even naar het ziekenhuis moet. Kevin Langeree wint deze heat door de meest hoge, stijlvolle sprongen uit te voeren.
1) Kevin Langeree
2) Aaron Hadlow
3) Lasse Walker
4) Marc Jacobs
Beeld: Tyrone Bradley/Red Bull Content Pool
Heat #16
Deze tweede halve finale wordt aanvankelijk gedomineerd door Lewis Crathern. Hij trekt de grofste megaloops en laat een hoge oldschool danglepass zien. Lewis is de absolute publieksfavoriet met zijn radicale stijl en het raakt het publiek daarom wellicht nog harder wanneer Lewis zichzelf in deze heat uitschakelt. Na een gigantische loop stevent Lewis op een snelle, harde landing af, tot zijn board hapt. Door de klap die volgt raakt hij buiten bewustzijn en moet Lewis door teamgenoot Reno Romeu en de kustwacht uit het water gered worden. Er wordt veel gespeculeerd over het (been-)letsel dat Lewis bij de klap op liep, mede door het feit dat hij door medisch personeel onder een zwarte doek afgevoerd werd. Wanneer duidelijk wordt dat Lewis ‘oke’ is, maar overduidelijk niet verder zal varen, wordt de heat opnieuw gestart en zijn het de innovatieve tricks van Jesse Richman en de stijlvolle kiteloops van Reno Romeu die de boventoon voeren.
1) Jesse Richman
2) Reno Romeu
3) Andries Fourie
4) Lewis Crathern
En dan begint de finale.
De finale ziet er anders uit dan we zouden verwachten voor een Big Air evenement. Reno Romeu staat enkele stevige megaloops, maar weet zich niet te meten aan de diversiteit die de andere rijders in deze heat laten zien. Reno is de eerste die het wedstrijdveld moet verlaten en eindigt vandaag net naast het podium. De rijders die overblijven zijn zowaar de winnaars van de afgelopen drie edities van de King of the Air!
Jesse Richman vaart indrukwekkender. Hoewel we hem niet zozeer hoog zien gaan, gaat Jesse overduidelijk voor originaliteit. We zien een 720 kung-fu handlepass, een kiteloop handlepass, een kiteloop frontmobe en een poging tot kiteloop dubbele handlepass. Een hele hoop uitgehaakte kiteloops en veel passes dus. Jesse gaat hard en als hij geen hoge 720 met veel zweefmoment in zijn heat had uitgevoerd dan hadden wij onze twijfels gehad of hij zich wel realiseert dat dit de King of the Air is.
Kevin Langeree blijft dichter bij de leest. Hij weet waar het concept van King of the Air voor staat en is met zijn gestijlde kiteloops inclusief one-footer absoluut de publieksfavoriet. Kevin gaat hoog en kiest voor stijl, iedere kiteloop gaat vergezeld met een tweak of late backroll en hij legt veruit de grootste afstanden af in de lucht. De hamvraag blijft; win je daarmee dit jaar de Red Bull King of the Air?
Niet volgens de jury. Zij zien een Koning in Aaron Hadlow, die tijdens de finale toch de grootste variëteit laat zien. Alsof hij van tevoren al weet welke tricks zijn tegenstanders uitvoeren, stelt Hadlow zijn heat zo samen dat hij zowel opbokst tegen de megaloops van Kevin, als de gewaagde handlepasses van Jesse. We zien Aaron met een kiteloop late backroll, een kiteloop nosegrab en een hoge inverted frontroll. Qua stijl en hoogte doet hij (wat ons betreft) onder voor de luchtruimkunsten van Kevin, maar wat zijn heat uniek maakt is dat hij continu op zoek is naar zijn eigen mix van oldschool en newschool tricks. Aaron laat in deze finale namelijk ook een kung-fu handlepass en zijn kiteloop KGB zien. Twee tricks waarover het publiek discussieert of ze wel bij het format van King of the Air passen, maar waarin de jury toch de combinatie van hoogte en extremiteit weet te herkennen.
Winnaar van de meest extreme trick, de ‘Mystic move’: Kevin Langeree
Het podium:
1) Aaron Hadlow
2) Jesse Richman
3) Kevin Langeree
Aaron Hadlow is de winnaar van deze 2016 editie van de Red Bull King of the Air.