06-10-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Access Herfsttestwinder

Met nieuwe 2012 kitespullen binnen op de redactie is het tijd om deze in de praktijk te ervaren.

De 2012 Naish Park kwam in 2011 als het nieuwe paradepaardje. Het is de kite waar Kai Lenny zich mee in de golven beweegt.

Ook net verschenen is de Wainman Hawaii 2.0 serie. Dit is de vernieuwde Gypsy die naast het uiterlijk ook enige constructieveranderingen heeft ondergaan. Zo zijn de struts iets anders gepositioneerd en is de leading edge op een andere manier gestikt.

Vandaag is de custom boardshaper Lieuwe Florian Van Rije mee op de downwinder.

Vertrekpunt Scheveningen met een zonnetje in de rug.

Onderweg wisselen van boards om goed het verschil te kunnen voelen. Zo float deze Wainman Hawaii Passport mooi op de schuimkraag en draait je op het board lange sierlijke bochten.

Even terug naar de twintip. Lieuwe Florian van Rije bouwt deze thuis met zijn eigen pers.

Toch vind ik op een downwinder een golfsurfboard een must. De 5’9″ Naish Skater is het board van Naish voor toegewijd strapless rijden. Het board komt in relatief kleine lengtematen. Wellicht omdat het het board van Kai Lenny is die zelf niet een van de grootste is. De 5’9″ is de grootste uit de serie en ik raad personen rond de 1.80 aan om niet kleiner te gaan dan deze maat.

Met een langer board behoudt je makkelijker stabiliteit heb ik gemerkt en dat komt het aantal golfclaims ten goede.

De Naish Skater voelt meteen vertrouwd om de golven mee in te duiken. De 2012 Naish Park  in een 6 meter heeft op de middensetting een uitstekende bardruk zodat je goed kan voelen waar de kite staat. De kite vaar je net als bij een Torch met de bar dicht op de knoop waardoor je de armen niet ver hoeft te strekken.

Even pauze op Noordwijk.

Om dan op volle snelheid door te gaan met de Wainman Hawaii 2.0 Gypsy. Een vlieger die qua gevoel ten opzichte van de 1.0 serie niet veel is veranderd. Een stevige bardruk zorgt ervoor dat ik exact kan vertellen waar de vlieger is.

Omdat het drukpunt bij deze vlieger wat verder van je af zit kan je altijd nog net om dat beetje extra kracht vragen om je de golf in te trekken.

De vlieglijnen van de kite geven een gelijkmatige druk waardoor je goed kan voorspellen wat voor kracht je krijgt en zo ook soms even zonder handen kan rijden.

De Noordzee levert.

De tas is trouwens een waterdichte rugzak van Overboard. Nu het wat kouder aan het worden is kan ik op het einde van de downwinder gewoon mijn kleren aantrekken. Sterker nog, ik heb ook nog een setje kleren in de rugzak van mijn medekiter.

En zoals dat gaat.

Op het einde van de downwinder word ik dan wat overmoedig.

Dat wordt dan ook stevig afgestraft..

..met een flinke spoelbeurt.

Laatste van de dag.

En terug naar huis.

Mede mogelijk gemaakt door de NS verbinding Zandvoort – Den Haag.

 

Met dank aan: Naish Kiteboarding, Wainman Hawaii, Lieuwe Custom Kiteboards & de NS

 

Fotografie & teksten door Stefan van der Kamp

 

 van