04-11-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Access Wetsuittest – Mystic

Mijn ideale condities zijn spiegelvlak water en een constante 24 knopen wind. Het liefst vaar ik wakestyle en trek af en toe een loopje. Idealiter schijnt hierbij een warm zonnetje en hoef ik geen wetsuit aan. Maar de realiteit is dat ik vaak vaar op Ijmuiden met golven en eigenlijk altijd met wetsuit. Daarom ben ik op zoek naar een pak dat lekker warm en flexibel is. Ik vaar in de winter veel minder dan in de zomer maar als er een dag is dat het boven de 5 graden is, niet regent of sneeuwt en het een beetje constant waait ga ik het water op.

 

 

Christiaan van Hienen in zijn testset. Access vroeg bij Mystic 300 euro aan neopreen aan. De vraag aan het merk was om een set samen te stellen waar een kiter het hele jaar mee door kan kiten. Naast Mystic deden ook ION, O’Neill, NPX & Prolimit mee aan de test. Deze testen lees je later op deze site.

 

 

Pak: Mystic Star 5/4 €179.95

Gezien het door de Access opgelegde budget test ik een van de goedkopere pakken van Mystic: de Star in 5/4 mm. Het pak dat ik test heeft opvallende groen/gele kleuren maar is ook in het zwart beschikbaar. Het pak heeft op het bovenlichaam een paar extra flexibele panelen en een paar panelen met een soort handdoekachtig laagje voor de extra isolatie. De nek en knie pads zijn heel netjes afgewerkt. De naden van het pak zijn blind gestikt en geplakt.

Ik pas met mijn 195 cm en 95 kg een XL Tall pak. Het pak sluit goed op mijn lichaam aan, is voldoende flexibel en is de eerste sessies begin september zelfs een beetje te warm. Het is wel aan te raden de klittenbandjes om de enkel te gebruiken zodat er niet constant water in je pijp naar binnen komt.

 

Cap: Razor hood €19.95

Ik test een klassiek surfcapje met een klein klepje. Het is nu zelfs nog te warm om er een hele sessie mee rond te varen, maar hij sluit met de dubbele laag in de nek mooi aan op het pak. Het capje zit niet te strak, laat weinig water door en is erg flexibel.

 

Handschoenen: Cure Glove 3mm €45.00

De handschoenen zijn vijf vingerig en zijn netjes afgewerkt. De handschoenen zijn best dik en daardoor extra warm, maar minder flexibel. De handschoenen sluiten goed aan en hebben een klittenbandje om ze goed af te sluiten.

 

Schoentjes: Empire split toe boot €29.95
Wat gelijk opvalt, is het compartiment voor de grote teen. Het fijne hieraan is dat de schoentjes niet om je voeten heen kunnen draaien. Daarnaast zijn de schoenen goed af te sluiten door een klittenbandje waardoor er niet constant nieuw water in komt. De schoentjes zitten goed en zijn lekker warm.

 

Conclusie
Met  een budget van €300, – kan je met een Mystic outfit lekker warm de winter door. Er is slim nagedacht over hoe de onderdelen afgesloten en aangesloten kunnen worden. Het materiaal is stevig en warm, sluit goed aan en is voldoende flexibel en ook niet geheel onbelangrijk: het ziet er cool uit.

 

 

Tester: Chris van Hienen

Fotografie: Joris Lugtigheid – Werkinopdracht.nl

Neopreen: Mystic

 van