03-11-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Access Wetsuittest – Prolimit

Vijf jaar geleden begon ik met verslag doen in de wereld van het kiteboarden. Ik zit nu tot mijn nek in het neopreen, maar dat is wel anders geweest. Mijn eerste wetsuit kocht ik als ‘arme’ student in de uitverkoop. Er moest wel geld overblijven voor wintersport natuurlijk. Over in de winter doorkiten dacht ik toen nog niet na. Het laatste jaar ben ik volledig over gegaan op het surfen met een vlieger. Nederland leent zich met haar lange uitgestrekte kust voor de meest fabelachtige downwinders. Dit is het tweede jaar dat ik meedoe aan de test. Van Prolimit kreeg ik voor 300 euro aan neopreen om het jaar mee door te komen. Zeker als je op golvenjacht bent is het belangrijk dat je zoveel mogelijk momenten in het jaar kan meepakken. Als die megaswell in december komt mag de kou me niet tegenhouden.

Stefan van der Kamp in zijn testset. Access vroeg bij Prolimit 300 euro aan neopreen aan. De vraag aan het merk was om een set samen te stellen waar een kiter het hele jaar mee door kan kiten. Naast Prolimit deden ook Mystic, O’Neill, NPX & ION mee aan de test. Deze testen lees je later op deze site.

 

Prolimit Maverick 2012 € 229,-

 

Misschien dat ik toch te lang op voetbal heb gezeten en te dikke kuiten heb gekweekt? De eerste keer dat ik het pak aantrek is het even behelpen wegens strakte bij de enkels. Volgens Prolimit komt dit omdat ik een sample heb van de productielijn en is dit inmiddels aangepast. Bij het pak zitten bandjes die je om de enkels kan doen zodat er geen water naar binnen stroomt. Mijn probleem is dat ik die dus altijd kwijt raak. Gelukkig zit het pak dusdanig strak om de enkels dat ik ze ook niet echt nodig heb. De rest van het pak sluit goed aan op het lichaam en het waterblock wat onder het pak zit heeft voor mij het water goed buiten gehouden. Er zit een zakje om je sleutel in te doen bij het rechterbeen. Ik heb het niet gebruikt. Voor downwinders gebruik ik meestal een apart waterdicht zakje dat ik om mijn nek en onder mijn wetsuit doe. Het pak heeft mij goed warm gehouden en mij genoeg bewegingsvrijheid gegeven.

 

 

Prolimit Rider Boot 2012 € 27,95

 

Deze schoentjes zonder harde delen vind ik persoonlijk fijn bij het strapless varen. Het is minder lekker dan zonder schoentjes. Ik blijf wel gevoel met mijn board houden terwijl ze voor meer warmte zorgen. Nadeel vind ik dat het moeite kost om ze aan te trekken. Eenmaal aan voelt het comfortabel.

 

Prolimit X Glove X-tra stretch € 22,95

 

Ik heb liever geen handschoentjes aan. Je moet toch je bar goed vast kunnen houden en neopreen kan dan in de weg zitten. Deze handschoentjes zijn flexibel en hebben bij mij ervoor gezorgd dat ik de sessies in winterse omstandigheden nog een uur kon rekken. Makkelijk aan te trekken en erg flexibel.

 

 

Prolimit Cap Mesh € 17,95

 

In plaats van vorig jaar heeft Prolimit dit jaar gekozen voor een cap zonder vestje. De cap heb ik alleen nog droog getest. Ik kan alleen zeggen dat het mijn gezichtsveld niet in de weg zit. Vorig jaar koos Prolimit als oplossing voor een cap met titaniumlycra voor onder het pak. Daar gaat toch mijn voorkeur naar uit boven deze Mesh Cap. Bij een chill vest met cap heb je sowieso het voordeel van de extra 1.5 mm titanium en je kan de cap naar keuze wel of niet over het hoofd doen. Voor echte winterse omstandigheden is deze Cap Mesh wel een extra benodigdheid.

 

Conclusie

Al met al een complete set voor 300 euro van Prolimit. De handschoenen en cap waren eenvoudig aan te trekken. Het wetsuit en de schoentjes kosten wat meer moeite. Een maatvoering luistert nauw en wellicht had ik een maatje groter moeten pakken. Eenmaal aan waren de spullen comfortabel te noemen en hoef ik het niet koud te hebben. In vergelijking met vorig jaar zou ik persoonlijk toch voor de oplossing met lycra en aangesloten cap gaan in plaats van de Cap Mesh. Laat die winterswell maar komen.

 

 

Fotografie: Joris Lugtigheid – Werk in Opdracht

Neopreen: Prolimit

Tester: Stefan van der Kamp

 

 

 van