24-02-2003 - Windsurfen, Nieuws

Aerial Duckjibe

Aerial Duckjibe

Om te scoren tijdens freestyle-wedstrijden moet je een beetje origineel blijven. Terwijl de rest van het deelnemersveld zich concentreert op de spock, moet jij je focussen op en andere goed scorende move. Wat dacht je van een duikgijp in de lucht. Vrije stijlmeester Nikaj Droop laat zien en geeft uitleg.

Probeer het in den beginne niet met teveel wind, dan heb je namelijk te veel druk bij de clew-first landing. Zorg dat je een beetje ruime wind vaart om de vaart er lekker in te houden. Voor een goede afsprong is het al genoeg als je net in plane bent. Plaats je achterste hand zover mogelijk achter op de giek. Ollie vervolgens je board goed de lucht in, desnoods geholpen door een kleine chop. Zorg ervoor dat je goed in balans bent en probeer boven je board te zweven.
Te ver naar achteren maakt dat je te veel op de tail landt en dat je gelijk achterstevoren staat. Te veel naar voren hangen … katapult! Na de afsprong laat je je voorste hand los. Het zeil zal daardoor naar voren gaan hangen. Strek ook je voorste been uit. Grijp met je vrije hand nu de andere kant van de giek.

Let goed op, je gaat aan de landing beginnen en je zult je gewicht naar voren moeten brengen om niet achterover in het water te vallen. Gelijk na de landing pak je de giek ook met je andere hand aan de goede kant vast. Je bent nu clew-first geland en je planeert nog lekker door. Voor controle: houdt het tuig vooral met je zeilhand stevig vast met de schoorhoek lichtelijk naar loef. Haal daarna de achterste voet uit de voetband en stuur je board om als bij een gijp. Voila, je vaart nu weer de andere kant op. Da_

 van