30-05-2023 - Wielrenblad, Leesvoer

Aeropress

De Aeropress is een van de jongste koffiezetmethodes. Alan Adler, een speel-goedmaker uit Amerika, bedacht de Aeropress begin 2000 omdat hij op zoek was naar een snelle manier om koffie te zetten. Hij had nooit gedacht dat de Aeropress zo populair zou worden. Het product is verkrijgbaar in meer dan zestig landen en er worden zelfs wereldkampioenschappen mee gehouden. Ook voor een zelfgemaakte koffie onderweg is de Aeropress perfect.

De Aeropress is volledig van kunststof en bestaat uit drie delen. De cilinderhouder, filterhouder en de zuiger of plunjer. Sinds 2019 is er een nieuweversie, de Aeropress Go. Hiermee heb je een koffiemok, Aeropress en alle benodigdheden in een compact formaat. De ideale reisgenoot en makkelijk weg te stoppen in een van je fietstassen. Het enige nadeel is dat je iets minder koffie kan zetten omdat deze variant een kleinere inhoud heeft.

Voor de Aeropress zijn vele koffierecepten beschikbaar, maar ze zijn allemaal onder te verdelen in twee technieken: de klassieke methode, en de inverted methode. De recepten verschillen in de verhouding tussen de hoeveelheid gemalen koffie en water, de maling van de koffiebonen, de temperatuur van het water en de verschillende doorlooptijden. Al deze variaties zullen de smaak van de koffie beïnvloeden.

De traditionele methode

Bij deze methode plaatsen we de papieren filter in de filterhouder en spoelen we deze om met een beetje warm water. Dit helpt de papiersmaak in de koffie te verminderen. De filterhouder met papieren filter plaatsen we in de cilinderhouder. Daarna zetten we deze met de filterhouder op het kopje. Vul de cilinderhouder van de Aeropress met de gemalen koffie en schenk een kleine hoeveelheidwarm water in de cilinder om zo de koffie te laten bloomen. Met deze methode is het normaal dat er druppels water door het papieren filter lopen. Schenk daarna het overige warme water op de koffie en roer het ongeveer tien seconden langzaam door. Door de plunjer in de cilinder van de Aeropress te plaatsen creëren we een vacuüm, waardoor de koffie niet verder loopt. Afhankelijk van het recept, pers je de koffie na de verstreken tijd door.

De inverted methode

De naam verklapt het al een beetje, we plaatsen de Aeropress op zijn kop. Ook hier maken we eerst het papieren filter een beetje nat, om koffie met papiersmaak te voorkomen. We plaatsen de plunjer ongeveer twee centimeter in de cilinder en zorgen ervoor dat het rubber van de plunjer de cilinder goed afsluit. Daarna zet je hem onderste bovenop een solide, stevige ondergrond. Vul de cilinder van de Aeropress met gemalen koffie en schenk er een kleine hoeveelheid warm water op. Zo laat je de koffie bloomen. We wachten ongeveer twintig tot dertig seconden voordat we het overige water opschenken. Daarna roeren we de koffie tienseconden even rustig door. Hierna schroeven wede filterhouder met papieren filter op de cilinder. Draai de Aeropress 180 graden en plaats deze op je kopje. Afhankelijk van het recept, pers je de koffie na de verstreken tijd door.

Koffieboon en maling keuze

In eerdere edities zijn we al ingegaan op de verschillende soorten koffiebonen. Voor de Aeropress-zetmethode kan je het beste kiezen voor een licht gebrande koffieboon, maar experimenteren met donker geroosterde bonen voor een andere smaakbeleving kan zeker. De maling is weer iets waar je eindeloos mee kan variëren. Van extra grof tot fijn, er is hier geen ideale maling. Perfect om mee te experimenteren dus. En zeker in het geval van de Aeropress-methode, waar elke kleine variatie een groot verschil kan maken qua smaak. Een goede koffiemolen waarbij je de maling kan instellen is wel aan te raden. Eventueel kan je de bonen alvast thuis malen en in een bakje meenemen.

Benodigdheden

  • Aeropress Go-kit (tool, mok, papieren filteren roerstokje)
  • Gemalen koffiebonen
  • Water, het liefst gefilterd
  • Campingbrander
  • Aansteker
  • RVS of titanium keteltje

Zoals gezegd kan je qua bereiding bijna eindeloos variëren met de Aeropress. Ter inspiratie staan er hier twee recepten waar je gegarandeerd eindigt met een heerlijk kopje koffie.

#1 | Dit is een basisrecept waarbij we de Aeropress in de klassieke methode gebruiken. Je hebt voor een bakje verse Aeropress-koffie dertig gram grof gemalen koffie nodig. Maak de papieren filter nat en plaats deze in de cilinderhouder. Zet de cilinderhouder direct op het kopje en doe de dertig gram grof gemalen koffie erin. Start de timer en vul de Aeropress tot de helft met water. Roer het geheel twintig keerkrachtig door met de Aeropress-lepel en plaats de plunjer in de cilinderhouder. Duw debrew na veertig seconden langzaam door. Verdun de brew vervolgens met ongeveer een gelijke hoeveelheidwater.

#2 | Dit is een basisrecept waarbij we de Aeropress in de inverted methode gebruiken. Je hebt hier 32 gram zeer grof gemalen koffie voor nodig. Plaats de plunjer in de cilinderhouder en zet deze ondersteboven op een solide ondergrond. Doe de gemalen koffie in de cilinderhouder en start de timer. Giet nu warm water tot de helft van de Aeropress en wacht 45 seconden. Giet daarna warm water tot ongeveer één centimeter onder de rand en roer het geheel even rustig door met de Aeropress-lepel. Wacht wederom vijfenveertigseconden en maak ondertussen de papieren filternat en plaats deze in de cilinderhouder. Duw de lucht eruit en draai de hele Aeropress om op het kopje. Pers de brew niet te langzaam door. Voeg hierna nog één derde deel water aan de koffie toe en geniet van deze heerlijk variatie.

TIPS

Verwarm je kopje voor door er warm water in te doen. Zo voorkom je dat je koffie te snel afkoelt. Vergeet niet het warme water weg te gooien voor je de brew in je kopje perst.

Duw de lucht die in de Aeropress zit eruit, want het kan een wat zure smaak aan de koffie geven. Dit doe je door de filterhouder naar boven te laten wijzen en dan langzaam tegen de plunjer te duwen. Stop op het moment dat er koffie uit begint te komen.


Voor meer wielernieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van