31-10-2011 - Skiën, Nieuws

AFP & FIS bespreken de Olympische Spelen

Nadat de disciplines halfpipe en slopestyle aan het Olympisch programma voor Sochi 2014 waren toegevoegd, vroegen velen zich af wat dat precies voor de sport zou gaan betekenen.

Als de geschiedenis ons iets geleerd heeft dan is het wel dat sommige sporten die voordat ze een Olympische sport werden een eigen identiteit hadden hun ziel verloren aan de Spelen en werden overgenomen door hun Internationale Federatie.

De AFP, de Association of Freeskiing Professionals, werd opgericht om een aantal dingen te realiseren, waarvan toetreden tot de Olympische Spelen er één van was. Nu echter is één van de taken van het AFP om de sport georganiseerd te houden, en ervoor te zorgen dat de progressie van de sport blijft bestaan, zonder dat een andere partij de identiteit van de sport wegneemt.

Na een ontmoeting tussen AFP Vice President en mede-oprichter Michael Spencer en directeur van de afdeling Freestyle van de FIS, Joe Fitzgerald, werd de AFP uitgenodigd om FIS vergaderingen in Zürich bij te wonen, om zo hun mening te geven over hoe de sport verder dient te worden gerepresenteerd. Drie AFP mede-oprichters (Christ Schuster, Josh Loubek en Michael Spencer) gaven hieraan gehoor, en woonden een aantal vergaderingen in Zürich bij, om zo een beeld te krijgen wat er mag worden verwacht, en hoe ze zelf wellicht op een positieve manier invloed kunnen uitoefenen.

Wat er daarna gebeurde was onverwacht, maar zeker heel goed voor de sport. De highlights van de vergadering waren als volgt.

De kalender.
Nieuwe evenementen, zoals World Cups ter qualificatie voor de Spelen, zullen worden gecoördineerd rond de bestaande AFP evenementen, zodat de rijders niet hoeven te kiezen aan welke events ze mee willen doen. Op deze manier hoeven ze evenementen als de Dew Tour en de X Games niet te missen. Er was zelfs sprake van het veranderen van sommige bestaande evenementen in World Cups, zoals de Grand Prix in de US en de New Zealand Open, zodat er zo weinig mogelijk nieuwe evenementen op de kalender komen te staan.

Halfpipe eisen.
De FIS zal ervoor zorgen dat, wil een evenement in aanmerking komen voor de World Cup status, de organisatie een 22-foot halfpipe dient te garanderen.

Slopestyle.
Er werd overeengekomen dat er geen eisen worden gesteld aan slopestyle parcours. Wel zullen rijders altijd de gelegenheid krijgen op extra training als er veranderingen worden aangebracht aan het parcours. Hierdoor wordt de veiligheid verhoogd.

Jurering.
De grootste overwinning voor de sport werd hier behaald. De FIS heeft de AFP de verantwoordelijkheid gegeven over al het materiaal en clinics voor de juryleden voor de World Cups. De AFP heeft reeds een zeer gedetailleerde presentatie gemaakt om hiervoor te gebruiken. Het is de bedoeling dat er een versie hiervan op de AFP website beschikbaar zal zijn, zodat rijders en coaches hiernaar kunnen kijken om hun runs te perfectioneren, maar ook om feedback te geven. De FIS ging er ook mee akkoord om over te stappen op een 100-punten systeem, zodat alle events een zelfde puntensysteem kennen.  Wel zo makkelijk voor zowel juryleden als deelnemers.

Kijk voor meer informatie op www.afpworldtour.com

 van