08-09-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Airborne Fietstoertocht: monumentale fietstocht

Dat beloofde RETO Arnhem met alweer de 33ste editie van de Airborne Fietstoertocht op 27 augustus. Deze unieke fietstocht ter nagedachtenis aan de slag van toen leid je langs diverse monumenten van de Slag om Arnhem. Het is goed voor ons en ons nageslacht dat hier nog steeds bij stil wordt gestaan. Dat dat ook anders kan dan een feestweek met onder andere een kermis, bewijzen ze met de Airborne toertocht in Arnhem. Zonder het direct te weten, voert de tocht langs vele kleine monumenten waar vaak een bijzonder verhaal te vertellen is.

Tekst & Beeld: Marcel Liu / Licello.nl 

We hadden afgesproken met de Reto mannen dat we om 08:00 bij het Clubhuis van Reto van start zouden gaan. Ik was er al iets eerder, zo kon ik in alle rust even scan & go’en (me inschrijven met mijn scancode) wat drinken en nog een plasje plegen voor de start van de 120 km tocht. Langzaam druppelde iedereen binnen en konden we met een leuke groep mooi rond de afgesproken tijd vertrekken. Deze Toertocht kent een stukje historie, deze tocht werd namelijk in 1985 geboren en dat is alweer 32 jaar geleden. In de voorgaande jaren stonden er drie afstanden op het toerprogramma, dit jaar waren het er twee. Dit door allerlei bureaucratische issues waar we jullie niet mee lastig vallen. Zowel de lange als de korte route van dit jaar gingen gepaard met veel zon en voerden je door bossen, over heidevelden, langs kronkelende rivieren, uiterwaarden en over dijken. Kortom: een diversiteit aan kleurrijke wegen door landschappen die de Veluwe(zoom) en het Gelders Rivierengebied voor fietsers te bieden heeft.

In mijn jeugd was ik gewend om op de 28e augustus ‘s avonds de viering van het ontzet volgens goede Groninger traditie met een groots vuurwerk af te sluiten. Nu jaren later deed ik het eens geheel anders op de 27e in Arnhem, maar met een vuurwerk van een geheel andere soort: een Reto(e)gaaf vuurwerk. De Reto-mannen hadden er net als ik blijkbaar zin in. Zonder het echt te voelen of door te hebben, reden we met een hoog maar heerlijk tempo door onze eerste slinger kilometers heen. Maar snel, al tijdens de eerste klim had ik al wel door dat ik vandaag niet was opgewassen tegen dit soort Reto(e)gaaf vuurwerk. Mijn benen vertelde mij: jonge, pas ‘es even op met dat geknal tegen deze korte, maar oh zo karakteristieke Veluwse klimmetjes. Ik had zo al best vroeg op de dag door dat ik geen goede benen had. In de groep ging het een lange tijd goed, niet dat ik mij op kop zette, nee gewoon gezellig in de groep op een hoog tempo meefietsen en naar mooie verhalen luisteren en natuurlijk ook vertellen.

Onze prachtige rit begon op de Posbank om vervolgens via Ellecom naar Doesburg te gaan. Over de dijken langs de IJssel en de Gieseplas en een stukje langs de Nederrijn waar we voor de eerste pauzeplaats in Pannerden, bij het gemaal oude Rijn een gemiddelde van 45km per uur klokten. Na een korte pauze namen we het veerbootje genaamd Rhenus Vahalis naar Millingen aan de Rijn. Deze veerboot was er zo één waar het stuurhuis op kolommen staat, zo kon ons groepje en nog een verzameling wielrenners gelukkig allemaal in één keer over. De Rhenus Vahalis was wel tegen ons opgewassen met een maximaal van 130 passagiers, al ging het niet van harte. Vervolgens ramden en beukten we weer verder naar Berg en Dal, in de buurt van Nijmegen, op weg naar Bemmel. De laatste kilometers ging ik uitrijden, los van de groep. Eén van mijn bekenden deed even gezellig met me mee en zo reden we nog enige kilometers al pratend samen tot aan hij naar links ging en ik naar rechts. Op deze splitsing stond de rest van de groep nog even op ons te wachten om te bedanken voor een gezellige toer. Mannen van Reto (jullie weten zelf wel welke beukers ik bedoel) ik bedank jullie!!!

Over Reto: Reto is een actieve en grote vereniging uit Arnhem met meer dan 400 leden. Reto is passie voor fietsen, en dat voel je ook terug tijdens de ritjes met leden van de club. Belangrijk voor ze is een gezonde vorm van vrijetijdsbesteding voor jong en oud. En dat begint al vroeg met de jeugd, de jeugd heeft immers de toekomst! Maar er zijn uiteraard ook meerdere disciplines bij deze moderne club. Zo kun je hier natuurlijk wielrennen, maar ook mountainbiken en veldrijden. Er is specifiek aan de toerfietser gedacht en ook heel mooi is een speciale vrouwen wielrengroep. Mannen, pas maar op, want je wordt ‘gechickt’ waar je bijstaat. De club heeft tiptop clubgebouw deze staat midden in één van de mooiste fietsomgevingen van Nederland namelijk langs de Posbank (met o.a. Emma Piramide, de Lange Juffer en vele andere mooie beklimmingen). Dit is een heerlijke en prachtige vertrekpunt, omdat je voor of na de wekelijkse clubritten en trainingen een goed bakkie kunt drinken. Prachtig: omdat je met een keer schakelen buiten de bebouwde kom zit, je je rondjes ook op de wielerbaan voor het clubgebouw kunt draaien en met de MTB – crosser direct het bos kunt inrijden. Het clubgebouw is door zijn ligging ook een geliefde stempelplaats voor diverse toertochten van verenigingen uit de directe omgeving. De geschiedenis van wielervereniging gaat bijna 100 jaar (97 jaar) terug tot de oprichting op 24 oktober 1920 als “Ren – En Toeristenclub Oosten”. In die tijd is Reto ook echt een vereniging voor het oosten, want er zijn op dat moment zelfs leden uit Nijmegen, Wageningen, Deventer, Zutphen en Apeldoorn. De regionale functie is al een tijdje vervallen en de naam is toentertijd vervangen door de afkorting “RETO” maar de club staat nu nog wel als Reto(e)gaaf bekend bij vele fietsers in Arnhem en ver daarbuiten.

 van