27-08-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Airush Apex V7 – Review

De Airush Apex V7 is een compleet opnieuw ontworpen twintip voor 2021. Iets minder focus op freestyle, iets meer op freeride en big air. De Airush Apex V7 heeft veel minder high tech features en is veel strakker dan z’n voorganger. Weg zijn de Nano Rods, Venturi Concave, HD Grindbase en heftig 3D-design. Belangrijker is: hoe vaart-ie?

Een belangrijke toevoeging zijn de twee basalt laminaat-lagen. Dit maakt de Airush Apex V7 zeer sterk en duurzaam zodat je niet bang hoeft te zijn dat- ie breekt bij harde landingen. Je kan dus tot de max gaan. Je lichaam zal eerder breken. Een ander voordeel van basalt is dat het stijf is. Niet zo stijf en licht als carbon maar het zit in de buurt. Daarentegen is het winnen en verwerken van basalt minder milieubelastend. Overigens is er ook een Team-editie van de Apex die wel carbon heeft verwerkt in de lay-up. Deze vaart nog levendiger met meer pop bij het springen. De normale editie moet het hebben van het comfort en gemak. In vergelijk met het vorige model is de outline iets smaller. Dat maakt het board snel en makkelijk te controleren op hoge snelheden. Voeg daarbij een messcherpe dunne rail toe en je hebt een ultiem wapen om hoog te springen. Doordat het board niet te stijf is, kunnen ook piloten met een gemiddeld niveau makkelijker hoog komen. De afzet is prima te controleren. De channels in de tips werken ook hieraan mee. Hard aankomen varen, hard edgen en off you go! Maar net zo belangrijk als makkelijk kunnen springen is comfortabel landen. En dat doet-ie. Door z’n dubbele concaaf met een diepe spine in het midden word je prima opgevangen.

De Airush Apex V7 planeert niet als vroegste, maar de controle bij harde wind en in ruig water is uitstekend. Hier voel je ook de trilling-absorberende kwaliteiten van het basalt. De bijgeleverde vinnen van AK (sub accessoire-merk van Airush) zijn best aan de kleine kant met 3,5 centimeter maar door de scherpe rail heeft het board zat grip. Voordeel van kleine vinnen is dat het board losser op het water ligt en dat je makkelijk naar switch draait (en weer terug eventueel). Sowieso gaat het board soepel edge-to-edge doordat ie niet zo breed is. Al met al vaart de V7-versie makkelijker dan de V6-versie.

De AK-grabhandle is van hard kunststof met grip maar pakt niet zo lekker vast omdat-ie erg smal is. Wij gebruikten de AK Element-bindingen. Die zijn in te stellen met twee straps over de wreef zodat je lekker vast zit. Dat komt ook doordat je voeten diep wegzakken in de zeer dikke pad bestaande uit verschillende hardheden schuim vangt de hardste klappen soepel op. De ribbels op de pad vonden sommige testers wat aan de harde kant met blote voeten. Je kunt overigens de Airush Apex V7 varen met bindingen en boots (vlak dek).

Deze review over de ‘’Airush Apex V7” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van