10-05-2017 - Kitesurfen, Nieuws

Airush Diamond Series

Kitegear voor vrouwen, al jaren heb ik er een haat-liefde verhouding mee. Tof natuurlijk, dat de merken hun best doen om onze sport voor de dames wat aantrekkelijker te maken. Dat mag best in de vorm van een fleurig printje of een paar aangepaste afmetingen. Interessanter wordt het wanneer een merk niet de tekortkoming van de vrouw ten opzichte van een man benadrukt, maar juist laat zien wat de kitende vrouw wél kan. En op het moment dat kersvers wereldkampioene Bruna Kajiya een vrouwvriendelijk setje aan durft te prijzen en zegt dat je er serieus mee kunt rippen, dan moeten we de Airush Diamond Series natuurlijk wel een kans geven.

Tekst & Foto’s Lisette Blankestijn

Op het eerste gezicht is alles vooral heel paars. De verzameling van het roze-paarse board met groene bar en de paarse vlieger in een paarse tas laat me vooral even schrikken. ‘Oh nee he, het is toch niet zo’n laf stukje gear waarmee je eigenlijk alleen maar op het strand hoeft te poseren?’ Een grondige blik leert dat de set er bijzonder degelijk uit ziet.

Airush Diamond series 2

Het board Het Diamond board heeft een ronde outline en is daarmee smaller in de tips dan wat je van het board van Bruna Kajiya zou verwachten. Ook de (relatief korte) afmetingen verraden dat we eerder met een freeride twintip dan een pure freestyle-plank te maken hebben. De pads en straps zijn mooi afgewerkt. De pads hebben veel grip en beschikken over het handige tenenrandje waardoor je het board ook bij je tricks niet hoeft te verliezen. De straps kun je flink strak afstellen; ze zijn zelfs strak genoeg voor kleine platvoeten. Airush heeft speciale clips op de straps bevestigd die voorkomen dat het klitteband van de straps na het afstellen los gaat. We zijn ook fan van de kleine, kwalitatief sterke vinnen. De grabhandle maakt het geheel af. Het board is heel compleet.

Airush Diamond series 3

Eenmaal op het water draait het Diamond board dankzij zijn ronde outline heel eenvoudig. En dat maakt het heerlijk om te freeriden in de golven. Omdat het board geen channels heeft, voelt het lekker licht en los op het water, de kleine smalle vinnen geven je de noodzakelijke houvast. De bodemshape met flinke rocker versterkt dat losse gevoel en maakt het makkelijker om je nieuwe tricks te landen. Het zorgt er echter ook voor dat je wel wat wind in je vlieger moet hebben om met het Diamond board snelheid op te bouwen. Maar als je eenmaal gaat, dan heb je aan deze twintip ook echt een allround bestie te pakken. Dankzij de dunne rail bouw je eenvoudig druk op voor hoge sprongen en de goede pop helpt je mee het luchtruim in te schieten. Omdat het board een zachte flex heeft, vaar je wat makkelijker door de chop heen en zijn ook de landingen wat vergevingsgezinder. De Diamond heeft qua karakter eigenlijk best veel weg van de Airush Apex twintip.

Vlieger & bar

De Diamond-bar is gebaseerd op de Airush AP-bar; het is een dunne variant die dezelfde grip heeft maar makkelijker in een kleine hand ligt. De bar oogt solide en is mooi afgewerkt. Omdat de swivel van deze bar aan de bovenzijde van de chickenloop geplaatst is kun je er zo bij en draai je na een paar rotaties eenvoudig je powerlijnen weer terug. Met een setje mooie gladde lijnen, een plastic omhulde depowerlijn en fijne grip op de bar doet de Diamond niets onder voor welke high-end bar dan ook. De vlieger wordt – in tegenstelling tot alle andere Airush kites – in een ruime duffle bag met meerdere (grote en kleine) opbergvakken geleverd. Het is een weekendtas waar je ook zonder vlieger mee gezien mag worden. De 9-meter-kite past er met bar gemakkelijk in, je zou er ook gerust een tweede vlieger of je trapeze en wetsuit bij in kunnen stoppen. De vlieger zelf is de grootste verrassing van de hele set. Waar de bar en het board veel op andere Airush-producten lijken, is de Diamond kite een geheel nieuwe vlieger in de range. Een met serieuze freestyle-potentie. Qua shape doet de Diamond eerst nog even denken aan de Union vlieger, eenmaal in de lucht stijgt de Diamond boven alle verwachtingen uit. De vlieger heeft van zichzelf flink wat bardruk, wij vonden hem daarom het lekkerst varen op de lichtste bardruk-stand. De kite reageert niet heel snel op stuurinput, maar wel gecontroleerd. De vlieger staat stabiel in de lucht en stuurt verfijnd; het is een voorspelbare vlieger.

https://www.youtube.com/watch?v=bIa7cLbqaME

Dames die net beginnen met freestylen kunnen hun lol niet op met deze kite. Het is gemakkelijk om je eerste back- en frontrolls te sticken, want bij het aantrekken van de bar krijg je al genoeg lift om de hele rotatie af te kunnen maken. Wie de pop goed beheerst en uitgehaakte uitdaging zoekt kan zo zijn eerste handlepasses aan de Diamond pakken. Omdat de vlieger niet zo direct stuurt, maakt deze ook geen snelle stuurbewegingen en blijft (ook uitgehaakt) stevig staan. Voor een vlieger met bridles heeft de Diamond een uitzonderlijk goede slack die nauwelijks onder doet voor een C-kite.

Als het zacht waait dan hoef je met de Diamond niet zo snel een grotere vlieger te pakken, in het lage windbereik blijft de vlieger lekker sturen en er is zelfs goed mee te freestylen. Hetzelfde geldt voor golfrijden, de vlieger stuurt zo gecontroleerd dat je je er onmiddellijk vertrouwd mee voelt in de dikke bakken. Je weet van tevoren of je op tijd weg kunt zijn voor een brekende golf, en het soepele stuurgedrag maakt dat je prima golven kunt rijden. Als het harder waait is het eerder gedaan met het golfrijden; de Diamond bouwt in het hogere windbereik aardig wat druk op die je zowel op je trapeze voelt als in toegenomen bardruk. In de golven wordt je met een te grote maat vlieger eerder van je board getrokken. De depower op de bar is niet voldoende om de vlieger helemaal ‘uit’ te zetten. Op een twintip echter, begint de echte lol daar pas. Met straps of boots onder de voeten is de druk in de vlieger ook in het hoge bereik perfect te controleren en kun je er hoge sprongen met aanzienlijke airtime mee maken. De Diamond blijft ook in harde wind prachtig stabiel staan en stuurt beheerst.

Airush Diamond series 4

In de lucht is ook het Dyneema Load Frame goed te zien; Airush’ unieke rastervormige structuur die over de hele vlieger loopt en voorkomt dat het doek oprekt of scheurt. Bij harde klappers zorgt het frame er voor dat de impact van een kitecrash over het hele doek verdeeld wordt. Ook zonder crashen zie je dat het frame werkt, de vlieger heeft een stijver profiel en houdt mooi zijn vorm. Ook in vlagerige wind. Overall ziet de vlieger er trouwens ook nogal hufterproof uit, er is niet bezuinigd op de dacron-versteviging en beschermende patches. Airush rekent er op dat er niet alleen gecruiset wordt met de Diamond, deze vlieger is klaar voor het zwaardere gooi- en smijtwerk.

Dat is ook waar we nog een contrast zien in deze set. Waar er bij de vlieger overduidelijk is geïnvesteerd om het geheel bombproof te maken, is het board berekend op de voorzichtigere typjes. Deze is niet zo krasbestendig en de looks van het board hebben wat te lijden van schelpjes, stenen of andere objecten waar je in de branding door kunt schuren. Al levert het board daar qua levensduur of prestaties niets op in natuurlijk.

Airush zou wat ons betreft zo de Union uit het programma mogen schrappen en de Diamond (welllicht in een ander kleurtje) als freestyle/ wave performance vlieger naar voren mogen schuiven. Het is een fantastische vlieger die niets betuttelends in zich heeft, maar rijders juist aanmoedigt om continue hoger en harder te gaan. De combinatie van de Diamond twintip en de vlieger sloot wat ons betreft niet perfect op elkaar aan. Je hebt met deze set de meeste lol op zee, waar je dankzij het losse gevoel van het boardje snoeiharde carvebochten kunt zetten en geweldig hoge sprongen maakt. Neem je de vlieger mee naar vlak water dan biedt deze zo veel freestyle performance dat het eigenlijk zonde is om daar niet met een toegewijd freestyle-board meer tricks mee uit te halen. Al met al zet Airush zo toch een heerlijk setje neer dat helemaal niets onder doet voor unisex(/mannen) gear en daarom misschien wel wat stoerdere kleuren verdient.

Maten: 131×38/134×40
Prijs: €699,-

5.5m – €1199      9m – €1299
7m – €1249        12m – €1349

Ga voor meer informatie naar de Airush websiteWil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van