07-02-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Airush Lift – Review

De Airush Lift is terug. Deze high performance freeride / big air-kite, waar mede-ontwikkelaar Gijs Wassenaar zo hoog mee springt, stond begin jaren 2000 al eens in de line-up van Airush en deze stond bekend om z’n goede sprongkwaliteiten en topsnelheid. Is dat bij de nieuwe Airush Lift ook het geval? 

Load Frame

Nieuw ten opzichte van de oude Airush Lift is in ieder geval het bekende en opvallende Load Frame van Airush. Dit is alweer de vierde versie van het frame. Hierbij loopt er een spinnenweb van polyethyleen draden over de hele kite. Deze draden zijn ultra licht en kunnen veertig kilo dragen per draad. Door dit web worden de krachten die in de kite komen verdeeld en geabsorbeerd. Wat stabiliteit en een constante trekkracht van de kite geeft. Daarnaast geven deze draden de kite een hogere duurzaamheid omdat het doek minder belast wordt.  

Airush Lift - Review

De Airush Lift zit met hogere aspect ratio (lang en smalle vorm), relatief dunne leading edge en smalle wingtips meer voorin het windvenster. Niet zover voorin als sommige andere big air-kites maar dit zorgt er wel voor dat de kite naar voren wil en een hoge vaarsnelheid heeft. Meestal moet je kites met een hoge vaarsnelheid niet langzaam varen omdat anders de trekkracht te hoog wordt. Maar dat hoeft niet met de Airush Lift, je kunt er ook prima rustig mee cruisen. Dat komt doordat de bridle wat langer is en je dus verder kunt depoweren. Hij hoeft dus niet naar voren in het windvenster te vliegen om te depoweren.

Airush Lift - Review

Technoforce D2 doek

De Airush Lift maakt gebruikt van Technoforce D2 (doek versterkt met twee polyester draden) voor een optimale verhouding tussen een laag gewicht en maximale sterkte. Daarnaast is het bewezen duurzaam. Verder zit er veel dacron in de kite en kevlar-versterkingen op de leading edge zodat het beschermd is tegen schuren op de grond. Dit maakt de Airush Lift wel wat zwaarder maar ook een stuk sterker en duurzamer. En dat is nuttig, want de Airush Lift houdt van harde wind en ruige omstandigheden. Crashes in deze omstandigheden zijn vaak stuk harder dan bij weinig wind, maar de Airush Lift kan het hebben.

Vooral in vlagerige wind ervaar je de souplesse van de Airush Lift. Vlagen worden keurig geabsorbeerd en je hebt niet het gevoel dat je snel van je rail wordt afgetrokken. Je blijft makkelijk in controle. In harde wind is de vijf-strut-kite super stabiel en constant. De kite geeft je veel vertrouwen, maar er zit veel power in de kite en je moet daardoor wel weten wat je doet. Je kan de Airush Lift varen met een lage V of een hoge Y door een metalen ring te verschuiven op de voorste lijnen. De hoge Y geeft zelfs nog iets meer depower, controle en stabiliteit bij harde wind.  

Airush Lift - Review

Springen is een lust met de Airush Lift

Het springen met de Airush Lift is een lust. Doordat de kite zo goed te controleren is kun je die makkelijk een maat groter varen. Hierdoor heeft de kite veel power en spring je al snel hoger dan de rest. De kite heeft niet zo’n hoge vliegsnelheid en reageert wat vertraagd op stuurimpulsen, hierdoor vaart ie niet heel speels. Vooral in het lage windbereik. Maar hoe verder de wind toeneemt hoe sneller de Airush Lift reageert. Stuur krachtig en verder in. Doordat ie niet supersnel reageert voelt de kite niet zenuwachtig aan, maar bouwt-ie z’n kracht gelijkmatig op zodat je druk op de rail kunt maximaliseren. Hiervoor is het wel aan te bevelen om een board te gebruiken met veel grip.

De take-off zelf is explosief, wees daar dus op voorbereid. Aanspannen die buikspieren. Eenmaal in de lucht is de Airush Lift naar boven adembenemend. Vergeet niet terug te sturen of te loopen. De Airush Lift blijft tijdens de hele vlucht rustig en is prima te controleren. Hou daarvoor wel wat spanning op de lijnen. Je kan met gerust hart een trick doen. Hij straft je niet snel af. Loopen gaat erg goed. Niet mega veel horizontale pull maar een mooie gecontroleerde loop met wat grotere draaicirkel. De airtime is ontzettend lang. Wederom goede training voor je buikspieren. Het springen met de Airush Lift gaat makkelijk zodat je geen expert hoeft te zijn om hoog te komen. Vanwege de kracht die in de kite zit liggen harde crashes wel op de loer, je moet jezelf dus niet overschatten. 

Airush Lift - Review

Aerodynamische positie

De bridle heeft zes katrollen. Dit zorgt ervoor dat de kite een aerodynamische positie in de lucht aanneemt met bijbehorende lineaire en constante bardruk. Deze bardruk is wat hoger zodat je altijd kunt voelen waar de kite is. Je kunt deze bardruk wel instellen op de leading edge en op de wingtip. 

De Airush Lift wil wel gevlogen worden met wat meer spanning op de lijnen. In het onderste deel van het windbereik reageert de kite niet zo direct op stuurimpulsen maar je planeert wel best snel. Je kan er alleen niet zoveel mee qua springen omdat de kite pas echt tot leven komt in het bovenste gedeelte van z’n windbereik. Er zitten geen latjes in de trailing edge, alleen paar horizontale inzetstukken en een brede dacron-strook. Dit is stijf genoeg en houdt het klapperen van de trailing edge tegen.

Oppompen en leeg laten lopen gaat snel

Airush gebruikt een boston-ventiel waarbij je de adapter van de pomp niet kunt vastzetten op het ventiel. Oppompen en laten leeglopen gaat snel. De struts lopen ook snel leeg waardoor je niet eens de lucht eruit hoeft te drukken. Let wel met laten leeglopen op het openstaande gat dat daar geen zand inkomt. Je kan ook de kap die het ventiel bedekt erop zetten omdat daar gaten inzit die de lucht doorlaat. Erg handig.  

Airush Lift - Review

De bijgeleverde tas is mooi, ruim en stevig. Gemaakt van oude plastic flessen. De Airush Lift is verkrijgbaar in blauw/grijs en lichtblauw/rood.  

Eigenschappen Airush Lift: 

Airush Lift - Review

Maten, Bereik & prijs Airush Lift:

Airush Lift - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Airush gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.


Deze review van de ‘Airush Lift‘ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van