07-06-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Airush Lithium V13 – Review

Airush Lithium V13: de Lithium is al jaren een vaste kracht in de line-up van Airush. De dertiende versie van deze allround freerider heeft een complete make over gekregen. Zo hebben de designers de vorm van de kite veranderd, de leading edge en bridle setup aangepast en de constructie verbeterd.

Airush Lithium V13

De Airush Lithium V13 is trouw gebleven aan het delta hybrid platform met drie struts. Hierbij lopen de wingtips sterk naar achteren en de voorkant van de leading edge ‘puntig’ naar voren. Hierdoor heeft de Airush Lithium V13 een grote windrange, met name in het bovenste windbereik, doordat het goed te depoweren valt. Dat geeft een veilig, vertrouwd gevoel.

Zelfs als je de Airush Lithium V13 helemaal depowered valt er nog prima mee te varen en stuurt-ie nog steeds soepel. Dit komt naast de delta hybride-vorm ook door de V3.2-bridle met zes katrollen.

In het midden van z’n windbereik valt op dat de bardruk aan de hogere kant is. Deze kun je wel instellen op de wingtip en de twee aanknooppunten voor de positie van de bridle op de leading edge, maar hij blijft altijd goed voelbaar in de lucht. En dat is ook wel weer fijn omdat je dan altijd weet waar de kite staat. De trekkracht is constant, maar nooit echt te hoog. De Airush Lithium V13 is een krachtige kite. Hij staat super stabiel in de lucht zelfs in windvlagen blijft het profiel vormvast. De Airush Lithium V13 reageert redelijk snel op stuurimpulsen, maar is geen speelse kite. Je moet de kite duidelijke ‘orders’ geven door hard en krachtig in te sturen. Voor beginners-af en gevorderden is dit wel prettig omdat niet elke stuurimpuls tot een reactie leidt van de Airush Lithium V13 (waardoor elke stuurfout wordt afgestraft). Het is geen zenuwachtige vlieger, eerder een fijne goedzak. Dit komt ook van pas van het springen. Bij het insturen bouwt de druk lekker en voorspelbaar op zodat je je timing al snel goed is. De lift naar boven is super: op dit punt is de Airush Lithium V13 flink verbeterd ten opzichte van de Lithium V12. Hier kun je wel zien dat er wat DNA is gepikt van de big air kite van Airush, de Lift. De controle is de lucht blijft uitstekend door dat er eigenlijk altijd wel druk op de lijnen blijft staan. Doordat de hangtime ook lang is kun je makkelijk je tricks uitvoeren. Tijdens de tricks kun je prima voelen waar de kite zich bevindt in de lucht. Kiteloops gaan redelijk, al helpt het als je al de nodige kiteloop-ervaring hebt. De draaicirkel is best groot en krachtig. Golfrijden gaat ook met de Airush Lithium V13. Het is dan wel een kite die in het park&ride-kamp behoord. Parkeer de kite en rij de golf en de Lithium drift met je mee. Hou wel wat spanning op de lijnen. Het is niet echt een steer&ride wave-kite waarbij je de vlieger heen en weer stuurt op de golf. Daarvoor reageert-ie iets te langzaam en bouwt-ie te veel kracht op in de bochten. Verder is hoogtelopen geen probleem omdat de kite goed vooraan in het windvenster zit.

Airush Lithium V13

De Airush Lithium V13 maakt gebruikt van Technoforce D2 (doek versterkt met twee polyester draden) voor een optimale verhouding tussen een laag gewicht en maximale sterkte. Verder zijn de leading edge en struts van dacron.  Op de leading edge zitten lichte kevlar-stukken zodat het beschermd is tegen schuren op de grond. Ook heeft de Lithium bumpers op de plaats waar de leading edge met de struts verbonden is. Dit alles maakt de kite wel iets zwaarder maar ook een stuk sterker en duurzamer. Verder is het ventiel verbeterd: die is nu gemaakt van iets dikker kunststof en een grotere diameter waardoor er minder druk staat op de pomp tijdens het oppompen. Het oppompen gaat lekker snel. Hetzelfde geldt voor het laten leeglopen.

De bijgeleverde tas is mooi, ruim en stevig. Gemaakt van oude plastic flessen. De Lithium is verkrijgbaar in blauw/grijs en blauw/donkerrood. 

Airush Lithium V13

Wil je meer informatie over de Airush Lithium V13, klik dan hier.


Dit review over de ‘’Airush Lithium V13” komt uit Access #1 van 2022. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van