21-09-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Airush Session – Review

Nieuw dit jaar in de line-up van Airush is de Airush Session. Helemaal nieuw is de kite ook weer niet, het is namelijk de opvolger van de populaire Airush Wave. De verandering in naam heeft plaatsgevonden omdat de kite veel meer is dan alleen een kite voor in de golven. De Airush Session heeft een iets hogere aspect ratio dan zijn voorganger en daarom ook prima te gebruiken op je twintip.

Wat hetzelfde is gebleven is de constructie. Als enige op de markt gebruikt Airush op de meeste modellen het Load Frame. Deze vierde versie van het spinnenweb zorgt ervoor dat de krachten van bijvoorbeeld harde vlagen of crashes beter worden verdeeld over de kite. Het zorgt er daarom ook voor dat de kite langer mee gaat. Door het web kan er ook minder dacron gebruikt worden wat de kite weer lichter maakt. Het frame in combinatie met Technoforce D2 doek van Tejin en de bumpers op de leading edge maakt het een bomb-proof constructie.

De Airush Session maakt gebruik van het Boston-ventiel. Het ventiel is groot genoeg om je kite snel op te pompen en snel leeg te laten lopen. Er zijn echter inmiddels wel makkelijkere ventielen op de markt beschikbaar. Het inpakken van de kite gaat makkelijk door de ruime tas. De bar is eveneens makkelijk te bevestigen aan de zijkant en niet onbelangrijk; de tas is gemaakt van gerecycled plastic.

Airush Session - Review

Verschillende afstel mogelijkheden

De Airush Session is op verschillende manieren af te stellen. Zo kan je de directheid en de bardruk aanpassen door middel van de drie bevestigingspunten op de wingtip. Een uniek item is dat je kunt kiezen voor een bridle met katrollen of een bridle zonder katrollen. Met katrollen geeft meer depower, een lichtere bardruk en comfortabele lineaire drukopbouw. Katrollen zorgen er in het algemeen voor dat de kite een aerodynamische hoek opzoekt. Dat duurt iets langer dan zonder katrollen en daardoor iets minder direct. De set-up zonder katrollen is vooral geschikt voor de gevorderde (wave) kiter en zorgt voor een directere en snellere response en meer een aan/uit depower. Het wisselen van de bridle gaat redelijk eenvoudig en is het is fijn een keuze te hebben.

Airush Session - Review

We hebben de Airush Session onder veel verschillende omstandigheden getest. Zowel op een twintip als op een strapless surfboard, op het binnenwater en op zee. Het is goed te merken dat de Airush Session zijn roots in de golven heeft liggen. De Session drift fantastisch. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de Airush Session uit de lucht valt als je voor de wind van een stijle golf af dendert. Het sturen gaat snel en direct. Dit is erg belangrijk wanneer je de kite snel heen en weer stuurt tijdens het golfrijden. Wanneer je de Airush session in een loop trekt hoef je je geen zorgen te maken dat je van je board af wordt getrokken. De kracht wordt namelijk heel geleidelijk verdeeld tijdens de loop. Airush heeft de Airush Wave dan wel hernoemd naar de Airush Session, maar de wave- eigenschappen heeft deze kite zeker niet verloren.

De Airush Session deinst nergens voor terug

De Airush Session herstart supersnel, heeft een geleidelijke krachtopbouw en is erg stabiel, dit maakt het een prima kite voor beginners. Verwacht geen mega sprongen maar de Airush Session brengt je zeker met wat goede timing graag hoog de lucht in. Zeker voor een kite die afstamt van een pure wavekite heeft de Session een goede hangtime. Dit komt niet alleen van pas op een twintip, voor strapless freestyle geeft deze extra hangtime meer tijd om trucks te doen in de lucht.

Zoek je een kite die je nog hoger en verder de lucht inbrengt, kijk dan eens naar de nieuwe Airush Lift. Door zijn voorspelbaarheid en goede depower zal je niet zal niet snel worden afgestraft wanneer je nieuwe trucks oefent. Door de lichte tot gemiddelde bardruk en de hierboven genoemde eigenschappen hebben wij ons prima vermaakt op een twintip. Van board- offs tot front- en backrolls en zelfs wat kiteloops, de Airush Session deinst nergens voor terug.

Al met al maakt dit de Airush Session een super veelzijdige kite die zich erg thuisvoelt in de golven maar ook prima leent voor lekkere freeride sessies.

Verkrijgbare kleuren: donkerblauw/lichtblauw en blauw/rood

Eigenschappen Airush Session:

Airush Session - Review

Maten, bereik en prijs van de Airush Session:

Airush Session - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Airush gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Airush Session‘ komt uit Access #3 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van