16-11-2023 - Kitesurfen, Leesvoer

Airush Session: A winning team – Kite review

De Session zit al een aantal jaren vrijwel ongewijzigd in de collectie van Airush. En met reden, never change a winning team. Deze wavekite is namelijk breder inzetbaar dan alleen in de golven en heeft hierdoor tal van fans.

De gebruikte materialen, constructie en afwerking van de Airush Session kun je wel erg solide noemen. Met het vertrouwde en bewezen Technoforce D2 als hoofddoek en dacron in de leading edge en struts is de kite niet de lichtste kite op de markt maar wel een van de sterkste en duurzaamste. Opvallend blijf het ‘spinnenweb’ dat over de kite zit. Deze strategisch gelegen Dyneema-draden zorgen ervoor dat de krachten die in de kite komen goed worden verdeeld.

Ondanks de lagere aspect ratio vliegt de Airush Session door de relatief dunnere leading edge iets meer vooraan in het windvenster in vergelijking met andere wavekites. Dit zorgt niet alleen dat de kite erg goed kan hoogtelopen maar maakt springen een stuk makkelijker. Kites die dieper in het windvenster zitten moet je harder en verder terugsturen in het windvenster om hoog te springen en zijn daardoor lastiger te timen. Maar bij de Airush Session is naar 12 uur sturen en de bar aantrekken voldoende. Er is voldoende airtime om leuke trucjes te doen en de feedback op de bar is goed. De lowend van de Session is prima en bij het wegvaren hoef je de kite niet al te veel te sinussen om op gang te komen. Dit maakt de Session een lekkere freeride-kite.

Je kunt de Airush Session varen met een bridle met zes katrollen of je kunt switchen naar een ‘pulleyless’ bridle. Deze laatste maakt dat de kite directer reageert op stuurimpulsen en de eerste geeft meer de power. Dat wisselen van de bridle gaat makkelijk waardoor je de kite dus snel kan tunen naar jouw wensen of naar de omstandigheden. De bardruk is in beide setups iets bovengemiddeld maar kan ook nog worden bijgesteld door de drie aanknooppunten van de achterlijnen op de wingtip. De trekkracht aan de trapeze is ook bovengemiddeld. Met name met de setup met de katrollen in de bridle kun je de power in de kite wel vrijwel helemaal uitzetten door de bar van je af te doen. En dat is erg fijn bij het golfrijden. Bij de katrolloze bridle moet je kite beter kunnen plaatsen in het windvensteren vergt dus iets meer kunde. De Airush Session draait om z’n middelpunt en ontwikkelt best wat kracht in bochten maar deze is goed te controleren vanaf de bar. Driften doet de Session uitstekend en kite de blijft ook bestuurbaar als er minder spanning op de lijnen staat. Al met al een top-wavekite met goede freeride-eigenschappen.

De Airush Session heeft een boston-ventiel. In de bridle zitten lusjes voor het aansluiten van de voorste lijnen en aan de wingtips zitten knopen voor het aansluiten van de achterste lijnen. Verder heeft de kite kevlar verstevigingen en bumpers om slijtage tegen te gaan. De Airush Session is verkrijgbaar in blauw/donkerblauw, blauw/rood, blauw/roze en geel.

Check onze site voor meer informatie. Of bekijk de Core Section 4 op de site van Airush.


Dit artikel “Airush Session – Kite review” komt uit Access #2 van 2023. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van