27-02-2017 - Kitesurfen, Nieuws

Airush Twintips

Doordat Airush in Kaapstad gevestigd zit, hebben ze alle mogelijkheden om de twintips en kites grondig te testen. Van harde wind met dikke bakken in Blouberg tot de lagoon in Witsand, zijn er vele omstandigheden om in te varen. Elk model wordt uitvoerig onder handen genomen, en getest op zwakke punten.

Airush twintips 2Dit jaar komt Airush met een twintip reeks waardoor er voor iedere kiter wat bij zit. Wie is hier verantwoordelijk voor? Dean Freedberg en Clinton Filen.

Product Designer

Dean Freedberg is de product designer en productie manager van Airush. Hij is verantwoordelijk voor onder andere de twintips en de voetpads.

Dean zat in zijn eerste jaar van industrieel ontwerpen toen hij begon met kiten. Na zijn studie afgerond te hebben kwam hij via een vriend in contact met Airush. Hier kon hij aan de slag als junior ontwerper met Clinton als begeleider. Dean heeft passie voor het kiten en ontwerpen, een perfecte combinatie om als product designer te werken voor Airush.

Dean kreeg langzaam steeds meer verantwoordelijkheden naarmate de tijd voorbij ging. Is Dean dan alleen aan het ontwerpen? Nee, en daar zijn we allemaal wel een beetje jaloers op. Dean krijgt namelijk de mogelijkheid om de ontworpen boards zelf ook te testen. Dit leid tot boards die de perfecte vaareigenschappen hebben bij elke categorie.

Airush twintips 3

The ‘Switch’

Geschikt voor: Beginners tot gevorderd

Vaarstijl: Freeride georiënteerd

Met de Switch vaar je je eerste meters. Daarnaast zijn de eerste ingehaakte tricks ook geen probleem. De Switch draait makkelijk door de smallere tips en loopt goed ‘upwind’ door de vlakke rocker.

De Switch is comfortabel in ‘chop’ door de flexibele tips. Tussen de bindingen is het board stijver waardoor de stabiliteit bewaard blijft. De tips werken als het ware als schokbrekers, dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk over golven en door chop heen vaart. Om voldoende grip te krijgen wordt het board geleverd met 50mm vinnen.

Airush Twintips 5

De ‘Apex’

Geschikt voor: intermediate tot gevorderde

Vaarstijl: Freeride gecombineerd met freestyle

De Apex is ontworpen om mee te springen en kan gevaren worden met boots. Het board is stijver en heeft een meer hoekige outline, dit zorgt ervoor voor extra pop. Doordat de Apex meer rocker heeft zijn de landingen zachter dan bij de Switch.

Het board heeft Airush Carbon Torsion Control Technology met andere woorden, het board schiet sneller terug in zijn oorspronkelijke vorm. Dit resulteert in een agressievere pop en heeft een betere response dan de Switch.

De Apex komt met een venturi concaaf channel die wegloopt van de vinnen. Hierdoor is het board te varen met kortere (40mm) vinnen.

Alle producten van Airush zien? Klik hier.

 van