11-12-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Airush Ultra Team 2022 – Kite Review

Airush Ultra Team 2022: Qua vorm van de kite zijn er de laatste jaren niet zo veel veranderingen geweest. Grotere verschillen zijn er wat betreft het gebruikte materiaal. Zo is er nu ook het nieuwe doeksoort Ho’okipa dat Airush gebruikt in de leading edge en strut van de Ultra Team.  

Airush Ultra Team 2022

Ho’okipa is ontwikkeld door Challenge Sailcloth en onderscheidt zich van laminaat- of gecoate-stoffen omdat het een geweven stof is van Ultra PE-draden. Deze draden rekken minimaal maar omdat het geweven is kan de kite nog wel twisten waardoor de Airush Ultra Team 2022 makkelijk bochten maakt. Een ander voordeel van een geweven stof is dat het makkelijker te verwerken is in vergelijking met laminaat- en gecoat-doek. Ho’okipa is 25 procent lichter en 32 keer sterker dan dacron maar de belangrijkste eigenschap is dat de draden van het doek een minimale rek hebben. Hierdoor kunnen de leading edge en strut een hogere druk aan en kun je deze superhard worden oppompen waardoor de kite een stijf frame krijgt zonder daarvoor de diameter dikker te moeten maken. De Ultra Team heeft dan ook een dunne leading edge en dunne strut. Daarnaast is Ho’okipa supersterk en duurzaam. Klinkt allemaal goed maar hoe vaart het? Op het water voel je dat het frame van de kite inderdaad erg vormvast is en dat de kite daardoor supersnel reageert op stuurimpulsen. De bar voelt echt als een joystick. Doordat de leading edge duo dun is vliegt de kite erg efficient door de lucht. De bochten in de lucht gaan soepel en met een zeer constante druk. Je kan prima voelen waar de kite zich bevindt in de lucht. Hier werkt het Dyneema Loadframe ook aan mee die als een spinnenweb over de kite zit. Die vangt windvlagen op en verdeelt die over de kite. 

 

De trekkracht aan de trapeze is gemiddeld en de bardruk is laag. Neemt de wind toe dan nemen deze, natuurlijk, ook toe maar in het hoge windbereik van de kite kunnen deze krachten best veel worden. Maar de Airush Ultra Team 2022 is dan ook niet ontworpen om overpowered te varen. Je kan dan beter omtuigen naar een kleinere maat, met alle pluspunten van het varen met een kleine kite. Je kan de Ultra team ook dan ook zeker 1 tot 2 maten kleiner varen omdat hij het beste presteert in het onderste tot middelste windbereik. En zelfs bij echt minimale wind blijft deze ultra lichte kite gewoon hangen in de lucht en bij het insturen om weg te varen genereert hij zat voorwaartse snelheid. Dit, gecombineerd met de goede waterherstartbaarheid, is met name prettig bij het foilen in (zeer) weinig wind.  

De Airush Ultra Team 2022 is snel voor een onestrutter waardoor die op langzame en snelle foils gebruikt kan worden. Door de dunne leading edge zit de kite vooraan in het windvenster, maar door een iets lagere aspect ratio ook weer niet te ver. Hoogtelopen gaat ook goed met deze kite. Doordat je ver kunt depoweren kun je windvlagen goed opvangen, al komen die door het ontbreken van katrollen in de bridle soms best hard door en moet je wel wat bij de les blijven. Een goede positie in het windvenster is belangrijk. Daar ben je dan ook constant mee bezig, maar dat is zeker geen straf omdat de kite zo ultra responsief is en een goede feedback geeft. Je vaart de Ultra dan ook actief. Dit maakt het dan ook geen beginnerskite maar een beetje gevorderde rider kan er prima mee uit de voeten.  

Naast de uitstekende foil-eigenschappen kun je ook prima golfrijden met de Airush Ultra Team 2022. Doordat de kite zo’n vormvast frame heeft en super licht is, drift hij uitstekend. Hij zweeft dan netjes met je mee terwijl je de golf bewerkt. Hou hem daarvoor wel iets hoger in de lucht dan je misschien normaal doet met een wavekite. De Ultra Team wordt niet graag gestuurd tijdens de rit; daarvoor ontwikkelt-ie te veel kracht in de bottomturn, zeker als het harder waait. Beter dus om de kite te parkeren en vervolgens de golf te rijden. 

De Airush Ultra Team 2022 heeft een boston-ventiel om de kite op te pompen. Druk daarvoor wel de adapter hard in het ventiel want als je de kite hard wilt oppompen wil ie er wel eens afschieten omdat de kite zo hard moet worden opgepompt. Draai dan ook het ventiel rustig los bij het laten leeglopen, er staat veel druk op. De kite heeft verder knopen bij de wingtips en lusjes bij de bridle om de lijnen van de bar aan te sluiten. De Ultra Team vaar je met een lage V.  

Verdeling 0 tot 5 

Bardruk: laag, hoog 3 

Trekkracht: laag, hoog 3 

Depower: weinig, veel 4 

Stuurgedrag: indirect, direct 5 

Vliegsnelheid: langzaam, snel 4 

Sheet and go: matig, uitstekend 3 

Lift: geleidelijk, explosief 2 

Spronghoogte: laag, hoog 3 

Airtime: kort, lang 3 

Low-end: matig, uitstekend 5 

High-end: matig, uitstekend 3 

Stabiliteit: matig, uitstekend 4 

Draaicirkel: klein, groot 2 

Trekkracht in loop: weinig, veel 2 

Positie in windvenster: voor achter 2 

Vaarsnelheid: laag, hoog 3 

Hoogtelopen: matig, uitstekend 3 

Herstarten: matig, uitstekend 3 

Driften: matig, uitstekend 4 

Sturen met slack lines: matig, uitstekend 3 

Pop: weinig, veel 2 

Kijk voor meer kitereviews en een overview van alle specs van alle kites op ridersguide.nl 

Maten windbereik prijs 

5 17 – 33 € 1.499,- 

6 16 – 31 € 1.599,- 

7 15 – 30 € 1.699,- 

8 14 – 29 € 1.879,- 

9 13 – 26 € 1.899,- 

10 12 – 25 € 2.049,- 

12 10 – 20 € 2.199,- 

14 7,5 – 18 € 2.499,- 

17 6 – 18 € 2.799,- 

kijk voor meer informatie op: airush.com


Dit Review “Airush Ultra Team 2022” komt uit Access #2 van 2022. Kijk voor meer board-reviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van