10-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Airush Union V5 2020 – Review

De Airush Union V5 2020 is de big air en freestylekite van Airush voor kiteloops en hooked en unhooked tricks. De Union is in vergelijking met de vorige versies flink onder handen genomen. Zo is de geometrie aangepast en heeft ie bredere wingtips gekregen. Daarnaast is er een nieuwe vaste bridle. De Union is dé kite waarmee Gijs Wassenaar het strijdtoneel betreedt. 

Airush Union V5 2020 - Review

Het ‘spinnenweb’

Een van de opvallendste items aan de Airush Union V5 is het ‘spinnenweb’ wat over de kite loopt: het Load Frame V4 met Webtech. Dit lichtgewicht web loopt over de hele kite en absorbeert en verdeelt de krachten die vrijkomen bij windvlagen en crashes. De draden van het web bestaan uit modulus polyethylene-draden waarbij elke draad tot veertig kilo belast kan worden. Door gebruik van dit web kan er minder (zwaar) dacron gebruikt worden wat weer gewicht scheelt. 

Airush Union V5 2020 - Review

Het hoofddoek is het beproefde Technoforce D2 van Teijin versterkt met 2×2-draden. Het doek heeft een dubbele coating zodat het beschermd is tegen UV-stralen en zo lang mogelijk als nieuw blijft. De kite maakt gebruik van een beproeft Boston-ventiel zodat je hem snel kunt oppompen en laten leeglopen. Deze steekt wel uit, maar wordt beschermd met een neopreen kapje. Let erop dat er bij het eraf halen van het ventiel geen zand of vuiligheid bij komt. Dat is funest voor de bladder.

Grote bumpers

Op de struts bij de leading edge zitten grote bumpers zodat de kite bestand is tegen crashes. Op plekken waar de leading edge kan schuren op de grond zitten kelvar verstevigingen. De buisjes bij de ventielen van de struts zijn extra breed zodat er snel veel lucht in-en uit kan. Met name leeglopen gaat erg snel en je hoeft vrijwel niet de laatste lucht eruit te drukken. Je kunt na het ventiel opendraaien bijna meteen beginnen met oprollen. 

Airush Union V5 2020 - Review

Ook de tasvan de Airush Union V5 2020 is trouwens het noemen waard. Naast dat ie lekker ruim is en mooi afgewerkt is die namelijk gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Beter voor het milieu dus.  

Bardruk en directheid

De bardruk en directheid van de Airush Union V5 kun je instellen door middel van drie bevestigingspunten van de achterlijnen op de wingtip. De V3.2 bridle is 10 procent korter dan z’n voorganger wat minder vertraging oplevert in z’n draai-eigenschappen. Al blijft-ie in vergelijking met vergelijkbare kites op de markt nog wat aan de lange kant. De zes katrollen zijn gemaakt van sterk en duurzaam Zytel en zijn ontworpen om de lijnen van de bridle zo min mogelijk te slijten. De Litium heeft geen latjes in de trailing edge of wingtips.  

Airush Union V5 2020 - Review

Voor gevorderde tot expert rijders

Het vorige model was wat lastig te varen en had echt een ervaren hand nodig. De nieuwste versie vaart een stuk makkelijker. Al is-ie niet te adviseren voor beginners en lichtgevorderden. De gevorderde tot expert rijders kunnen hun hart ophalen. Ze kunnen met de Airush Union V5 makkelijk nieuwe tricks leren omdat de kite foutjes niet snel afstraft. De Union is een snel reagerende sportieve kite. Om op gang te komen moet je de kite sinussen. Als je de kite parkeert in een hoek haal je niet het optimale uit de vlieger. De afzet voor een sprong gaat heel makkelijk en hij brengt je tot een flinke hoogte. Je kunt de kite goed loopen. Je moet de loop wel krachtig doorzetten anders kan ie iets stoppen met draaien, maar de draaicirkel is uitstekend te beïnvloeden.

Airush Union V5 2020 - Review

Stabiel bij harde wind

Een opvallend item is verder dat de kite goed presteert bij weinig wind maar ook erg stabiel is bij harde wind. In beide gevallen vergt het wel een iets meer techniek. En kiteboarders onder de 75 kilo kunnen wel een maatje kleiner varen. De Airush Union V5 heeft een boel (controleerbare) power en je voelt door de wat hogere bardruk ook ten alle tijden waar de kite zich bevindt. Ondanks de wat hogere bardruk heeft ie niet te veel trekkracht aan de trapeze waardoor de krachten niet helemaal op je benen komen. Ook niet als je langzamer vaart. Qua golfrijden draait-ie snel genoeg om lekker golven te rijden maar je moet wel van wat meer trekkracht en bardruk houden.  

Airush Union V5 2020 eigenschappen:

Airush Union V5 2020 - Review

Verkrijgbare kleuren van de Airush Union V5 kite zijn red/teal en navy/mint.

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Airush gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Airush Union V5 2020’ komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van