26-03-2018 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Airush Wave – Review

De Airush Wave is, zoals de naam al zegt, gemaakt om behoeftes van de fanatieke wavekiter te bevredigen. De kite met drie struts en de vierkante en korte tips moet als geen ander kunnen driften, snel kunnen sturen en makkelijk herstarten. Wij namen de proef op de som, op een van de vele winderige dagen die de herfst rijk was.

Op de kant De 2018-versie van de Airush Wave is op verschillende punten veranderd. Zo zijn de wingtips onder handen genomen en beschikt de kite over de vernieuwde versie van het unieke dyneema Load Frame. In dit frame, dat als een spinnenweb over de kite zit, zitten Dyneema- draden die per draad al veertig kilo kunnen dragen. Op deze manier blijft de kite strak, vormvast en worden alle krachten goed over de hele kite verdeeld. Dit jaar is een nieuwe stof voor het web gebruikt die nog lichter is én minstens net zo sterk.

Het Airush Load Frame ligt over het Technoforce D2-doek die aan beide kanten is gecoat: de draden die door de stof heengaan zijn ook nog eens gecoat. Door de intensieve coating en het Load Frame is de kite erg slijtvast en goed bestand tegen UV-straling. De struts bestaan uit vier delen die dubbelgevouwen en drie keer gestikt zijn om een hoge duurzaamheid en maximale vormvastheid te verkrijgen.

Airush Wave

De kite voelt na het oppompen super solide en stevig aan. Dat oppompen gaat bovendien makkelijk en snel door het grote Boston-ventiel. Ook de slangetjes van de leading edge naar de struts zijn iets dikker gemaakt om de lucht makkelijk te kunnen verplaatsen. Dit komt vooral het oprollen van de kite ten goede. De Airush Wave 2018 is op de wingtips af te stellen. Knoop je de stuurlijnen dicht bij het einde van de wingtips dan zal de kite sneller reageren en heeft de kite minder bardruk. Knoop je de stuurlijn verder van het einde van de wingtip af dan zal de kite minder snel reageren op stuurinput en meer bardruk geven.

Het is goed te zien dat Airush ook de nodige aandacht heeft besteed aan de tas. Zo is de tas volledig gemaakt van gerycled plastic. Het ding voelt zeer stevig. De kite is er makkelijk in te krijgen en ook de bar is er, zonder moeilijke klipjes of netjes, zeer makkelijk op te bergen. De tas is kleiner te maken door de compression straps. Sinds enkele jaren is Airush druk bezig om de negatieve impact op de natuur zo klein mogelijk te maken. De tassen waarin de kites zitten zijn van gerecyclede flessen en om wat terug te doen voor de natuur plant Airush bij elke verkochte kite of board een boom in een mangrove. Deze boom kan een ton aan CO2 opnemen.

Airush Wave

Op het water Bij het oplaten van de kite valt wederom op dat de kite erg solide en stevig aanvoelt. Mede door de stevigheid stuurt de kite heel direct en is kite stabiel. Dat belooft wat. Tijdens de eerste rakjes op de twintip trekken we al snel de conclusie dat de kite minder goed is in springen, maar dit is geen verrassing en meer dan logisch voor een wave kite. Bij het golfrijden is de kite een geschenk uit de hemel.

Je kunt de kite perfect parkeren en hem echt vergeten zodat je de golf kunt uitrijden zoals jij wilt. Gebruik je de kite liever actief tijdens het golfrijden dan is dat ook geen probleem. De kite reageert snel op je stuurinput en geeft tijdens het sturen nog redelijk wat kracht. Soms voelt de kite wat fel en rauw, maar dit is goed te beteugelen door te spelen met de depower. Gooi je de kite tijdens een bottumturn in een loop om extra kracht te genereren dan bouwt de druk daarentegen heel geleidelijk op waardoor je niet zomaar van je board wordt afgetrokken.

De Airush Wave heeft nieuw ontworpen wingtips. Door de nieuwe wingtips valt de kite minder snel achterover wanneer je de bar volledig aantrekt. Een korte sprint met de wind mee op het strand bevestigt dit: de kite blijft perfect staan en lijkt met geen mogelijkheid over je heen te vallen of te backstallen. De kite voelt zich ook goed thuis op het randje van het windvenster. Dit komt ten goede wanneer je veel hoogte verliest bij een mooie golf en weer snel upwind wilt komen. Over het algemeen voelt de kite levendig aan en door de kracht die hij geeft tijdens het sturen is de Wave perfect voor de korte, Nederlandse golven. De Airush Wave voldoet kortom aan alle vereisten voor een goede wavekite. Zoek je een spelemaatje voor in de golven die ook nog eens duurzaam is? Misschien moet je de Airush Wave zelf maar eens testen.

Meer informatie over de Airush Wave is te vinden op de website. Meer reviews vind je hier.


Dit artikel is afkomstig uit Access #5 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van