15-05-2015 - Windsurfen, Nieuws

Albeau en Offringa leiden PWA 2015 slalom

De PWA world tour slalom 2015 is los. Na twee rondes bij de heren en vier bij de vrouwen, zijn de Fransman Antoine Albeau (RRD/Neilpryde) en de Arubaanse Sarah Quita Offringa (Starboard/Neilpryde) de te kloppen namen. De Fransman en de Arubaanse lopen door hun overwinning in Jinha beach weg bij de concurrentie. Aan hun de taak om deze voorsprong vast te houden in juni wanneer het circus verhuisd richting Costa Brava.

Mannen
Tijdens de eerste ronde zag men meteen twee opmerkelijke namen uitvallen. Vice wereldkampioen Cyril Moussilmani (Starboard / Severne) en Nieuw-Caledonië 2014 winnaar Ben Van Der Steen (Tabou / GA Sails) zijn er niet in geslaagd om de finale te bereiken, waardoor de deur voor andere kanshebbers meteen wijd open ging. Met windvlagen die wel opliepen tot 20 knopen, was het de nummer drie van vorig jaar Pierre Mortefon (Fanatic/North Sails) die succesvol de eerste eliminatieronde won. Antoine Albeau eindigde als tweede gevolgd door Steve Allen (Starboard/Severne) als nummer drie.

In de tweede ronde was het opnieuw van der Steen die vroegtijdig crashte. De winnaar van het slotevenement van vorig jaar, raakte de spreekwoordelijke muur in de kwartfinale, gevolgd in de halve finale door de winnaar van de eerste eliminatieronde Mortefon en Pascal Toselli (99 NoveNove/Point-7). Moussilmani haalde vandaag weliswaar de finale, maar speelde hierin geen rol van betekenis. Matteo Iachino (Fanatic/North Sails) deed dat wel. De Italiaan pakte vanaf het begin de leiding gaf deze niet meer uit handen. Josh Angulo (Angulo/Gun Sails) en Gonzalo Costa Hoevel (Starboard/Point-7) volgde hem en werden tweede en derde.

Met twee eliminatierondes achter de rug was het Albeau die in pole-position van start mocht voor de derde ronde, gevolgd door Mortefon en Angulo. Zal de laatste dag dan doorslaggevend zijn voor het eindklassement? Hoewel het hier heel dichtbij kwam, mocht het helaas niet zo zijn. Na twee heats in de termische wind in de namiddag, viel de wind stil en maakte een einde aan de mannencompetitie. Dit betekende dat de stand zoals die op dat moment was, ook de eindstand zal zijn voor de 2015 Ulsan PWA World Cup. Antoine Albeau bewees op deze manier maar eens te meer dat hij vrijwel niet te kloppen is op de slalom.

PWA-slalom-2015-tekst1

Vrouwen
Bij de vrouwen was het Delphine Cousin (Starboard/Gun Sails) die erop uit was haar titel te verdedigen. De Française had echter een slechte start, waardoor ze de eerste eliminatieronde misliep net als Valérie Ghibaudo (Tabou/GA Sails) de nummer drie van vorig jaar. De eerste vrouwen finale van het evenement bleek meteen een indicatie voor de titelrace van het evenement. Sarah Quita Offringa, Lena Erdil (Patrik / Point-7 / Mystic / AL360) en Fulya Ünlü (Starboard / Severne) vochten het uit voor de hoogste podiumplaats. Het was Unlu die direct vanaf de start het voortouw nam en deze tot aan de finish vast wist te houden. Haar landgenote Erdil achtervolgde haar op de tweede plaats met Offringa als nummer drie hier niet ver achter.

In de tweede eliminatieronde, waren het opnieuw Unlu, Edril en Offringa die streden om de podiumplaatsen, alleen eindigde ze deze keer in een andere volgorde. Deze keer was het Offringa die de beste start had en de koppositie tot de finish wist te behouden. Met nog één dag te gaan heeft Offringa nu de leiding in het klassement, gevolgd door Unlu als nummer twee en Erdil als nummer drie.

Het gevecht om de eerste plaats was dus nog niet over, met de finaledag van de 2015 Ulsan PWA World Cup voor de boeg. Er waren namelijk nog twee races te gaan. Direct nadat de mannen weg waren, stabiliseerde de wind en mochten de vrouwen het water op. Zij hadden de winderige baai nu helemaal voor zichzelf. In de derde ronde zeilde alle gebruikelijke atletes zich richting de finale. Valérie Ghibaudo (Tabou / GA Sails) deed dit zelfs met een gebroken rib, die ze na een slechte crash van de dag ervoor had opgelopen. Het was echter Erdil die de overwinning tijdens deze heat pakte vlak voor Offringa en daarmee de leiding nam in het evenement. Ze moest het feest nog even uitstellen, nadat de oproep werd gedaan voor nog een laatste ronde.

Het kwam allemaal aan op deze laatste eliminatieronde. De finale was een confrontatie tussen Erdil, Unlu, Cousin, Ghibaudo, Dusart, Offringa, Kubat, Suzuki, Anayama en Lescadieu. Maar de grootste slag was tussen Erdil en Offringa, die het beide gemunt hadden op het Koreaanse goud. Vanaf het begin, was het Offringa, die het tempo bepaalde, terwijl Erdil geen beste start had. Offringa gaf deze voorsprong niet meer uit handen en zeilde rustig uit naar haar overwinning. De tweede plaats was voor Cousin die gevolgd werd door Erdil die haar overwinning dus uit haar handen zag glippen. De Arubaanse verzekerde zich met deze overwinning ook meteen tot winnares van het gehele evenement.

PWA-slalom-2015-tekst2

Top 10 Men
1. Antoine Albeau (RRD/Neil Pryde)
2. Pierre Mortefon (Fanatic/North Sails)
3. Josh Angulo (Angulo/Gun Sails)
4. Ross Williams (Tabou/GA Sails/Mystic)
5. Pascal Toselli (99 NoveNove/Point-7)
6. Gonzalo Costa Hoevel (Starboard/Point-7)
7. Matteo Iachino (Fanatic/North Sails)
8. Arnon Dagan (RRD/NeilPryde)
9. Marco Lang (Fanatic/North Sails)
10. Steve Allen (Starboard/Severne)

Top 10 Women
1. Sarah-Quita Offringa (Starboard/NeilPryde/Maui Ultra Fins/Mystic)
2. Lena Erdil (Patrik/Point-7/Mystic/AL360)
3. Fulya Ünlü (Starboard/Severne)
4. Delphine Cousin (Starboard/Gun Sails)
5. Cagla Kubat (Starboard/Severne)
6. Ayako Suzuki (Tabou/GA Sails/Mystic)
7. María Andrés (Fanatic/Gun Sails/Mystic/AL360)
8. Marion Mortefon (Patrik/Gun Sails)
9. Mio Anayama (Starboard/NeilPryde)
10. Marion Dusart (Patrik/Gun Sails/Flymount)

 

 van