Alle ins & outs van Leucate met Eva
Een week in het Zuid-Franse (leucate)kitesurfparadijs
Veel kitesurfers hebben deze – voorheen vooral onder windsurfers bekende – plek aan de mediterrane zee inmiddels gevonden. Gemakkelijk te bereizen per vliegtuig of trein, maar ook goed te bereiken met eigen vervoer. Binnen een dag sta je op de kitesurfspot waar je volgens de statistieken meer dan 300 dagen per jaar een pittige wind uit het Noordwesten kunt verwachten. De zogenaamde Tramontana. De benaming van deze wind komt uit het Latijn en betekent zoveel als ‘de overkant van de bergen’. Het is een droge, koude en vooral erg sterke wind vanuit de Pyreneeën.
OUTDOOR GEBIED
Deze bergen vormen het prachtige decor van dit kitesurf-gebied wat niet zonder reden ook erg geliefd is bij mountainbikers en fietsers. Er lopen diverse routes die je zowel als beginner als gevorderd mountainbiker kunt nemen. Het meest bekende rondje is te vinden onder de naam ‘Piste cyclable le long l’Angly” een ronde van bijna vijftig kilometer met als vertrekpunt La Bastide. Ook andere outdoor sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het gebied rondom Leucate. Vanaf het strand bij La Franqui bijvoorbeeld, loop je een prachtige hike de berg op naar een uitkijkpunt. Deze route, ook wel bekend onder de naam ‘Watchman’s trail’, loopt langs de gehele rand van de klif boven het heldere water van de middellandse zee langs. Maar wees gewaarschuwd: de kans bestaat dat je wanneer je naar dit gebied op trip gaat, eigenlijk helemaal geen tijd hebt voor andere sporten want het waait er vaak.
JAARROND
De wind is bij één van de meest prominente kitesurfspots bij Leucate genaamd La Franqui, aflandig. Side-off om precies te zijn. Dit zorgt ervoor dat de wind wat vlagerig is maar daarvoor krijg je wel een (zeer) vlakke spot terug met veel gevorderde kiters. Er is een rescue service aanwezig alsmede diverse kitesurfscholen allen verenigt onder de noemer KiteSurfingLeucate (KSL). De scholen verzorgen lessen met een bootje (voor beginners, gevorderden en voor foilen en wingen).
In April wordt de Mondial du Vent georganiseerd op dit strand. Een bekend kitesurf evenement en een wedstrijd die veel kijkers trekt. Deze periode kan het wat lastiger zijn om een geschikte accommodatie te vinden. Ditzelfde geldt trouwens voor de zomervakantie periode. Ver vooruit boeken is het devies, wanneer je gedurende deze perioden naar Leucate en haar omgeving wil komen.
In de herfstmaanden is het stiller, maar des te prachtiger. Zeker wanneer je, net als ik, geniet van het beeld van uitgestorven straatjes met prachtige Franse huisjes met daarachter de groene heuvels, bergen en bossen (die langzaamaan veranderen in schilderijtjes in alle tinten bruin, geel en rood). Het is er in de herfst nog steeds lekker warm en windzeker. Leucate trekt het hele jaar kitesurfers naar haar stranden en meren.
ROADTRIP
Wanneer je in een accommodatie aan het strand zit, kan de verleiding groot zijn om voor comfort te kiezen. Dat wil zeggen: alleen op deze spot gaan kiten. Want hoe fijn is het om je wetsuit aan te trekken, het strand op hobbelen en na je sessie in je wetsuit terug wandelen om je vervolgens af te spoelen onder de warme buitendouche? Toch zou ik aanraden om ook een sessie te pakken op één van de andere spots die dit gebied rijk is.
Toen ik mij ging verdiepen in dit gebied, kwam ik erachter dat er eigenlijk heel veel spots zijn! De meeste spots kenmerken zich door de aflandige wind en het bijbehorende vlakke water. Toch zijn er ook een aantal spots met aanlandige wind. Één van die spots kun je vinden onder de naam Dosses of Parc Dosses. Zeker in het voorjaar of in het najaar is het hier relatief rustig. Ik kies ervoor om op te stappen bij de (camper-)parkeerplaats bij de windsurf en wing-school. Hier is de wind namelijk aanlandig. Aan de overkant van dit grote meer, naast de het wakeboardcable park, zit een kitesurfschool. Hier opstappen kan ook maar de wind is dan dus aflandig. Ook hier wordt er gewerkt met rescue-service en ligt er een bootje in het water.
Behalve dat het vertrouwd voelt om mijn kite met een aanlandige wind klaar te leggen en op te laten, zijn er eigenlijk weinig tot geen andere voordelen om te gaan kitesurfen op deze spot ten opzichte van La Franqui bijvoorbeeld. Integendeel zelfs! Doordat de harde wind over dit grote bergmeer blaast, is het water choppy. Niet heel lekker voor mijn knieën. Maar in het midden wordt de chop zo groot, dat er kickers ontstaan. Perfect om te kunnen boosten in de 30+ knopen!
Een andere aanlandige spot is Le Palme bij Port La Nouvelle. In de zomermaanden is dit domein min of meer van de kitesurfscholen die hier lesgeven en kan het er erg druk zijn. Deze spot is – behalve door het feit dat de wind hier aanlandig is – zeer geliefd bij beginnend kitesurfers doordat het water op heel veel plekken ondiep is. Een groot gedeelte van dit meer is knie- tot heupdiep. Wanneer er in de voorspelling 25 knopen tramontana staat, kun je er hier rustig nog vijf knopen bij optellen.
Tot slot kun je bij Port Leucate, ter hoogte van Kitesurfschool UniKite ook kiten met aanlandige wind.
De vooral onder windsurfers bekende plak asfalt voor camperaars genaamd Le Goulet heeft ook een mooie spot voor de (camper)deur.
Wanneer de dominante wind uit het noordwesten blaast, zijn eigenlijk alle bovengenoemde kitespots mooi om te bezoeken. Dit kan natuurlijk zorgen voor keuzestress, zeker wanneer je maar korte tijd in de regio bent. Misschien is een langere roadtrip naar en rond dit gebied plannen, dan ook wel de beste optie. Wanneer je een campertje bezit, zijn er tal van opties voor een comfortabel verblijf op of bij een kitesurfspot.
NIET ÉÉN MAAR TWEE WEKEN
‘Neem de tijd voor dit gebied’is het advies dat ik achteraf graag ter harte had genomen. Er is namelijk écht veel te doen en te bekijken. Zo ook de onderwaterwereld. In dit gebied kan goed gedoken worden. Bij Port Leucate is Plongée gevestigd. Dit is een gerenommeerde duikschool die niet alleen les geeft aan volwassenen maar ook aan kinderen. Ik heb het deze keer gehouden bij de wereld boven water en ben tijdens mijn verblijf behalve gaan hiken en kiten ook op een city daytrip gegaan. Omdat dit gebied aan Spanje grenst, heb ik de Spaanse stad Girona bezocht: typisch Spaanse sferen, heerlijke tapas en prachtige gebouwen om te bekijken. De stad ligt aan de rivieren ‘Ter’ en ‘Onyar’. Behalve Girona kun je Montpellier, Narbonne en Perpignan ook aandoen voor een dagje stad.
De verschillende spots, het landschap, het klimaat en de hoeveelheid bezienswaardigheden en activiteiten binnen handbereik, maken dat ik mijn volgende trip al gepland heb. Komend voorjaar zit ik weer in Zuid Frankrijk bij Leucate. Dit keer met mijn camper en met meer tijd: niet één week maar twee (die achteraf ook ongetwijfeld te kort zullen zijn).
Met (gedurende de zomermaanden) watertemperaturen van rond de 22 graden is een 3/2mm wetsuit prima. In de winter koelt het water niet verder af dan een graad of 12: toch is een lang en warmer pak dan wel een vereiste.
Maart en april zijn erg populair en in de zomermaanden kan het er aardig druk worden. Oktober en november zijn ook in toenemende mate populaire maanden om deze plek langs de Franse zuidkust te bezoeken. Ruwweg zou je kunnen zeggen dat maart tot december de beste maanden zijn om Leucate en haar prachtige omgeving aan te doen.
Neem altijd al je kites mee. Wanneer de tramontana blaast, is een kleine kite (5 tot 7m2) aan te raden. Zeker in de zomermaanden! Wanneer de wind uit het zuiden komt, kunnen er mooie golven ontstaan. Zeker in het najaar!
Duur, duurzaam en relaxed: met de trein naar Leucate
‘Dat begint lekker’ denk ik, wanneer ik met de slaap in mijn ogen en het zout in mijn haar van mijn kitesessie op het station van La Franqui (Leucate) sta en de kaartjesautomaat defect blijkt. Het is nog vroeg en de ‘agent de billetterie’ is nog niet aanwezig. Sjoerd, de eigenaar van de mooie Glamping met camperplaatsen en eco-lodges stelt mij enigszins gerust. ‘Je hebt twee keuzes. Of je gaat zitten en geeft bij controle aan dat de kaartjesautomaat stuk is. Of je gaat direct op zoek naar de conducteur om dit te melden. Ik verwacht eigenlijk geen problemen.’
Eenmaal in de trein besluit ik maar gewoon te gaan zitten. Wachten op wat komen gaat… Station Perpignan – en hopelijk heel snel! Want de tickets voor Perpignan naar Parijs (Gare de Lyon) en Paris (Gare du Nord) naar Amsterdam heb ik gewoon op zak.
Twintig minuten later sta ik met mijn kitegear en laptop plus cameratas op station Perpignan. Een oud maar mooi, overzichtelijk station. Ik heb nog even de tijd voordat mijn trein naar Parijs vertrekt dus ik besluit mezelf te trakteren op een ontbijtje. Ik bestel een café met lait végétal en een chai-pudding bij ‘coworking coffee’ een hippe co-working space op loopafstand van het treinstation. Terwijl ik geniet van de bedrijvigheid om mij heen: een werkoverleg van twee heren in pak, een portrettekenares wachtend op haar afspraak terwijl ze geniet van haar thee in het zonnetje en twee knappe Franse dames achter de bar druk bezig met het voorbereiden van heerlijke salades.
Ik neem de tijd om door mijn foto’s te gaan van de afgelopen periode in Frankrijk. Ik ben op WorkAtion, inderdaad: een combinatie van werken, reizen en vakantie. Een bekend begrip sinds 2018. Voor die tijd werd werken op vakantie afgekeurd. Ik werk al jaren vanaf diverse locaties en combineer dit graag met mijn hobby’s: wandelen, snowboarden en kiten natuurlijk.
Vanaf mijn KiteFinca in ZuidSpanje ben ik naar Zuid-Frankrijk gekomen om te werken. Één van de locaties van mijn travel-agency Outbound Kitetravel, is daar gevestigd en het was hoogtijd voor nieuwe content. Na het bezoeken van Leucate reis ik met de trein door naar Nederland om daar aan een aantal andere projecten te werken.
KOSTBARE KAARTJES
Het boeken van treintickets is eenvoudig. Via de website van NS International kun je diverse Europese bestemmingen boeken. Zo ging ik eerder al op zero-footprint kitesurfvakantie met de trein naar Fehmarn. Ook dit keer koop ik mijn kaartjes via dit medium en ook dit keer schrik ik eerlijk gezegd weer een beetje van de prijs. Ik probeer een beetje met de dagen te schuiven maar de prijs blijft min of meer hetzelfde: om te beginnen 84 euro per enkele reis per persoon van Perpignan naar Parijs.
Ondanks dat ik een groei zie in het opvragen van informatie voor kitesurfbestemmingen die te bereiken zijn met de trein, ben ik bang dat de dure treintickets de meeste kiters weerhoudt om met de trein op kitesurfvakantie te gaan. Deze CO2-besparing maakt de treinreis waardevol. Wat het voor mij extra waardevol maakt, is het feit dat ik tijdens de reis uren de tijd heb om te werken. Er is snelle wifi, middelmatige koffie en ik zit op een comfortabele stoel met bureautje met een uitzicht dat nooit verveelt.
WIJNVELDEN, KITESPOTS EN FRANSE STADJES
Vanaf Perpignan jaagt de trein voort richting Narbonne. Een prachtig stuk! Ik geniet van mooie vergezichten over de meren en middellandse zee met in de verte de Pyreneeën. Het waait, dus ik zie de windsurfers en kiters en heb nu alweer zin in over drie weken wanneer ook ik hier weer op het water sta. Vervolgens rijden we langs wijnvelden en prachtige havenstadjes. Ik kijk mijn ogen uit en vergeet bijna dat ik nog een online meeting heb. De eerste anderhalf uur vliegen voorbij. Nog maar drie uur te gaan tot Gare de Lyon. Vanaf daar wordt het even spannend, want het tweede gedeelte van mijn reis naar Amsterdam begint vanaf een ander station: Paris-Nord.
tekst: Eva Krul
beeld: Ferry Kager en Eva Krul
Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.