02-01-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Alle toppers in actie bij NK Veldrijden Gasselte

Alle Nederlandse toppers komen in het weekend van 11 en 12 januari in actie tijdens het Stannah Nederlands Kampioenschap Veldrijden in het Drentse Gasselte, nabij Gieten. De organiserende Stichting Wieler Promotion Oostermoer is verheugd dat Marianne Vos (Meeuwen) zich weer op de veldritparcoursen begeeft en de wedstrijd in Gasselte als een uitstekende voorbereiding voor het in Nederland (Hoogerheide, 2 februari) te houden wereldkampioenschap ziet.

De Sportvrouw van het Jaar heeft in het weekend voor kerst laten zien nauwelijks aan kracht te hebben ingeboet, want op het bijzonder zware parcours in het Belgische namen, greep ze de tweede plaats. Andere prominente deelnemers bij de Vrouwen zijn: Sabrina Stultiens (Meijel), Annefleur Kalvenhaar (Wierden) en Reza Hormes (Wychen).

Bij de Elite-renners staat ook de top van Nederland aan het vertrek. Voorop Lars van der Haar (Woudenberg), die tijdens de Super Prestige Veldrit in Gieten net naast de winst greep, maar wel heeft laten zien in uitstekende vorm te verkeren. Ondanks zijn gekneusde ribben wist Van der Haar op tweede kerstdag zelfs de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Heusden-Zolder op zijn naam te schrijven.

Van der Haar zal vooral tegenstand ondervinden van Thijs van Amerongen (Vorden) Niels Wubben (Dorst), Thijs Al (Haarlem) en Eddy van IJzendoorn (Tiel). Maar ook Patrick van Leeuwen (Hilvarenbeek) en Twan van den Brand (Volkel) zijn kanshebber voor een hoge klassering. De renners die tijdens het Stannah NK Veldrijden aan de start komen moeten er rekening mee houden dat ze diep in de beugel moeten. Het parcours dat is uitgezet rond ’t Nije Hemelriek bij Gasselte is namelijk loodzwaar.

 

NK VELD22

 

Het is hetzelfde parcours waarop in 1991 het Wereldkampioenschap Veldrijden werd verreden. Toen werd Radomir Simunek wereldkampioen en Adri van der Poel tweede. Direct na dat WK heeft het bestuur van Wieler Promotion Oostermoer gezegd dat er ooit nog eens op hetzelfde parcours een wedstrijd zou worden verreden. “En dat is nu aan de orde”, zegt Jantienus Warners van de organiserende Stichting Wieler Promotion Oostermoer. “We hebben contact gelegd met Staatsbosbeheer en die organisatie was direct enthousiast. Het voordeel van dit parcours is dat alle faciliteiten in de directe omgeving van de piste te vinden zijn.”

Voor de renners wordt het zwaar, vooral vanwege de hoogteverschillen. Het parcours kent een lange natuurlijke helling en er is een trap in het parcours opgenomen. Na ongeveer 1500 meter op het 2745 meter lange parcours bevindt zich het hoogste punt. In korte tijd moet daar 20 meter worden geklommen. De sterkste veldrijders en –rijdsters zullen op dit parcours komen bovendrijven, is de verwachting.

NK VELD 33

Het weekend van 11 en 12 januari staat bol van het veldrijden in Gasselte, waar de liefhebbers volledig aan hun trekken kunnen komen met een vol programma. Op zaterdag 11 januari begint het evenement om 11.30 met de wedstrijd van de Nieuwelingen Meisjes, waarna achtereenvolgens de Junior Vrouwen, Nieuwelingen, Masters 50+, Masters 40+ en Amateurs van start gaan.

Zondag 12 januari wordt het NK voorgezet vanaf 10.30 uur met de Junioren en Beloften. De start van het NK voor Vrouwen staat om 13.30 uur gepland en het NK voor Eliterenners begint om 15.00 uur. De entreeprijs op zaterdag bedraagt € 5,00 en op zondag € 10,00. Een passe-partout dat toegang geeft voor beide dagen kost € 12,00.

 van