13-09-2010 - Snowboarden, Nieuws

Alles over goggles!

Als je een nieuwe goggle gaat kopen, dan kun je natuurlijk gewoon op zoek gaan naar een bril die vet staat. Eentje die past bij de rest van je snowboardgear, zodat je zo smooth mogelijk de piste af kunt. Of je let juist vooral op de kosten, want de prijsverschillen tussen goggles zijn groot. Toch is het verstandig om iets verder te kijken bij de aanschaf van een nieuwe goggle. Je zou het misschien niet zo snel denken, maar je goggle is een van de belangrijkste onderdelen van je snowboarduitrusting. Want hoe goed je ook kunt snowboarden, als je door je goggle niet goed ziet wat er voor je in de sneeuw gebeurt, krijg je vroeg of laat een ongeluk. Ook kan een goede goggle oogschade voorkomen. Maar waar moet je nu precies op letten als je een nieuwe goggle koopt?

Tip van de redactie: als je nu abonnee wordt van Taste snowboard magazine krijg je GRATIS een Dragon DX of DXS goggle! Kijk hier.

De lens
De overeenkomst tussen een goggle en een gewone bril is dat ze er allebei voor moeten zorgen dat je met beter ziet dan zonder. Waar je dus niet op moet bezuinigen als je een nieuwe goggle koopt, dan is het wel de lens. De sneeuw reflecteert veel licht, waardoor je snel vermoeide ogen krijgt als je zonder gaat snowboarden. Met een goede lens heb je daar geen last van.

De lichtomstandigheden kunnen in de bergen van minuut tot minuut veranderen en zijn bovendien afhankelijk van de hoogte waarop je zit. Op een zonnige dag boven de boomgrens is er veel meer licht dan duizend meter lager in het bos of in die ene wolk die maar in het dal blijft hangen. Daarom is het bij de aanschaf van een nieuwe goggle belangrijk om te bedenken bij welk licht je de goggle wilt kunnen gebruiken. Niet elk glas laat namelijk evenveel licht door.

Hoeveel licht een brillenglas doorlaat wordt bij de meeste merken uitgedrukt in VLT (Visible Light Transmission) en een percentage. Op een zonnige dag in een open sneeuwveld kijk je bijvoorbeeld het liefst door een lens met een VLT van tien procent. De bril laat weinig licht door zodat je niet met je ogen hoeft te knijpen. Ga je daarentegen met diezelfde bril op een nachtpiste of in de mist snowboarden, dan zul je merken dat je net zo goed een blinddoek om kan doen. Bij weinig licht wil je een zo helder mogelijke lens, liefst met een VLT van tachtig tot negentig procent.

Het is natuurlijk niet erg praktisch om met twee verschillende goggles op pad te gaan. Beter is het om een goggle te kopen die je onder alle omstandigheden kunt gebruiken. Gelukkig kan dit, op twee verschillende manieren. Of je koopt een sneeuwbril met een allround glas met een VLT van tussen de dertig en de zestig procent. Deze brillen kun je altijd gebruiken. Maar ga je een keer in het donker snowboarden, dan zul je merken dat je eigenlijk net iets te weinig ziet. Idealiter koop je daarom een bril met verwisselbare glazen.

Op dagen met weinig licht kun je dan een glas met een hoog VLT in je bril zetten, terwijl je op zonnige dagen juist een glas met een laag VLT in je bril zet. Dan ben je op alle lichtomstandigheden voorbereid en heb je als extra voordeel dat je niet een hele nieuwe goggle hoeft te kopen op het moment dat een van je lenzen beschadigd raakt.

Moeilijker is het om een advies te geven over de kleur van de lens. Als het bewolkt is, is het vaak moeilijk om voldoende diepte in de sneeuw te zien. Op deze dagen helpen gekleurde lenzen je meer perspectief te zien. Helaas is het niet in algemene termen te zeggen met welke kleur lens je het beste diepte ziet, dat wisselt namelijk per persoon. Sommige mensen zien het beste door een rood gekleurde lens. Anderen zweren juist bij blauw of geel. Hiervoor kun je dus het beste op je eigen ervaring met sneeuwbrillen afgaan.

 

Enkel vs. dubbelglas

Niets is zo frustrerend als een goggle die om de haverklap beslaat. Het is daarom aan te raden om een bril met goede ventilatie en dubbelglas te kopen. Net als de ramen van de skihut, beslaan de glazen van je bril als het temperatuurverschil tussen de binnen- en de buitenkant van je bril te groot wordt. Het dubbele glas verdeelt het temperatuurverschil over beide glazen, waardoor de bril minder snel beslaat. Bij een goede goggle heeft het binnenste glas bovendien een speciale anti-fog coating die de kans op een beslagen brillenglas verkleint.

Als de kans dat een bril met dubbelglas beslaat zoveel kleiner is dan een bril met enkel glas, waarom zijn er dan nog steeds brillen met een enkel glas op de markt? Dat heeft twee redenen. Ten eerste is er een aantal B-merken dat uit kostenoverweging toch nog brillen met een enkel glas produceert. Maar ook de gerenommeerde brillenfabrikanten hebben nog brillen met een enkel glas in de winkel liggen. Ook deze brillen hebben goede uv-filters, een goede ventilatie en een goede anti-fog coating. Toch zullen ze veel eerder beslaan dan brillen van diezelfde kwaliteit met dubbelglas.

Deze brillen met enkelglas zijn bedoeld voor wedstrijdskiers en -boarders die bang zijn dat het zicht door het dubbele glas iets vervormt, wat soms in minimale mate het geval kan zijn. Hun races duren maximaal twee minuten, waardoor ze niet bang hoeven te zijn voor een beslagen bril. Als je deze brillen de hele dag gaat dragen is de kans dat ze beslaan veel groter dan vergelijkbare brillen met dubbel glas.

Goggle als veiligheidsbril

De meeste mensen denken bij snowboardblessures aan gebroken polsen, gescheurde kniebanden en hersenschuddingen. Dat je met snowboarden ook je ogen tijdelijke en zelfs blijvende schade kan toebrengen, realiseren veel boarders zich niet. En in tegenstelling tot het klassieke gebroken polsje, maakt het voor het welzijn van je ogen vaak niet eens uit hoe goed je kunt rijden. Sneew, hagel, wind, kou, uv-straling, ijs, skistokken, stenen en takken kunnen je ogen onherstelbaar beschadigen. Gelukkig is oogschade makkelijk te voorkomen met een goede goggle.

Niet voor niets omschrijft de Engelstalige versie van Wikipedia de goggles vooral als veiligheidsbril: ‘Goggles are often worn when using powertools such as drills or chainsaws to prevent flying particles from damaging the eyes.’ Met kettingzagen heb je als snowboarder natuurlijk niet zo veel te maken, maar je loopt zeker het risico om iets in je ogen te krijgen. Denk maar eens aan takken van boompjes wanneer je door een bos rijdt, stukjes steen en ijs als je onderuit gaat, het uiteinde van een skistok in de rij van de lift, de koude wind waardoor je oogballen letterlijk kunnen bevriezen en natuurlijk de sneeuw en hagel die om de zoveel tijd uit de lucht komt vallen. Een goggle beschermt je ogen tegen al deze ongemakken.

Een goede goggle beschermt je ogen daarnaast tegen een onzichtbare vijand, de ultraviolette straling van de zon. Net als je huid, kunnen je net- en hoornvlies op een zonnige dag in de sneeuw in een paar uur tijd verbranden. En net als bij je huid heb je het pas in de gaten als het te laat is. De schade aan je ogen kan in sommige gevallen onherstelbaar zijn.

Als je alleen je hoornvlies verbrandt heb je geluk. Dit leidt ‘slechts’ tot sneeuwblindheid, een tijdelijke blindheid die meestal niet langer dan een week duurt. Het verpest je vakantie, maar je ogen zullen zich weer herstellen. Wie zijn netvlies verbrandt heeft een veel groter probleem. Dit leidt namelijk tot onherstelbare schade aan de ogen en afhankelijk van de mate waarin je je netvlies hebt verbrand kun je zelfs helemaal blind worden. Investeren in een goggle met een goed uv-filter is dus geen overbodige luxe.

 van