20-04-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Alles waar Zwitserland voor staat – Bern en Berner Oberland

In het kanton Bern vind je de gelijknamige hoofdstad van Zwitserland, maar ook bekende plaatsen als Gstaad, Interlaken, Grindelwald, Wengen en Thun. Het kanton Bern is een van de grootste van Zwitserland en bevat dus flink wat diversiteit.

Dit gebied is er een van meren, steden, valleien en hooggebergtes. Van authentieke bergdorpen met huizen die soms nog uit de 14e eeuw stammen (en waar vandaag de dag nog gewoon volgens traditie wordt gewoond en gewerkt), tot aan de dynamiek van de hoofdstad Bern, de heuvels van het Emmental, maar ook de grootsheid van de Berner Alpen. Kortom, je vindt hier alles waar Zwitserland voor staat.

Je komt hier tot rust in de valleien en de groene alpenweides, terwijl je je tegelijkertijd in het zweet werkt om de wijde panorama’s vanaf de bergpassen te verdienen met noeste arbeid. Dit gebied heeft een flink aantal bekende cols op zijn naam staan, maar er is daarnaast nog veel meer te ontdekken. Ook naast de fiets is er voldoende te beleven hier. Tijd voor een rondje Bern.

1. Tour de la Reine Sud

De regio Gstaad is nog niet zo heel bekend bij de meeste wielrenners. Tijd om dat te veranderen! We stellen hierbij twee mooie routes voor.

We starten met de ‘Tour de la reine sud’, een prachtige route die nog niet zo heel bekend is. De tocht start in Gstaad waar je na 121 kilometer en 2830 hoogtemeters aan het einde van de dag ook weer uitkomt. Je start rustig met een vals plat stuk vanuit Gstaad, maar bij de klim naar de Col du Pillon mag je direct uit het zadel voor een korte, steile klim. Het zicht op de gletsjer neemt per hoogtemeter toe, je moet echt werken voor meer uitzicht dus. Hierna mag je even bijkomen tijdens de afdaling tot het dorpje Les Diablerets waar de buitengewone klim naar de Col de la Croix start. Met maar liefst 20 kilometer naar de top is dit een flinke test voor je uithoudingsvermogen.

Gelukkig varieert het stijgingspercentage van steile haarspeldbochten tot lange rechte stukken waarop je behoorlijk wat vaart kunt maken. Deze diversiteit houdt het leuk en afwisselend tot de top. Nadat je op de top bent bijgekomen is het tijd om te genieten van een even lange afdaling richting Aigle, waarbij je zowel bossen als wijngaarden passeert. Na deze rust staat je een relatief onbekende maar mooie klim van Yvorne naar Lac de l’Hongrin te wachten, met 1100 hoogtemeters over 12 kilometer.

Ook deze route varieert flink met stijgingspercentages; bepaalde stukken zijn echt steil en zorgen voor een flinke uitdaging. Vanaf de top heb je dan weer een fantastisch uitzicht over het Meer van Genève en kun je een stuk ontspannen wegtrappen net boven Lac de l’Hongrin door het dorpje Château-d’Oex. Vanaf daar komt het einde van de toch al weer in zicht en fiets je op je gemak terug naar Gstaad. Meer informatie op: www.gstaad.ch

Bern en berner oberland
Gstaad Saanenland Tourismus

2. Tour de Gstaad Classique

Met 63 kilometer en 1056 hoogtemeters is dit een mooi ritje om op te warmen als ochtend -of middagrit. Deze klassieker behelst twee alpine- passen, witte bergpieken en een fantastische afdaling naar Château-d’Oex.

Vanuit Gstaad richting Feutersoey is er sprake van een ontspannen warming-up, waarbij je al goed zicht hebt op de bergen die er straks aan gaan komen. Vanuit Gsteig begint het klimmen op een zeer gevariëerde weg de Col du Pillon op, geen moment kun je in het ritme komen door het steeds maar wisselende stijgingspercentage. Heerlijk afzien dus. In de verte kun je gondel van Glacier 3000 al zien hangen.

Eenmaal op de top van de col is het ontspannen geblazen en volg je de weg richting Les Voëttes. Eenmaal hier is de Col des Mosses eigenlijk al bijna voorbij. Het is nu maar een klein stukje doortrappen naar de daadwerkelijke top. De afdaling die je dan te wachten staat is er een uit de boeken: breed en strak asfalt, ruime bochten en twee lange vlakke stukken waar je met goede druk op de pedalen flinke snelheid kan opbouwen. Vanuit daar is het al snel weer terug naar huis, het is dan lekker om Château-d’Oex, Rougemont of Saanen nog even aan te doen voor een welverdiende bak koffie. Meer informatie op: www.gstaad.ch

Bern en berner oberland 2
Gstaad Saanenland Tourismus

3. Tour de Gastlosen

Deze rondrit begint in Saanen en bestaat voornamelijk uit secundaire wegen. Hierdoor heb je geen last van groot verkeer en dit levert in combinatie met de omgeving dan ook een prachtige route op die via Abländschen en Zweisimmen weer terugloopt naar Saanen. De Mittelbergpass en de spannende afdaling vanaf de Jaunpass zijn duidelijk de hoogtepunten tijdens deze tour. Vanuit het pittoreske Saanen volg je de hoofdweg in de richting van Schönried, daarna houd je fietstour 59 aan.

Na een kilometer of twaalf begint het echte werken! Vijf flinke haarspeldbochten met een serieus stijgingspercentage houden in dat je nu toch echt wel naar het kleine blad moet. Slechts 2,5 kilometer verder sta je dan ook al op de Mittelbergpass. Daarop volgt een heerlijk lange afdaling naar Jaun. Let met name tijdens het eerste stuk goed op voor koeien en afwateringsgeulen. Tevens zijn er op het stuk naast de rivier wat onregelmatigheden. Dit doet weinig af aan de afdaling, die heerlijk is.

Vanuit Jaun-Kappelboden mag er weer gestoempt worden. Hoewel de Jaunpass niet heel lang is, compenseert hij dit door het stijgingspercentage en kun je rekenen op brandende kuiten. Dat hier vanaf de middag de zon al flink op het asfalt staat te branden en het gemiddelde percentage van 8.6% ook pieken kent van maar liefst 15%, helpt ook al niet mee aan deze klim. Maar des te meer waardeer je de top, als je er eenmaal bent. Het beste sla je de tunnel over zodat je kunt genieten van het zicht op de Mittelbergpass. De afdaling vanaf de Jaunpass is prachtig, 8,5 kilometer lang goed onderhouden asfalt, strakke bochten afgewisseld met lange rechte stukken… en dit alles met een waanzinnig uitzicht. Aangekomen in Reidenbach sla je links en direct weer rechts waar je de bordjes Nationale Fiets Route nr. 9 ziet. Je volgt deze weg tot Grubenwald en volgt vanuit daar de borden richting Mannried en Zweisimmen. Daar pak je de route op weg nr. 9 weer op en kun je je klaarmaken voor het laatste huzarenstukje van de route. Net voorbij Oeschseite, vlak voor Saanenmöser, moet je rekening houden met twee serieuze muren, die jouw laatste restje energie zullen ontnemen. Hierna is het gedaan en kun je uitrollen tot Gstaad. Vanuit daar kun je op je gemak langs de rivier terugrijden naar Saanen. Meer informatie op: www.gstaad.ch/roadbike

Bern en berner oberland 3
Gstaad Saanenland Tourismus

4. Grosse Scheidegg

De Jungfrau Regio staat niet te boek als een racefietsgebied, terwijl dit gebied een van de mooiste passen van Europa herbergt: de Grosse Scheidegg. Op deze weg rijd je vlak langs wanden die zo’n 1700 meter recht omhoog schieten, heb je vrij zicht op een panorama van gletsjers en passeer je vlak langs de indrukwekkende Eiger Nordwand. Maar het is precies dat, gecombineerd met het feit dat deze weg slechts een paar meter breed en niet toegankelijk voor auto’s is, wat deze beklimming zo bijzonder maakt. Op de hele klim zul je, op misschien een boer of een typische gele PostAuto na, geen auto’s tegenkomen. Dit is er eentje voor de fietsers en fietsers alleen.

De Grosse Scheidegg is een ware magneet voor racefietsers en fotografen, juist vanwege het ontbreken van auto’s. Uiteraard staat het gebergte met de Eiger, Mönch en Jungfrau op de achtergrond ook niet lelijk.

Hoewel er meerdere rondes mogelijk zijn, kun je volgens ons het best starten vanaf Interlaken, waarbij je dan met de klok meerijdt. Dit omdat je zo begint met een lang vlak en recht stuk waarmee je warm kunt rijden voor de steile klims die je te wachten staan. Zeker in het begin kan het even schrikken zijn. De kans is groot dat deze klim ook in jouw eigen top tien terecht gaat komen.

Zeker, door de steile klim zul je ervoor moeten werken, maar het uitzicht en de vele andere fietsers motiveren je tot aan de top. Aan het begin van de klim is het genieten door de bossen, die zeker op warme dagen wat verkoeling bieden. Zodra je het bos uitrijdt, heb je zicht op de Reichenbach-watervallen, waar ook Sherlock Holmes en Moriarty hun grande finale hebben gehad. Zo rond het middenstuk krijgen de benen weer even wat rust doordat het stijgingspercentage wat terugvalt. Zo kun je voor een kort moment extra genieten van het uitzicht op de gletsjer. Maar niet voor lang, want het percentage loopt snel weer op.

Het laatste gedeelte voert door stukken met grazende koeien aan beide kanten van de weg. Kijk je vanuit daar naar boven, dan zie je de weg met haar laatste haarspeldbochten al naar boven kronkelen, naar de top. En daar, op een hoogte van 1962 meter, kun je bij het restaurant goed bijkomen.

Vanaf de pas zelf staat je een flinke afdaling te wachten, die uiteindelijk weer op een vlak stuk in Interlaken uitkomt. Meer informatie op: www.jungfrauregion.ch

Bern en berner oberland 4
Ivo Scholz

5. Alpenbrevet

Voor degenen die behoefte hebben aan een serieuze uitdaging ligt het Alpenbrevet te wachten. Hierbij combineer je in een keer een flink aantal beklimmingen en ervaar je een tocht die je je nog lang zal heugen. Let wel, dit is niet zomaar een ritje en vergt een goede voorbereiding en conditie.

Je hebt de keuze uit vier verschillende routes, opgedeeld in vier categorieën:
• Platinum (276km + 7031hm)
• Goud (172km + 5294hm),
• Zilver (132km + 3875hm)
• Brons (68km + 2381hm)

Het brevet start in Meiringen waar je na een dag zwoegen ook weer terugkeert, tenzij je de bronzen route fietst, die in Andermatt eindigt. Wanneer je kijkt naar het hoogteprofiel van het Alpenbrevet, zie je eigenlijk een paar driehoekjes staan, wat betekent dat je in feite continu ofwel moet klimmen, ofwel moet dalen. Je start al in de vroege ochtend, wat ook wel nodig is aangezien je met een platina startbewijs nogal wat reuzen moet beklimmen, te weten de Grimselpass (2165 m), Nufenenpass (2478 m), Lukmanierpass (1916 m), Oberalppass (2046 m) en Sustenpass (2224 m).

Je start om 6.45 en hebt tot 21.00 de tijd om de route uit te rijden, waarbij er een aantal checkpunten zijn opgenomen die je voor een bepaalde tijd dient te passeren. Ga je voor goud dan is ook de Gotthardpass (2106 m) onderdeel van de route, de zilveren route heeft de Furkapass (2431 m) als extraatje. Ben je van huis uit geen fanatieke of in elk geval enthousiaste klimmer, dan is deze rit misschien niks voor je.

Naar verluidt is de Platina-route echt voor de mensen die weten wat ze kunnen, zilver is al een stuk geschikter voor de mindere goden, maar zeker niet minder mooi.

Let wel: er is ruimte voor 2500 deelnemers, dus tijdig inschrijven is van belang. Momenteel hebben meer dan 1300 mensen zich ingeschreven, waarvan 10% uit Nederland komt. Ondanks dat de wegen niet worden vrijgehouden voor ander verkeer, houden de bewoners wel rekening met het evenement, waardoor er aanzienlijk minder verkeer op de weg is. Inschrijven kan je op de hieronder vermelde site, waar je ook alle mogelijke extra informatie kunt vinden over deze tocht. www.alpenbrevet.ch

Bern en berner oberland 5

Accommodatie

Camping Manor Farm, Unterseen

Deze camping ligt aan de Thunersee, is omgeven door ruige rotsen en prachtige bergen en biedt alles voor een ontspannende vakantie. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor ritten en uitstapjes in de omgeving. De camping is omgeven door loofbomen en dennen en is prachtig gelegen aan het meer. Dus altijd ruimte voor een frisse duik na een dag op de fiets. Op de strandjes vind je ligweides en een zwemstijger in het water. Je kunt hier je eigen tent opzetten, maar je kunt ook een bungalow of een mobile home huren. Er zijn diverse BBQ – plekken om te koken, daarnaast kun je terecht bij een van de twee restaurants. www.manorfarm.ch

Bern en berner oberland

Apartment Jungfrau Lodge, Grindelwald

De Jungfrau Lodge ligt in Grindelwald, op vijf minuten lopen van het centrum en het station. De ruime accommodatie bestaat uit vier slaapkamers, twee badkamers, een woonruimte en een goed uitgeruste keuken. Het appartement heeft ook een balkon en een terras met uitzicht op de Eiger. Tegen een meerprijs is ook dagelijkse schoonmaak mogelijk. Achter het gebouw vind je een fijne tuin om te ontspannen. Parkeren bij de accommodatie is gratis. www.jungfraulodge.ch

Bern en berner oberland 2

Hotel Landhuis***, Saanen

Dit driesterrenhotel ligt midden in het centrum van Saanen, op slechts twee kilometer van Gstaad. Het is geheel vernieuwd in 2012 zodat er sprake is van een rustieke maar moderne sfeer. In het restaurant vind je met name Zwitserse specialiteiten, waaronder een variëteit aan braadworstgerechten. In het nabij gelegen zusterhotel kun je gratis gebruik maken van de wellness-faciliteiten. Rondom het hotel vind je meer dan 500 kilometer fietsroutes, er zijn routekaarten beschikbaar en de medewerkers helpen je graag met het plannen van een route. Er is een afgesloten ruimte voor fietsen aanwezig. www.landhaus-saanen.ch

Bern en berner oberland 3

Deltapark Vitalresort****, Gwatt Bei Thun

Dit moderne viersterrenhotel in Gwatt is vorig jaar geopend en is direct gelegen aan de Thunersee, omringd door een groot park van 90 duizend vierkante meters. De inrichting is strak en zit vol met mooi design. Ook de kamers zijn mooi ontworpen met moderne meubelen waarvan de meeste uitzicht hebben over het meer. Aan alles is gedacht, zo staat er bijvoorbeeld op elke verdieping fruit en water voor je klaar en het ontbijt – met zijn enorme keus aan verse producten – is geweldig. Daarnaast is er zelfs een eigen complete fietswinkel, een afsluitbare fietsenstalling, een wasplaats en het personeel helpt je graag met het plannen van routes. Zij geven je ook fietskaarten en – op aanvraag – een lunchpakket. Als kers op de taart is er een flinke wellness met zwembad en uitzicht op de Thunersee. www.deltapark.ch

Bern en berner oberland 4
Friederike Hegner

Hotel Lauberhorn**, Grindelwald

Hier draait alles om fietsen. Deze rustig gelegen bed & breakfast in Grindelwald staat al sinds tien jaar te boek als een gespecialiseerd hotel voor fietsers. De eigenaar helpt je graag met het plannen van je route en voorziet je van routekaarten. Daarnaast is er een afsluitbare fietsenstalling, een werkplaats met montagehulpen, smeermiddelen, een wasplaats voor fietsen, gratis wasservice voor je fietskleding en een schoenendroger. Kortom, een fietshotel bij uitstek. Binnen vind je ook nog een heuse fietshoek met routekaarten en fietstijdschriften. Het hotel geeft uitzicht op de Eiger en er is een gezellige chill-out zone en trendy zonneterras in de tuin waar drankjes en gebak worden geserveerd. Zaterdags bij mooi weer is het BBQ ’en geblazen en ‘s ochtends wordt er een voedzaam en gezond ontbijtbuffet geserveerd. www.hotel-lauberhorn.ch

Bern en berner oberland 5

Hotel le Petit Relais**, Saanenmöser

In dit hotel in Saanenmöser waan je je in een echt Zwitsers chalet. Het hotel is geheel in alpine- stijl opgetrokken en heeft elf vierpersoonskamers. Ideaal dus voor een groep wielrenners. ‘s Avonds eet je een driegangenmenu, ‘s ochtends staat er een rijk ontbijtbuffet voor je klaar vol met regionale specialiteiten. De eigenaar helpt je graag met suggesties voor routes, en als je erom vraagt, kun je ook een lunchpakket meekrijgen. Le Petit Relais heeft verder een tuin met zonneterras. www.lepetitrelais.ch

Bern en berner oberland 6

Excursies

Gstaad: Glacier 3000

Deze gletsjer is een waar attractiepark in de zomer. Sowieso is de rit in de gondel een ware belevenis en het eindstation op de rots is prachtig. Je kunt daar direct op de Peak Walk by Tissot stappen, een 80 centimeter brede hangbrug van 170 meter lang die twee bergpieken aan elkaar verbindt. Hierdoor kun je recht boven de bergkam naar beneden kijken. Maar ook word je getrakteerd op een prachtig zicht op de Matterhorn, het Mont Blancmassief, Eiger, Mönch en Jungfrau. Verder kun je er op pad met Husky’s en vergeet niet de Alpine Coaster mee te pakken. Deze rodelbaan is op de helling van de gletsjer aangelegd wat weer een spectaculair uitzicht en dito belevenis oplevert. www.glacier3000.ch

Bern en berner oberland 7

Kajakken

Kajakken Je benen een beetje rust gunnen, maar toch lekker in beweging blijven? Op onder meer de Thunersee en de Brienzersee kun je op verschillende plekken een kajak huren. Dit is bij uitstek de manier om op een relaxte manier even te ontspannen en toch een kleine work-out mee te pakken. Je komt ook langs de kant op plekken die je anders niet zou tegenkomen en de omringende bergen vormen een oneindig panorama. Vergeet ook zeker je camera niet, op windstille dagen kun je prachtige weerspiegelingen schieten. www.interlaken.ch/kayaking

Bern en berner oberland 8

St. Beatus-Grotten

Wil je een dagje uit de zon of geen zin in al teveel sportief avontuur, dan zijn de St. Beatus-grotten een leuke optie. Tot zo’n 1900 jaar geleden zou een vreselijke draak in een grote grot aan het Thunersee actief geweest zijn. De zwervende, Ierse monnik Beatus zou het uiteindelijk gelukt zijn om deze draak te verdrijven en inmiddels kunnen deze grotten veilig betreden worden. Aan de noordoostelijke oever van het Thunersee, dichtbij Interlaken, reiken de St. Beatus grotten tot diep in het binnenste van het reusachtige Niederhorn-massief. Tot wel 1000 meter diepte zijn er verlichte en goed begaanbare paden aangelegd, die je voeren langs bruisende, onderaardse watervallen, door smalle doorgangen en naar grotten met stalagmieten- en stalactietenformaties. Je vindt hier ook een prehistorische nederzetting en bij de ingang is ook een grottenmuseum. www.beatushoehlen.swiss

Bern en berner oberland 9

Grindelwald-First

De First is een berg ten noorden van Grindelwald. De top van de berg is met een gondelbaan vanuit het dorp bereikbaar. In de winter is de berg (2166 meter) het uitgangspunt voor vele skiafdalingen, maar in de zomer transformeert deze berg zich in een heus alpine-beleveniscentrum. Allemaal in een spectaculair decor van hoge toppen zoals de Eiger, Mönch, Jungfrau en Schreckhorn. Je kunt hier wandelingen maken van verschillende afstanden of gewoon lekker genieten van het uitzicht. Voor de spanning kun je een rondje maken aan de First Flyer, een ‘Flying Fox’ waarbij je met 80 km per uur over het dal suist. Tevens is er de mogelijkheid om in speciale mountain-karts over de gravelwegen af te dalen. Er is ook een speciaal uitzichtplatform gebouwd. Om hier te komen volg je een speciale brug, die letterlijk tegen de rotswand aangeplakt is (en jou een prachtig uitzicht geeft vanaf een plek waar je zonder brug onmogelijk zou kunnen komen). Het geheel komt tot een hoogtepunt op het uitzichtplateau (inclusief restaurant) dat zich 45 meter in het luchtledige uitstrekt. www.jungfrau.ch/grindelwaldfirst

Bern en berner oberland 10

Canyon swing

Oké, stel je een kloof voor tussen twee rotswanden. Daartussen hang je een constructie, waaraan je jezelf zekert. Vervolgens spring je de kloof in en slinger je na een vrije val van 50 meter met een snelheid van wel 120 km/u door de smalle Glacier Gorge in Grindelwald. En dat alles aan een 85 meter lang touw. Klinkt leuk? Als je echt op zoek bent naar een once-in-alifetime experience, dan vermoeden we dat dit wel eens wat voor je kan zijn. www.alpinraft.ch

Waterval Sprutz

De korte wandeling naar de Sprutz-waterval begint vanaf Hotel Mittaghorn in Gimmelwald. Je start door wat weide tot je uiteindelijk via een dichtbegroeid bos uitkomt bij de waterval. Het gedonder van het water zul je in het bos al kunnen horen. En het mooie is dat je onder de waterval door kunt lopen, waardoor je echt een goed beeld krijgt van de hoeveelheid water die hier per seconde voorbij raast. Hoe dichter je bij de waterval komt, hoe glibberiger het pad wordt, let dus goed op. Vanaf de waterval kun je nog ongeveer een kwartier doorlopen naar het restaurant Spielbodenalp, waar je van een koffie kunt genieten met uitzicht op Schilthorn, Birg en het Jungfraumassief. www.muerren.ch

Bern en berner oberland 11

1. Tour de la Reine Sud

De route varieert flink met stijgingspercentages; bepaalde stukken zijn echt steil en zorgen voor een flinke uitdaging.

Wallis een bijzonder stukje Switzerland 26

2. Tour de Gstaad Classique

Geen moment kun je in het ritme komen door het steeds maar wisselende stijgingspercentage. Heerlijk afzien dus.

Bern en berner oberland 13

3. Tour de Gastlosen

Dat hier vanaf de middag de zon al flink op het asfalt staat te branden en het gemiddelde percentage van 8.6% ook pieken kent van maar liefst 15% helpt ook al niet mee aan deze klim.

Bern en berner oberland 14

4. Grosse Scheidegg

De Jungfrau Regio staat niet te boek als een racefietsgebied, terwijl dit gebied een van de mooiste passen van Europa herbergt: de Grosse Scheidegg.

Bern en berner oberland 15

5. Alpenbrevet

Voor degenen die behoefte hebben aan een serieuze uitdaging ligt het Alpenbrevet te wachten.

Bern en berner oberland 16

Het artikel is afkomstig uit Wielrenblad #1 2017. Wil je het gehele verhaal op je gemak kunnen doorlezen, dan kun je deze bestellen via onze webshop. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App. Daarnaast kun je natuurlijk altijd voor het gemak abonnee worden.

 

 van