Ampler Stellar – Getest

Undercover elektrisch 

De donkere dagen zijn aanstaande en daarmee ook het risico op veel bankhangen en weinig sportief gedrag. Was je in de zomermaanden al fanatiek aan het commuten geslagen? Dan is het wenselijk deze actieve gewoonte vast te houden. Door je vaste rit naar het werk, de stad of vrienden op een e-bike te doen, houd je het gebruik van de fiets laagdrempelig. Mooie bijkomstigheid is dat je tijdens je woon-werkrit het landschap in herfstkleuren en mist gehuld ziet. Alleen al dit laatste was voor redactielid Annelies Hemmer reden om de mooie blauw metallic Ampler Stellar aan een test te onderwerpen. 

Ampler Stellar fullframe

De Ampler Stellar heeft op het eerste oog een fraaie en fijne look. Je ziet eigenlijk amper dat het een e-bike is. Alleen het ronde lampje aan de onderzijde van het frame verraadt dat je ondersteund wordt. De diepblauwe kleur van frame en spatborden en de subtiele geometrie van de framebuizen – althans, voor een e-bike – geven me het gevoel dat ik gezien mag worden op deze fiets. Het mooie balhoofdplaatje, de gekromde voorvork en de traditionele lijnen van het frame doen eerder denken aan een klassieke Franse toerfiets dan aan een hypermoderne connected e-bike. De motor zit verwerkt in het achterwiel en de vaste accu is verstopt in de onderbuis. 

Ampler Stellar rondelampje

Je omkleden voordat je vertrekt is in principe niet nodig. Je kunt gewoon je casual kloffie dragen met een (regen)jas en gaan. Dit is erg handig en het scheelt vooral tijd. Qua aansturing is het simpeler dan simpel. Er zit een aan-uitknop op het frame met daaronder de aansluiting voor de lader, niets meer en niets minder.  

150 procent 

Het instellen doe je verder via de Ampler App, waarin de ritjes worden bijgehouden en je de mate van ondersteuning kunt finetunen. De fiets heeft drie standen, nul, een en twee. Waarbij je binnen stand een en twee je maximale wattage tot 250 watt alsook de mate van ondersteuning ten opzichte van je eigen input kunt tweaken. Het traploos verstellen van deze twee variabelen in de app gaat gemakkelijk. Dit maakt het tevens mogelijk om de fiets precies naar eigen wens in te stellen. Vooral de mate van ondersteuning is een instelling die zeer bepalend is voor het rijgedrag. Zet je deze op bijvoorbeeld 75 procent, dan weet je dat de Stellar 75 watt ondersteuning geeft voor iedere 100 watt die je zelf trapt. De maximale stand van 150 procent kan dus een flinke boost geven.  

Ondersteuning tot en met 27,5 km/uur

Stand twee stellen we natuurlijk maximaal in en dit geeft een zeer goede ondersteuning. Je krijgt een echte kickstart bij optrekken en wordt tot 25 kilometer per uur volledig ondersteund. De laatste twee kilometer per uur neemt de ondersteuning mooi geleidelijk af en dat voel je, maar dit is niet erg. Met haar 17,1 kilogram en fijne 9-speed derailleur kom je vlot op snelheid. Bij 27,5 kilometer per uur stopt de ondersteuning volledig en moet je het toch echt zelf doen. 

Comfortabel en functioneel

De zit op de fiets is erg fijn, ik ben op weg op het grotere 55 centimeter-frame. Goede verhoudingen en de hoogte van het stuur maken dat je comfortabel zit. De koplamp op de vorkkroon geeft een mooie lichtbundel en het achterlicht in de zadelpen is een mooi en zeer zichtbaar detail. Het stuur is breed genoeg en de ergonomische handvatten zorgen voor een steady grip. Aan de minimale maar sterke bagagedrager hang je eenvoudig nog een fietstas, zodat je nog meer kunt genieten van een zorgeloze rit, zonder rugtas.  

Ampler Stellar schuinvoor

Range 

De negen versnellingen en 11-42 cassette van Microshift doen geruisloos hun werk en zorgen voor een prima versnellingsbereik. De hydraulische schijfremmen brengen de lichte fiets gemakkelijk, en zonder gepiep, tot stilstand. Naast dat de bike een mooi blauw frame heeft, zijn ook de overige zwarte componenten zeer eenvoudig en bijna minimalistisch vormgegeven.  

Een ingebouwde accu heeft natuurlijk als nadeel dat je plek moet hebben om de fiets bij een stopcontact te stallen. Voordeel is dat het geheel naadloos is geïntegreerd en er gewoon heel mooi uitziet. Na twee en een half uur is een lege accu weer volledig opgeladen. Met zijn 336 wattuur capaciteit claimt Ampler dat de fiets een range van gemiddeld 70 kilometer heeft op een volle accu. Natuurlijk is deze range afhankelijk van zeer veel factoren, maar tijdens de eerste weken testen lijkt deze actieradius zeer zeker haalbaar.  

Ampler Stellar achterkant

De Ampler Stellar is een aantrekkelijke en snelle fiets. Doordat niet meteen opvalt dat het een e-bike betreft voel je je een undercover e-biker. Enig nadeel hiervan is dat andere weggebruikers dit ook niet zien. Men anticipeert daar niet op, wat wel eens in een schrikreactie resulteert als je sneller nadert dan verwacht. Voor het overige is de fiets een genot om naar te kijken en om op te rijden.   

Technische Specs Ampler Stellar

 • Frame Ampler Stellar 
 • Motorsysteem 48 V 250 W Ampler rear wheel 
 • Accu Ampler 336 Wh 
 • Shifter Microshift 
 • Remmen Hydraulische schijfremmen met 160 mm discs 
 • Stuur / stuurpen Ampler 
 • Zadel Ampler 
 • Banden Continental Top contact 42 mm 
 • Crankstel 42T 
 • Achterderailleur Microshift 9-speed 
 • Cassette Microshift 11-42 
 • Gewicht 17,1 kg 
 • Maat 55 cm 
 • Prijs € 2499 

amplerbikes.com 


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van