25-02-2022 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Anna van der Breggen – Recensie

Anna van der Breggen is met drie wereldtitels, een olympische titel, zeven keer op rij winst in de Waalse Pijl en tal van andere grote prijzen één van de succesvolste wielrensters aller tijden. Haar afscheid is een feit en dus is het tijd voor een terugblik in een boek.

Anna van der Breggen stapt als junior naïef de wielerwereld binnen. Ze rijdt goede uitslagen, maar het heilige vuur brandt op een laag pitje. Ze zet haar fiets een half jaar aan de kant voor een verpleeghulpstage in Afrika en rijdt bij terugkomst ongetraind de stenen uit de straat. Anna van der Breggen is gezegend met talent.

Sport voor plezier

Waar ze in interviews misschien soms wat terughoudend overkomt, is ze dat in haar biografie bepaald niet. Ze neemt nergens een blad voor de mond. Wimpelt de rivaliteit met Van Vleuten af als een mediahype en geeft haar goed onderbouwde mening over tal van onderwerpen. Of het nu gaat om gelijke beloning in het vrouwenwielrennen, koerstactiek of de rol van de kerk in de maatschappij, Anna heeft er over nagedacht en weet het goed te verwoorden. Nooit eerder las ik in een biografie over een topsporter die op alle vlakken zo in balans lijkt als Anna. Ze is niet geobsedeerd door de sport, maar beleeft er vooral heel veel plezier aan.

WAAR ZE IN INTERVIEWS MISSCHIEN SOMS WAT TERUGHOUDEND OVERKOMT, IS ZE DAT IN HAAR BIOGRAFIE BEPAALD NIET.

Ze is dolgelukkig in de liefde met haar Sierk-Jan. Er komen familieleden en vrienden aan het woord, iedereen is dol op Anna en Anna op hen. Ze kreeg geen anorexia tijdens haar carrière, heeft geen drank- of drugsprobleem en ze investeerde niet al haar geld in een mislukte start-up.

De rol van het geloof

De rol van het geloof is wel iets wat ze een plek heeft moeten geven. Haar ouders worden in het dorp nageroepen dat hun dochter in de hel eindigt als ze op zondag koersen blijft rijden. Anna laat zich er niet door van de wijs brengen, maar beleeft haar geloof zoals zij dat goed acht. De enige met wie Anna een moeilijke relatie lijkt te hebben is één van haar broers. Hij was de enige in het gezin die niks met wielrennen had en daar had hij het weleens moeilijk mee aan de keukentafel, als er weer eindeloos werd gepraat over verzetten, uitslagen en soigneren. Anna is zich er bewust van en probeert ook haar broer de liefde en aandacht te geven die hij verdient.

De biografie van Van der Breggen is persoonlijk, leuk om te lezen, maar nergens onthullend. Je krijgt vooral het gevoel dat ze iemand is die je graag zou verwelkomen in je vriendenkring.

Het boek van Anne is te verkrijgen voor € 20,- | boekenwereld.com

Tekst: Thomas Kruithof


Dit artikel komt uit het Wielrenblad. #4 Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van