08-09-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Anneke Beerten is wereldkampioen Fourcross!

Afgelopen weekend op het wereldkampioenschap fourcross in het Zwitserse Champery heeft de Nederlandse Anneke Beerten het goud behaald bij de dames. Op de technische piste was Beerten outstanding en reed ze van start tot finish aan de leiding. Bij de heren ging de titel verrassend naar de Tsjech Michael Prokop.

Met deze wereldtitel is het palmares van Beerten eindelijk compleet. De Nederlandse domineert al een aantal seizoenen het fourcross gebeuren bij de dames en schreef al verschillende malen de wereldbeker op haar naam. Tot op heden was ze er echter niet in geslaagd om de regenboogtrui te behalen. Beerten leverde vandaag een perfecte prestatie af en ging in alle rondes (kwart-, halve en finale) makkelijk met de eerste plaats aan de haal. De Britse Fionn Griffiths was goed voor zilver, terwijl de Française Celine Gros brons mee naar huis nam. Rekening houdende met het feit dat Beerten op dit ‘downhillparcours’ af te rekenen met twee DH-specialisten is ze de terechte winnares.

Foto credits: Irmo Keizer

Voor Anneke Beerten kwam een droom uit. “Ik ben dolgelukkig. Hier heb ik geen woorden voor. Ik heb zo lang naar deze wereldtitel toe gewerkt. Is was er al vaak dicht bij, maar telkens liep het mis. Vandaag viel alles wel in de juiste plooi. Al moet ik wel toegeven dat ik na mijn derde tijd in de kwalificaties met twijfels zat. Vanaf mijn vijftiende won ik alles wat er te winnen viel, enkel de regenboogtrui had ik nog niet in mijn bezit. Ik ga dan ook een gans jaar genieten in deze trui, zowel op als naast de bike. Dat zal mijn eerste nieuwe doel zijn. Voorts ga ik me toeleggen op de XCE (sprintwedstrijden) en hier en daar zal ik eveneens een XC-wedstrijden meepikken. Vandaag is in ieder geval het bewijs geleverd dat 4X niet dood is. Met deze nieuwe piste, die veel meer het echte mountainbiken weergeeft in tegenstelling tot andere pistes die meer neigen naar BMX, moet de toekomst van onze sport verzekerd zijn”, sprak Beerten die na haar finish haar emoties amper onder controle wist te houden.

In een knotsgekke finale bij de heren ging de titel verrassend naar de Tsjech Michael Prokop. De Nederlander Joost Wichmann, tot dan aan een perfect parcours bezig, ging al in de eerste bocht onderuit en hield tegelijkertijd ook Prokop en de Zwitser Rinderknecht op. Jared Graves was de enige die ongehavend uit de strijd kwam, maar verrassend genoeg stond de Australiër een paar meter later zelf aan de kant. Net als tijdens de kwalificaties gooide een lekke band opnieuw roet in het eten. In het verdere wedstrijdverloop trok Prokop, die eerder ook al de snelste kwalificatietijd neerzette het laken naar zich toe. Het is al de derde wereldtitel voor de Tsjech. Thuisrijder Rinderknecht was goed voor het zilver terwijl Wichmann Nederland met zijn derde plaats een derde medaille bezorgde. Wereldbekereindwinnaar Graves eindigde op de vierde en laatste plaats. Uittredend wereldkampioen Thomas Slavik, eveneens een Tsjech, ging er al in de kwartfinale uit.

Na zijn tweede plaats in de WB-eindstand behaalde de Zwitser Roger Rinderknecht voor eigen volk de titel van vice-wereldkampioen. “Ik ben hier zeer tevreden mee, vooral omdat het wereldkampioenschap in eigen land plaats vond. Mijn doel vooraf was een medaille behalen; Helaas slaagde ik er niet in om het goud te behalen. Na 2006 en 2008 is dit al mijn derde zilveren medaille. Alle goede dingen bestaan in drievoud. Volgend jaar ga ik dan ook resoluut voor goud”, aldus Rinderknecht.

Joost Wichmann was goed op weg om Nederland een tweede gouden medaille te bezorgen. Op de valreep liep het echter nog mis. Vooraf zou ik tevreden geweest zijn met deze derde plaats. Maar als je gans de wedstrijd bekijkt kan en mag en kan ik niet tevreden zijn. Ik nam de kopstart en lag eerste in de eerste bocht. De titel zat er zeker in. Het was een finale op het scherp van de snee, wat je ook mag verwachten met en tegen jongens van dit niveau. Die eerste bocht was echt gevaarlijk, je snijdt die met zeer hoge snelheid aan. Jammer, want in alle heats werkte ik een perfecte run af. Alleen in de finale lipe het mis. Op dit moment is het dan ook enorm balen. Morgen zal ik misschien wel kunnen genieten van deze medaille. De titel zal voor volgend keer zijn”, sprak Wichmann na afloop.

Bron: http://www.mountainbike.be

Grote finale heren:
1. Michael PROKOP (Tsj)
2. Roger RINDERKNECHT (Zwi)
3. Joost WICHMANN (Ned)
4. Jared GRAVES (Aus)

Kleine finale heren:
5. Johannes FISCHBACH (Dui)
6. Quentin DERBIER (Fra)
7. Guido TSJUGG (Dui)
8. Lukas MECHURA (Tsj)

Grote finale dames:
1. Anneke BEERTEN (Ned)
2. Fionn GRIFFITHS (Gbr)
3. Celine GROS (Fra)
4. Melissa BUHL (Usa)

Kleine finale dames:
5. Jana HORAKOVA (Tsj)
6. Neven STEINMETZ (Usa)
7. Tereza VOTAVOVA (Tsj)
8. Steffi MARTH (Dui)

Wereldkampioene Anneke Beerten.

Anneke Beerten in actie.

 van