25-08-2015 - Mountainbiken, Nieuws

AntiRoute Inspiratie

Bij het uitkomen van deze editie van UP/DOWN hebben we nog een aantal zomerweken in het verschiet. Voldoende gelegenheid voor enkele mooie fietstochten. Hier delen we twee ideeën met je voor een fietsavontuur in eigen land.

Trans-Utrecht

Wie een beetje geografisch is aangelegd en dikwijls een route meepikt zal het zijn opgevallen: de provincie Utrecht is bezaaid met mountainbikeroutes. Wanneer je er van een afstandje naar kijkt realiseer je je dat ze eigenlijk allemaal in een soort grote ‘L’-vorm liggen. Op Strava zagen we Jurriaan Vis en Rob van Rhenen de routes in het zuidelijk gedeelte van de Heuvelrug aan elkaar lussen en dat gaf de nodige inspiratie. Het deel na de Heuvelrug hebben we er zelf aan toegevoegd. Uiteindelijk zijn we op een route van 105 kilometer (zonder fout te rijden) uitgekomen waarbij je negen parcoursen geheel of gedeeltelijk rijdt. In  volgorde zijn dat: Rhenen, Veenendaal (Kwintelooyen), Amerongen, Leersums Zuylensteinse Bos en Leersums Lombokbos, Zeist, Austerlitz, Soest en Lage Vuursche. Het is een rit van uitersten, het zal je verbazen hoe goed het is gesteld met de Nederlandse parcoursen (Amerongen, Veenendaal, Zeist, Rhenen), maar ook hoe droevig (Austerlitz, Leersum). We weten van de plannen om ook de mindere routes aan te pakken, dus Trans-Utrecht twee punt nul zal komende jaren alleen maar beter worden. De route is zo gemaakt dat je steeds de meest leuke stukken van een parcours meepakt, sommige suffe stukken moet je voor lief nemen, want het blijft uiteindelijk wel Nederland.

Je auto parkeer je gratis op station Hollandsche Rading, daar pak je de trein naar Rhenen, een reis waar je nog best een uur zoet mee zal zijn. Een mooie plek om te lunchen is het terras van de bakker in Maarn. Her en der zitten ook nog wat ‘gedoogpaden’ in de route verwerkt dus gedraag je netjes naar de mede-bosgebruikers.

Download: Trans-Utrecht

Trans-Utrecht

The Battle 2.0 in het Kroondomein

In de rubriek Anti-Route zijn we vaker op de Veluwe geweest, maar meer in de buurt van Harderwijk en Radio Kootwijk. Nog nooit waren we in het Kroondomein, dat ten noordwesten van Apeldoorn ligt. Lezer Ton de Pie heeft daar een route ontwikkeld genaamd ‘the Battle 2.0’. ‘The Battle’ omdat ie loeizwaar is wanneer je hem racet en ‘2.0’ aangezien het de tweede versie is. Volgens ons gps-programma is de route 48 kilometer met 380 hoogtemeters.

Ton: “De ultieme mountainbiketocht dwars door de prachtige natuur van het Kroondomein, gelegen tussen Vaassen, Gortel, Vierhouten, Uddel en Apeldoorn.” De route start aan de Boshuisweg in Gortel tussen Emst en Vierhouten, alwaar gelegenheid is om te parkeren. Het Kroondomein is tussen 15 september en 25 december gesloten in verband met de bronstijd van edelherten.

The Battle staat als een segment op Strava waar je virtueel kan strijden tegen anderen. Check wel eerst even een YouTube-filmpje om te kijken of de route niet iets te veel marathon-style voor je is. Alle links staan vermeld op onze website, voor verdere informatie kun je je wenden tot tondepie.blogspot.nl

Download: Kroondomein, the Battle

Kroondomein, the Battle

Als je geen uitgave meer wilt missen van Up/Down word dan abonnee en profiteer van mooie aanbiedingen. Daarnaast kun je uiteraard ook losse nummers bestellen in onze webshop. Ben je nog niet thuis maar wil je wel al het magazine lezen? Je kunt het nummer ook in onze Soul Kiosk App bekijken!

 van