03-09-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

Back roll to toeside

De backroll to toeside is al een super leuke trick om te leren. Eentje dje je al snel onder de knie kunt krijgen. Door net anders te landen kan je er weer een hele andere draai geven, zoals met een extra trail-grab of bijvoorbeeld tijdens de landing 1 hand los te laten! Super dik om aan je kitemaatjes te laten zien natuurlijk. Daarnaast kan de beheersing van de toeside landing je extra controle geven in alle sprongen. Mocht je in de lucht net iets te ver doordraaien of net wat uit balans raken, kan je gewoon doordraaien naar toeside en toch helemaal clean landen!

Stap 1 – De aanloop

De aanloop naar deze sprong is niet veel anders dan normaal. Gewoon op een lekkere snelheid aankomen om te springen. Een snelheid waar jij je comfortabel bij voelt. Probeer met een rustige stuurbeweging tussen de 1 en 2 meter te komen, dan zit je helemaal goed. Voor de afzet is het alvast belangrijk om je bar goed vast te houden. Je voorste hard (bij mij rechts) lekker rond het midden, met de depowerlijn tussen je wijs- en middelvinger. Zo kan je met die hand een klein beetje sturen, maar tegelijkertijd goed je bar aantrekken en je power controleren. Je achterste hand (links) kan je wat meer naar de zijkant houden van de bar. Zo kan je met deze hand wat beter insturen om te springen.

Stap 2 – De afzet

De afzet is bijna net als bij een normale sprong of een normale backroll. Je stuurt de kite in richting 12 uur, zet af voor een gecontroleerde sprong, span je buikspieren goed aan en trek je benen wat in voor extra controle. Om de backroll (en alle rotaties) te controleren is het belangrijk om met je hoofd en nek goed te kijken waar je heen wilt. Eigenlijk bepaal je met je hoofd hoe je lichaam draait. Kijk daarom aan het einde van je afzet goed over je voorste (rechts) schouder en blijf verder door kijken. Probeer je kite gedurende de hele sprong niet voorbij 12 uur te sturen. Op deze manier blijf je een mooie horizontale snelheid houden voor een mooie flow en een makkelijke rotatie. Probeer dit allemaal vloeiend te doen. Mooie en gecontroleerde tricks gaan allemaal in een bepaalde flow en momentum. Schokkende bewegingen zijn moeilijker te controleren, en zien er vaak minder mooi uit.

Stap 3 – De sprong en rotatie

Zoals in stap 2 omschreven volgt de rotatie de richting van jouw blik. Probeer daarbij ook je bovenlichaam mee te nemen. Vooral schouders en armen spelen mee. Wat mij helpt om controle te houden tijdens de rotatie is om mijn schouders aangespannen en laag te houden, met mijn armen dicht tegen mijn lichaam. Zo hou je alles compact en makkelijk te controleren. Houd gedurende de sprong en rotatie je benen licht ingetrokken en blijf kijken tot je een volledige 360 hebt gedraaid en je kan zien waar je wilt landen.

Op de foto heb ik nog een tailgrab toegevoegd. Dat kan gemakkelijk omdat je de achterste hand niet echt nodig hebt aan de bar en doordat je voorste hand richting het midden is geplaatst. Denk er daarom aan dat je met je achterste hand na de afzet niet meer hoeft te trekken of te sturen, maar alles vloeiend met je voorste hand kunt afmaken. Heb je dit onder controle? Pak dan ook die tailgrab!

Stap 4 – Richting de landing

Richting de landing is het belangrijk om je kite weer in te sturen. Doordat je voorste hand zo richting het midden van de bar zit en je de bar aangetrokken hebt gedurende de sprong, gaat dat meestal vanzelf. Kijk nog steeds waar je naartoe wilt. Niet alleen voor de rotatie, maar spot inmiddels ook je landing. Als je de landing goed hebt gespot, kan je de laatste 180 graden doordraaien voor de toeside landing. Eigenlijk is dit een kwestie van je bar aangetrokken houden, en met je achterste hand de bar iets richting je achterste heup trekken. Blijf je buikspieren aanspannen, hou je benen licht ingetrokken en kijk naar je landing!

Stap 5 – De landing

Nu komt de landing. Heb je alles nog onder controle, dan is dit het makkelijkste! Nog steeds kijkend naar waar je wilt landen en je lichaam al in de toeside richting laat je voorste hand (rechts) los, doe je de bar van je af en land in een downwind richting. Lekker met je lichaam open richting de kite. Ben je eenmaal geland op het water, kijk dan letterlijk in je kite. Zo zie je waar die staat en kan je die eventueel bijsturen. Door in je kite te kijken kan je ook makkelijker je balans houden.

TIPS

 – Als je meerdere kites hebt, probeer dit dan te leren aan je lievelingskite. Iedereen heeft wel een kite/maat die je het lekkerste vindt sturen. Daarmee zal je je dus ook het beste voelen.

 – Pak die tailgrab en blijf je buikspieren aanspannen. Daarnaast rustig je bar aangetrokken houden en geen harde stuurbeweging maken met je voorste hand.

Deze dit artikel ‘’Back roll to toeside” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van