19-09-2003 - Snowboarden, Nieuws

Backside 180 Indy

Als je het springen een beetje doorhebt is het tijd om iets verder te gaan. Een goeie follow-up is bijvoorbeeld de 180,waarbij je in de lucht 180 graden draait.In vergelijking met een 360 is de 180 meestal toch iets lastiger omdat je de draaiing wat moet inhouden.Je moet je rotatie dus niet vol inzetten.Joris Engel doet er hier eentje voor in Les Deux Alpes en vertelt hoe-ie moet.

Visualiseer de back one eerst in je hoofd. Neem voor jezelf een comfortabele schans rij er met een voor jou lekker snelheid op af, in een rechte lijn met niet teveel bochten. Ga diep zitten voor je de schans benaderd, en concentreer je op de afzet. Ollie op de afzet, maar doe dit niet te hard als het je eerste keer is, probeer klein te blijven en zet de back one beweging rustig in. Probeer nu naar je board te kijken om je board te
gaan grabben. Ik grab hier indy, wat een hele goeie grab is voor de eerste back one, omdat die je heel goed in balans houd met het draaien van een 180 graden. Zodra je je board grabt ben je ongeveer 90 graden gedraaid en moet je door je benen gaan kijken om de landing te spotten.
Probeer nu je grab uit te bonen. Ik zelf hou de indy meer in de still positie, maar voor als je hem wilt leren is het uitbonen van je grab een zekerheid dat je de back one onder controle begint te krijgen. Je hebt eerst al een indicatie gemaakt waar je gaat landen, maar nu moet je voor jezelf echt de landing gaan spotten. Omdat je tijdens de grab door je benen hebt gekeken ben je er klaar voor, en kun je grab los laten.
Nu roteer je het laatste deel van de back one, en begin je iets uit te streken om te gaan landen. Ik ga nu voor de landing, ik heb mijn armen al iets uitgestrekt om niet verder te roteren en om mezelf iets groter te maken om de landingsimpact op te kunnen vangen. Omdat ik de juiste snelheid had genomen voor deze schans kom ik netjes uit in de landing en ben ik in positie om te landen met een goeie snelheid. Ik zet mijn
board neer op de landing en ga goed door mijn knie_ɬ

 van