03-07-2019 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

Backstage bij de Aloha Wave Classic

Jan Peter van Popta is behalve fotograaf in weer en wind ook mede-organisator van de Aloha Wave Classic. We vroegen hem naar zijn bevindingen.

Beeld Jan Peter van Popta

Jurykar
‘Het idee voor dit event is eigenlijk ontstaan in Aloha, naar aanleiding van het feit dat veel windsurfevents gebonden zijn aan vaste oproepweekenden. Hierdoor gaan veel events niet door omdat er dan net geen wind staat, of men houdt het toch, maar niet met echt ideale omstandigheden. John Griffioen van Aloha had Peter van Griethuijsen en mij gevraagd eens te praten over de opzet van een event dat ‘altijd’ gehouden kan worden. Zowel Peter als ik waren jaren ervoor betrokken bij het ONKWave, Peter als jurylid en ik als fotograaf.
‘Na paar bakjes koffie begon het idee meer vorm te krijgen. De basis was een jurykar die zo het strand opgereden kon worden. Na wat zoektochten vond Peter in Drenthe een oude achtergelaten bouwkeet, die door een motorclub gebruikt was als een soort bar. Konden we zo meenemen, zolang we ‘m zelf maar ophaalden. Perfect dus!
‘In de maanden daarna begon het opknappen en het transformeren van de bouwkeet naar jurykar. Schoonmaken, rot hout vervangen, frame verstevigen met balken, ramen erin, muren isoleren en een tafel erin.’

Techniek
Ondertussen hadden we vaak overleg over wat we verder wilden. Het idee was vooral dat zowel de windsurfers als toeschouwers goed geïnformeerd moesten worden over het event. Het viel ons allen op dat bij veel event mensen die voorbijlopen geen idee hebben wat voor event er gehouden wordt. En dat de deelnemers vaak niet goed op de hoogte zijn over wanneer ze moeten varen, en welke heat er gevaren wordt. De twee belangrijkste dingen op onze lijst waren dan ook live scoring en live streaming.
‘Peter had bij golfsurfevents een live scoring-methode gezien die via het internet ging: live heats. Deze webapplicatie is ontwikkeld door een paar Australiërs, en maakt live scoring eigenlijk heel makkelijk. Deelnemers kunnen zich online inschrijven, en online kan vrij makkelijk een heatindeling worden gemaakt. Verder kan een jury ook online de scores invullen; ideaal dus, want bij de meeste events gaat het nog via papier, wat daarna overgezet moet worden op een whiteboard. Deze methode maakt de scores direct zichtbaar, voor iedereen.
‘Voor live streaming is een goede internetverbinding van belang. Vooral Peter heeft veel ervaring met het opzetten van netwerken, hij zette in de jurykar en binnen Aloha een heel netwerk op voor dit soort events, inclusief een soort straalverbinding tussen de jurykar en Aloha. Hierdoor is er ‘gewoon’ wifi in de jurykar. Deze live stream is in eerste instantie vooral bedoeld voor Aloha zelf, waar alles op een groot scherm getoond kan worden. Hierdoor kunnen deelnemers, en ook gasten, vanuit Aloha meekijken.’

Next level
‘Hierna borrelden allerlei ideeën op. Ik wilde graag een remote aangestuurde camera, zodat een cameraman/vrouw dit eventueel vanuit de kar of zelfs vanuit Aloha zou kunnen doen. Via allerlei verschillende opties – gimbals, een eigen constructie met steppermotoren, geared motors – ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de duurdere motorcontrollers die ook voor robots worden gebruikt. Het werkt perfect, en in principe zou iemand vanuit Aloha deze camera aan kunnen sturen, ware het niet dat het beeld dan te veel vertraging heeft. Wordt vervolgd dus.
‘En waarom gebruiken we bij wedstrijden eigenlijk die onhandige vlaggen? Dat moet toch ook mogelijk zijn met lichtsignalen? Dus hebben we een LED bar gekocht die je op je auto kan zetten. Helaas bleken kleurenleds niet fel genoeg, en daarbij slecht zichtbaar bij helder weer en als je er niet precies voor staat. Maar wat als we een zogenaamde ‘floodlight’ gebruiken? Gekocht, geprobeerd, maar ook dit was niet heel erg duidelijk zichtbaar. Uiteindelijk hebben we dus toch maar besloten de vlaggen te gebruiken.
‘Tenslotte was er nog de wens om de actuele wind te laten zien. Inmiddels hangt er een weerstation aan de kar, en is die informatie ook beschikbaar.’

Realiteit
‘Ondanks alle ‘high tech’ ideeën, hebben we het bij de wedstrijd zonder live streaming moeten doen vanwege problemen met de internetverbinding. Wel hadden we in het Maui-zaaltje een tv staan met de scores en de heats, daar werd toch veel naar gekeken!
‘Voor de rest liep ons eerste event perfect, zeker qua omstandigheden. Volle windkracht 7-8 met uitschieters tot 40-50 knopen! We hebben de hele dag kunnen varen. De sfeer was top, iedereen liep met smile op het gezicht, dus een uitermate geslaagde eerste Aloha Wave Classic.’

Verbeterpunten
‘De jurykar heeft zich redelijk staande gehouden, alleen de deur had vocht opgezogen, dus die moet vervangen worden. Verder willen we toch echt live streaming, liefst met twee camera’s. Ook willen we wat meer video beeldmateriaal van het event, aangezien ik vaak alleen de foto’s maak. Eva Oude Ophuis meldde zich om interviews te houden met de riders, en dat ging erg goed, al werkte de live posting op Instagram helaas niet zo goed. Genoeg te verbeteren dus, maar overall zijn we erg tevreden over ons eerste event!’

Klik hier voor het wedstrijdverslag van Dieter Van der Eyken.
Meer foto’s van het evenement vind je op de Facebookpagina van Jan Peter van Popta.

 van