19-05-2014 - Nieuws, Wielrenblad

BAG Toertocht: tochten in drie noordelijke provincies

Fietsliefhebbers die van pittige toertochten houden, kunnen op zondag 1 juni meedoen aan de BAG Toertocht. Het bijzondere van dit nieuwe evenement, waarmee ook een goed doel wordt gesteund, is dat er in alle drie noordelijke provincies gestart kan worden.

In maar liefst dertien plaatsen, de steden of dorpen waar BAG een vestiging heeft, kan worden ingeschreven en gestart voor deze tocht die vele routes kent. Deze eerste editie van de BAG Toertocht heeft zes verschillende routes, drie in Drenthe, een in de provincie Groningen en twee in Friesland. De afstanden die gereden kunnen worden variëren van ruim 80 kilometer tot 160 kilometer.

Het goede doel dat de organisatie van deze BAG Toertocht heeft gekozen is het Jeugd Sport Fonds, een instelling die er voor zorgt dat kansarme kinderen in Nederland, die door financiële problemen niet aan sport kunnen doen, toch hun favoriete sport kunnen bedrijven. Hoewel Jeugd Sport Fonds een landelijke instelling is, gaat de opbrengst van deze tocht gericht naar Jeugdsportfonds Groningen, Jeugdsportfonds Friesland en Jeugdsportfonds Drenthe.

De organisatie van de BAG Toertocht is in handen van BAG, een netwerk van grote fysiotherapiepraktijken. Daarbij wordt samengewerkt met de clubs FTC Toer 80 (Bellingwolde), FTC Smallingerland (Drachten), TFC Frisia (Leeuwarden) en TFC ’t Kamrad (Assen).

Harry Trip, directeur van BAG Nederland, heeft bewust gekeken naar een opzet van een fietstoertocht in Nederland. “Wij hebben al enige jaren ervaring vanwege het actief meefietsen in goede doelentochten als Alpe D’HuZes en de Mont Ventoux. Nu gaan wij als BAG-organisatie zelf een tocht opzetten, dichter bij huis en koppelen daar ook een goed doel aan.”

Deelnemers fietsen routes die met pijlen worden aangegeven volgens de regels van de NTFU, de Nederlandse Toer Fiets Unie. De routes die worden gereden zijn uitgezet door fraaie gebieden van de drie noordelijke provincies.

Routes BAG Toertocht 2014 :

  • Drenthe: Assen-Diever-Hoogeveen-Emmen-Assen (160 km.), Assen-Diever-Hoogeveen-Assen (125 km.) en Assen-Diever-Assen (85 km.)
  • Groningen: Musselkanaal-Wedde-Musselkanaal (100 km.)
  • Friesland: Drachten-Wolvega-Sneek-Drachten (110 km.) en Leeuwarden-Zwaagwesteinde- Dokkum-Harlingen-Leeuwarden (110 km.).

Deelnemers kunnen op de dag zelf nog inschrijven via de startlocaties van BAG in de plaatsen Leeuwarden, Sneek, Drachten, Zwaagwesteinde, Wolvega, Dokkum, Harlingen, Musselkanaal, Wedde, Assen, Hoogeveen, Emmen en Diever. De juiste adressen van deze vestigingen zijn te vinden op de website. De start is op zondag 1 juni van 08.00 tot 09.30 uur. Om 16.00 uur sluit de toertocht.

 van