10-06-2014 - Mountainbiken, Nieuws

Bandenspanningsmeters: Meten is weten

Ben je bij het strand gearriveerd en wil je je banden laten leeglopen? Maak je je klaar voor die special stage tijdens een enduro en wil je maximaal grip in de bochten? Of ben je net duizend hoogtemeters afgedaald, voelt je band zacht en wil je voorkomen dat je je velg aan gruzelementen rijdt? Er is altijd wel een goede reden te verzinnen om onderweg de precieze bandenspanning te meten. Als je net zo’n fietsnerd bent als dat wij zijn, dan weet je waarschijnlijk tot op de tiende bar nauwkeurig wat jouw sweetspot met betrekking tot rolweerstand en grip is. Hoe getraind je ‘bandenkneepje’ ook is, winnen van een apparaat doe je nooit. We bekeken vier populaire drukmeters voor fietsers.

UP-DOWN_mountainbike-magazine_#01.2014.indd

Topeak SmartGauge D2 (helemaal links)

Meetbereik: 17 bar / 250 psi
Meeteenheden: bar, psi, kg/cm.

+ Ook te gebruiken op je vering!
+ Leegloopknop
+ Makkelijk te schakelen tussen ventielen door middel van schuifknop
– Te veel knoppen voor een apparaat met één functie
– Nog best lastig om te gebruiken

€ 29,95

www.topeak.com

Schwalbe Airmax Pro (tweede van links)

Meetbereik: 11 bar / 160 psi
Meeteenheden: bar, psi, kg/cm., kPa

+ Met één knop te bedienen
+ Eén keer instellen op ventiel en zo laten
+ Klein, compact, plat, licht
+ Simpel in gebruik

€15,90

www.schwalbe.com

BBB Pressure Gauge (tweede van rechts)

Meetbereik: 11 bar / 160 psi
Meeteenheden: bar, psi, kg/cm., kPa

+ Met één knop te bedienen
+ Eén keer instellen op type ventiel en zo laten
+ Klein, compact, plat, licht
+ Simpel in gebruik

– Een euro duurder dan de Schwalbe voor hetzelfde apparaatje

€16,95

www.bbbcycling.com

SKS Airchecker (helemaal rechts)

Meetbereik: 10 bar / 145 psi
Meeteenheden: bar, psi

+ Leegloopknop
+ Met één knop te bedienen
+ Makkelijk te schakelen tussen ventielen door middel van draaiknop
– Nog best lastig om te gebruiken

€19,99

www.sks-germany.com

Conclusie:
De hier behandelde drukmeters zijn apparaten die doen wat ze moeten doen. Op detailniveau verschillen ze iets van elkaar. Die van Schwalbe en BBB komen naar ons idee uit dezelfde fabriek rollen en zijn wat ons betreft de beste. Waarom? Omdat ze het simpelste zijn in gebruik. En waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan.

* Pro heeft ook nog drukmeter genaamd de “Digital Pressure Checker” voor € 16,- maar die was op het moment van schrijven helaas niet beschikbaar. Aan de foto’s en de specs kunnen we afleiden dat die hetzelfde werkt als die van BBB en Schwalbe alleen een net iets andere behuizing heeft. www.pro-bikegear.com

Dit artikel verscheen eerder in Up/Down nummer 1 2014. Klik hier voor alle abonnee acties en ontvang Up/Down voortaan thuis! 

UpDown_bandenspanningsmeters_header

UP/DOWN blog: hét blog voor en door mountainbikers

Naast het mountainbike magazine UP/DOWN, geniet je online van het UPDOWN mountainbike blog. Dit blog wordt beheerd door de makers van UP/DOWN, die net als jij maar wat graag op de mountainbike stappen. Een magazine en blog voor en door mountainbikers dus! Hier vind je alles over mountainbiken: zoals informatieve artikelen en nieuws tot inspirerende verhalen, tips & tricks, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Mountainbikenieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van mountainbiken, check je onze nieuwspagina, hier verzamelen we al onze blogs over aankomende mountainbike gadgets, mountainbike events, mountainbike producten, mountainbike magazines, tips en tricks, trainings schema’s voor mountainbikers en ook advies over fietsvoeding en duurtesten en nog veel meer. Alles wat nieuw is op het gebied van mountainbiken lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van het nieuwste mountainbike magazine van UP/DOWN.

Tips & Tricks voor het mountainbike

Vraag jij je wel eens af wat je kan doen tegen de hongerklop? Wat voor voeding en training je nodig hebt om beter te kunnen presteren op de mountainbike? Of wat koffie en bier kan doen aan je conditie en herstel? Wil je fitter worden op de fiets of heb je bepaalde of een veel voorkomende fietsblessures? Of wil je gewoon simpelweg je techniek verbeteren? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike of andere accessoires voor op de mountainbike? Het antwoord op deze, en nog veel meer, vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere mountainbiker

Zit je even niet op de mountainbike, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van mountainbiken tot de zithouding op en het afstellen van jou fiets. En van de mooiste trails op je fatbike of op je enduro bak, of het diepgaande artikelen over je mountainbike held of je favoriete mountainbike parcours. Ook de mooiste reisverhalen over mountainbiken in de Alpen of de Ardennen komen aan bod.

UPDOWN online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van UP/DOWN? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je pricies wat je in de nieuwste editie van UP/DOWN mountainbike magazine kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van UP/DOWN? Dan kun je de (digitale of geprintte) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je UP/DOWN altijd als eerst op de mat ontvangt!

 van