Basics: Chop Hop

Nog voordat je als windsurfer het planeren goed en wel onder de knie hebt ontstaat de drang om de lucht in te gaan. Logisch, want wie wil er niet vliegen? Als het eenmaal lukt om heen en weer te planeren met een flinke snelheid is het tijd om op het meer lekker over de kabelgolfjes te gaan springen, ook wel bekend als chop hoppen. Niek van der Linde legt uit hoe jij in hogere sferen kunt raken. 

Woord & actie Niek van der Linde/Leerwindsurfen.nl Beeld Mart Kuperij

Om je eerste sprongetjes te maken ben je het beste af met een boardje van 110 liter of minder. Wat voor soort board dat is doet er niet echt toe. (Free)wave, freestyle, freeride of freerace, het kan allemaal. Het belangrijkste is vooral dat je geen board van 160 liter neemt; dat gaat lastig de lucht in en is log en moeilijk in bedwang te houden. Zorg dat je voetbanden groot staan afgesteld. Met alleen je tenen in de voetbanden wordt het een stuk lastiger je board in de lucht te controleren. Zorg ook dat de voetbanden dicht op de middenlijn van het board staan. Qua zeil werkt 4,5 tot 6,5 vierkante meter het beste. Klein materiaal gaat natuurlijk veel makkelijker de lucht in, maar leren chop hoppen met 3,7 overpowered is ook niet aan te raden. Op de foto’s gebruik ik de Fanatic Blast 100, een freeraceboard dat lekker snel gaat en veel controle heeft – ideaal dus om hoog te springen. Als zeil gebruik ik de Duotone Idol 4,8; een licht en krachtig freestylezeiltje.

Omstandigheden

Om te springen voldoet een flinke wind en vlak water. Maar om te léren springen is het handig als er toch wat golfjes staan. Twintig tot vijftig centimeter chop is mooi om te beginnen. Zorg dat je goed powered up bent en je bent er klaar voor. Op een meer rollen de golfjes meestal dezelfde kant op als de wind blaast. Dat is best lastig springen, want als je dan halve wind surft kom je niet echt een golf tegen. Je zult dus iets moeten oploeven om tegen de voorkant van een stuk chop af te kunnen zetten. Of iets afvallen om over de achterkant te kunnen springen. De voorkant van een golfje is het steilste, dus dat zorgt voor de meeste air time. In de buurt van een oever of strekdam draaien de golven altijd naar die oever toe. Dat is handig, want dan kun je meer halve wind blijven surfen en zo de chop toch als helling voor je afzet gebruiken. Zoek dus een plaats op het meer (in de buurt van de oever of strekdam) waar de golfjes iets indraaien. Op deze sequence spring ik over de achterkant van een golf.

Techniek

Natuurlijk helpen wind en golfjes om de lucht in te gaan. Maar het belangrijkste is toch de afzet die je zelf maakt. De techniek om af te zetten voor de chop hop is soortgelijk aan de techniek die je gebruikt om vanuit stilstand, met twee voeten op de vloer, zo hoog mogelijk te springen. Je buigt door je knieën, strekt je benen vervolgens explosief om eenmaal in de lucht je benen weer in te trekken. Op het water werkt het bijna net zo. In het begin is het slim om deze ‘buig-strek-buig’-beweging nog wat te overdrijven.

Voorbereiding

Zoek een plaats op het meer waar de golfjes een beetje indraaien en bedenk of het handiger is om tegen de voor- of achterkant van een golf af te zetten. Hier moet het gebeuren. Kom met flinke snelheid aanvaren en zoek een golfje dat net boven de rest uitsteekt. Tien meter voor je gekozen golfje haak je uit (mocht het fout gaan dan is een uitgehaakte crash net even wat fijner dan ingehaakt!).

Let’s fly!

 1. Zak een paar meter voor de chop diep door je knieën. Breng je lichaam tegelijkertijd recht boven je board, dus niet meer hangen aan je zeil. Duw op beide voeten en de mastvoet. Probeer zo je board als het ware dieper in het water te duwen.

2. Zodra je board ter hoogte van de mastvoet de chop raakt trek je de mast omhoog. Een fractie later strek je explosief je voorste been om af zetten.

3-4. Nog een milliseconde later strek je je achterste been explosief. Blijf de mast omhoog trekken

5. De neus van het board vliegt al een meter boven het water. Trek nu met je achterste been de tail van het board de lucht in.

6. Eenmaal in de lucht maak je je klein door beide armen evenveel te buigen. (Geheimtip: als je alleen je achterste arm buigt maak je een forward loop. Kun je doen natuurlijk, al is het op dit moment nog niet echt een aanrader.) Trek de tail van je board onder je billen
en zorg dat je gewicht ook boven de tail van je board zit. Hang hiervoor iets naar achter met je voorste been wat meer gestrekt.

7. Dit is het moment dat de zwaartekracht zich laat gelden en de weg naar beneden wordt ingezet. Tijd dus om je landingsgestel uit te strekken om je van een vloeiende touch down te verzekeren.

8. Voorkom een vlakke landing, dat is niet zo goed voor je board. Strek hiervoor je achterste been iets meer richting het water dan je voorste been. Open je zeil een beetje om de druk er uit te laten en zo makkelijker te kunnen landen.

Basics: Chop Hop
Foto 9

9. Als je landt moet je gewicht boven het board zijn om een spin-out te voorkomen. Dat kan alleen als je het zeil ook wat meer opent. Alles onder controle? Inhaken en een kleine fist pump of shaka om je geslaagde chop hop te vieren.

Problemen & oplossingen

Ik kom de lucht niet in

  • Meer snelheid
  • Grotere chop
  • Oefen de timing van je afzet door de ‘buig-strek-buig’-actie met je benen te overdrijven

Ik land in spin-out

  • Zorg dat je lichaam zich boven je board bevindt als je landt, en het zeil iets open is

Ik val als een dood vogeltje weer in het water op de plaats waar ik heb afgezet

  • Je hangt tijdens de afzet en in de lucht teveel naar achter

Ik ga in de lucht, of tijdens de landing, in een katapult

  • Je zwaartepunt ligt te ver naar voren. Probeer je gewicht meer boven de tail van je board te houden in de luchts

Mijn board gaat in de lucht alle kanten op

  • Zet je voetbanden groter
  • Duw je voeten verder in de voetbanden zodat ze echt goed vast zitten en krul je tenen omhoog
  • Zet je voetbanden zoveel mogelijk tegen de middenlijn van je board. Een board met de voetbanden op de rail (slalomboard) is moeilijk te controleren in de lucht

Buig-strek-buig

  • Timing en een actieve ‘buig-strek-buig’-beweging van de benen zijn de belangrijkste vereisten om de lucht in te gaan. Probeer daarom deze BSB-actie flink te overdrijven

Kun je voor deze of andere tricks wel wat tips op maat gebruiken? Neem dan contact op met Niek en schrijf je in voor een van de Windsurfclinics voor gevorderden die elk voor- en najaar plaatsvinden. Kijk op leerwindsurfen.nl voor meer info.

 

Dit artikel komt uit Motion #4 van 2018 . Op de hoogte blijven van al het windsurf nieuws? Abonneer je dan snel op Motion en volg ons op Facebook en Instagram!

 van