Basics: Doorgeplaneerde gijp

De gijp is een lastige move. Binnen luttele seconden moet er heel veel gebeuren met board, zeil en lichaam… en dan zijn er ook nog windvlagen en chop waar je rekening mee moet houden. De gijp doorplaneren is nog een stukje moeilijker, maar wel veel gaver! Werk aan de winkel dus.

Veel snelheid, je board vlak- en je zeil dichthouden zijn drie belangrijke zaken om de gijp doorplanerend te maken. Maar het grote verschil tussen stilvallen of doorplaneren maak je met het omslaan van het zeil. Voordat je aan de doorplanerende variant begint, moet je ‘gewone’ gijp goed zijn. Om de gijp door te planeren moet je wat meer risico nemen; op safe spelen is geen optie meer. Een board met wat meer volume maakt het doorplaneren makkelijker. Ik sta hier op de Fanatic Blast 115 LTD, een board speciaal gemaakt voor wat (bijna) iedereen doet: hard gaan, gijpen en af en toe een sprongetje maken! Als zeil gebruik ik de Duotone S_Pace in 7,3 vierkante meter.

How to

1. Zoek een stukje vlak water en kom keihard aanvaren. Val af naar ruime wind met het zeil dicht, je voeten in de voetbanden en nog steeds ingehaakt. Pak daarna je achterste hand ver naar achter op de giek, haak uit en zet je achterste voet aan de lijzijde op de rail tussen de twee voetbanden in. Ga door je knieën en zet je schrap.

2. Breng nu je lichaamsgewicht langzaam van de ‘buitenbocht’ naar de ‘binnenbocht’. Geef hierbij druk op de mastvoet om het board vlak te houden. Je wil met je board zo weinig mogelijk weerstand, ga dus niet naar achter hangen. Herhaal voor jezelf deze mantra: gewicht op de rail, niet op de tail.

3. Blijf carven, met het zeil nog steeds dicht. Het zeil swingt iets naar achter, je lichaam breng je als contragewicht naar voren toe.

4. Je vaart nu bijna voor de wind, langzaam gaat het zeil weer open. Belangrijk hierbij is dat je evengoed door blijft carven. Hou je gewicht dus op de ‘binnenbochtrail’!

5. Terwijl je het zeil verder opent, draait je voorste voet uit de voetband. Plaats deze op het midden van het board, net achter de voorste voetbanden. Let op dat je gewicht in de binnenbocht blijft, anders stuur je terug. Blijven carven dus.

6. De achterste voet die op de rail stond wordt nu de voorste. Plaats hem net achter de mastvoet. Je voeten staan nu in de positie waar ze ook staan als je net op je board stapt, zo voorkom je dat de tail zinkt. Een vlak board heeft minder weerstand en planeert dus beter door. Zorg wel dat de binnenste rail in het water blijft om verder te carven.

7. Je masthand schuift helemaal naar voren op de giek. Als je veel snelheid hebt, flip je het zeil vroeg om. Als het goed is planeer je nog, dus als je net door de wind heen bent laat je de zeilhand al los om het zeil om te klappen.

8. Swing de mast naar voren en pak met de nieuwe masthand gelijk de giek vast. De mast vastpakken is geen optie als je door wilt planeren! Leer jezelf dus vanaf het begin aan om je handen te kruisen als je de andere kant van de giek pakt. Wil je de gijp op safe spelen en voorkomen dat je valt, hou dan de mast iets naar achter gekanteld. Wil je echt volle bak doorplaneren? Dan wil je zoveel mogelijk wind pakken na het omklappen van het zeil en hou je je mast rechtop.

9. Pak de giek nu ook vast met je nieuwe zeilhand. Hoe verder je de mast naar voren houdt, hoe meer wind je pakt en hoe groter de kans dat je doorplaneert. Dus: mast naar voren, armen gestrekt naar voor en de billen laag en naar achter. Vaar weg op een ruimwindse koers, zet je voeten in de voetbanden, haak in en lach: je bent zojuist vliegensvlug van kant gewisseld!

Tips

Tip 1

‘Op safe’ gijpen
Hou de mast naar achter als je het zeil flipt. Hierdoor loeft je board nog iets verder op nadat je het zeil hebt omgeklapt. Pak daarna rustig de zeilhand vast en trek het zeil dicht.

Tip 2

Doorgeplaneerd gijpen
Hou de mast na de zeilflip naar voren. Pak zo snel mogelijk je zeilhand vast en trek het zeil dicht. Eigenlijk is het een grote pompbeweging. Experimenteer met hoever je zeil naar voor kan.

Wil je nog meer progressie maken? Boek dan een windsurfclinic bij Niek van der Linde. Je krijgt dan een heel weekend persoonlijke tips voor een mooie prijs. Check leerwindsurfen.nl/ clinic voor alle info.


Losse uitgaven van Motion zijn nu ook extra voordelig verkrijgbaar in de SOUL Webshop. Bestel Motion #1, 2, 3, 4 2019 en #1 2020 voor slechts € 7,95 in plaats van € 9,95 via onderstaande button en ontvang maar liefst 20% korting via deze link.

 van