28-09-2010 - Kitesurfen, Nieuws

Basics met Jo Wilson – De Backroll

Een backroll is een 360 graden achterwaartse rotatie, meestal uitgevoerd rond de horizontale as.Om een backroll te leren is het aan te raden eerst goed upwind te kunnen varen in beide richtingen.

Stappenplan voor de Backroll

Kite:
Houd de kite hoog, net voor twaalf uur of iets lager, en houd hem hier de gehele trick. Met de kite hoef je verder niets te doen. Via de kite zal je een opwaartse kracht krijgen, maar ook een voorwaartse kracht om je te helpen landen.

Afzet:
Als je voor het eerst een backroll doet zal je het makkelijker vinden om een golfje of een stuk choppy water te gebruiken om op af te zetten. Dit geeft je een extra beetje hoogte om de rotatie af te maken. Als je op vlak water vaart zal je je backroll moeten poppen. (In Access #5 van 2009 staat uitgebreid beschreven hoe je popt.)

Ga direct downwind varen door je gewicht op je hele voet te zetten in plaats van alleen op je hakken en draai je board downwind. Op dit moment vaar je op je hele board en niet op de rail, hiermee neemt de spanning in de lijnen af. Kant nu hard aan en stuur het board verder upwind dan je hoogte zou kunnen lopen. Duw hard met je achterste voet het board in, maar tevens ook met je voorste voet (zestig procent achterste voet en veertig procent voorste voet) en trek de bar met beide handen naar je toe. Dit zal je de lucht in brengen.

Lichaamsrotatie:
De rest van de backroll wordt bewerkstelligd met de volgende vier onderdelen van je lichaam: hoofd, schouders, knieen en voeten.

Kijk met je hoofd over je voorste schouder en laat je schouder dezelfde kant op draaien. Door het draaien van je hoofd en schouders kan je al 180 graden van de rotatie zien zonder dat je de lucht bent ingegaan. Als je alleen je hoofd draait en niet je schouder zie je slechts negentig graden van de rotatie. En dus is de kans kleiner dat je de draai afmaakt.

Tip: Je kan dit oefenen in je woonkamer. Kijk eens met je hoofd over je schouder zonder dat je de schouder meebeweegt. Probeer het nu nog eens, maar beweeg nu wel je schouder mee. Zie je dat je verder kan kijken?

Duw jezelf gelijktijdig omhoog met je knieen en zet je achterste voet harder in om de rotatie in gang te zetten.

Landing:
Houd je ogen open en spot je landing zo snel mogelijk. Draai je board downwind en land. Stuur je kite hard in om met snelheid door te kunnen varen.

Dingen om te onthouden.

– Je hebt je kite eigenlijk niet nodig bij deze trick. Dus probeer niet aan je achterste hand te trekken als je roteert. Je instinct zegt dat je dit wel moet doen, maar hierdoor wordt het erg moeilijk om te landen.

– Om je kite goed stil te kunnen houden zorg je dat je beide handen in het midden van de bar houdt.

– Houd je kite onder twaalf uur, om te voorkomen dat je gaat bengelen onder je kite en daardoor zou kunnen ‘overroteren’

– Als je op vlak water oefent duw je nog steviger je achterste voet in en kijk je zover mogelijk naar achteren door je schouders en hoofd mee te bewegen, dit voorkomt onderrotatie.

– Als je afzet van een golf hoef je minder krachtig af te zetten. Als je toch hard afzet is de kans groot dat je overroteert.

 van