22-01-2013 - Kitesurfen, Nieuws

BASICs RELAUNCH vijflijns c kite

Bar van je af! Waarschijnlijk ken je deze spreuk wel. Is het niet van je eerste kiteles, dan wel van de lesgroepjes op het water terwijl jij lekker aan het cruisen bent. In de vorige Access vroegen we professioneel kiteboarder Bas Koole hoe je het beste een vierlijns SLE (Supported Leading Edge) kite kan herstarten, ditmaal legt hij ons uit hoe je het beste een vijflijns C kite (c staat voor de vorm van de kite) kan herstarten.

Woord & rijder: Bas Koole, Beeld: Ydwer van der Heide

HANDEN OP DE JUISTE PLEK
Het verschil tussen het waterstarten van een vijflijns C kite en een vierlijns SLE kite, is dat je bij het herstarten van een vierlijns SLE kite alleen gebruik maakt van de stuurlijnen. Bij een vijflijns C kite gebruik je de vijfde lijn om de kite in de herstartpositie te krijgen.Net als bij het herstarten van elk ander type kite is het belangrijk dat je de bar op de juiste manier vast hebt. Kijk daarvoor of je de bar niet verkeerd om beetpakt. De meeste barren hebben daarvoor kleurcodes. De meest gebruikte is dat de rode kant links is. Nadat je hebt gecontroleerd of je de bar goed vast hebt kijk je waar in het windraam de kite op het water ligt. Mocht deze aan de zijkant van het windraam op het water liggen, in de buurt van negen of drie uur, dan kan je soms door snel aan de juiste stuurlijn te trekken de kite weer herstarten. Trek niet te hard want dan heb je de kans dat je de kite ‘overtrekt’ waardoor de kite te recht in de powerzone herstart en je met een ruk achter je kite wordt aangesleept. Te hard trekken kan er zelfs toe leiden dat de kite helemaal niet los komt. Hoe veel kracht je moet gebruiken is een ‘fingerspitzengefühl, iets wat je door ervaring moet leren.

WELKE KANT KIES JE?
Om een gecontroleerde herstart uit te voeren is het raadzaam om te wachten totdat de kite op twaalf uur voor je op het water ligt. Zoals je kan zien op de eerste foto. Vanuit deze positie is het aan jou de keuze aan welke kant van het windvenster je de kite wil herstarten. Wordt het negen uur (links) of drie uur (rechts).Het gebruik van de vijfde lijn lijkt moeilijk, maar is simpel. Het wordt door een hoop rijders niet altijd optimaal gebruikt. Druk de bar, net als bij het herstarten van een vierlijns SLE kite, zo ver mogelijk van je af. Als je een ‘stopper’ op je bar hebt duw je deze eerst helemaal  naar voren. Rijk nu zover mogelijk met je hand om de vijfde lijn te pakken. Hoe meer je de vijfde lijn aantrekt hoe meer effect dit heeft op de kite. Kijk wel of de vijfde lijn niet om de kite heen gewikkeld is. In dat het geval trek je je safety en zwem je naar de kant. Trek de vijfde lijn aan totdat de kite ‘op z’n rug’ (met het doek op het water) ligt. Wacht nu niet langer met het aantrekken van één van de stuurlijnen, in dit voorbeeld wordt er getrokken aan de rechter stuurlijn. Dit zorgt er voor dat de kite richting negen (links) uur begint te verplaatsen.

VEEL VOORKOMENDE FOUTEN
Wikkel de vijfde lijn nooit om je hand, mocht er plots erg veel  spanning op de vijfde lijn komen, dan kan dit nare gevolgen  hebben. Laat de vijfde lijn gewoon naast je hangen na het  aantrekken. Dit kan namelijk geen kwaad. Let wel op dat de lijn nergens omheen komt, zoals om je bar.

Houd de rechter stuurlijn nu goed vast boven de floater (rubberen  omhulsel) en probeer er spelenderwijs achter te komen hoe hard je moet trekken om de kite geleidelijk in de juiste positie te laten komen. In vergelijking met een vierlijns SLE kite komt de vijflijns C kite eerder in de herstart positie. Dit komt doordat de kite wordt  geholpen door middel van de vijfde lijn. Mocht het nou zo zijn dat je kite opeens omhoog schiet door de power zone heen, dan komt dit doordat je te hard aan de stuurlijn trekt. Laat dan in het vervolg de stuurlijn wat vieren en je zal zien dat de kite rustig naar de zijkant van het windvenster gaat en daar in de juiste  startpositie komt.

De kite is en heeft nu de juiste positie om los te komen van het water. Laat de kite nu geleidelijk van het water komen. Voorkom dat de kite in één keer van negen uur naar twaalf uur schiet waardoor je gewoon op één plek kan blijven staan.

Bereid jezelf voor op het weer vast pakken van de bar. Je wil  namelijk op het moment dat de kite vliegt beide handen aan de  bar hebben. Zodra de kite los komt van het water, laat je zowel de vijfde lijn als je stuurlijn langzaam vieren. Laat de vijfde lijn door je hand lopen en ga met je hand met de vijfde lijn mee, zodat je  direct de bar beet kan pakken. Schuif nu ook je rechterhand waar je de stuurlijn mee vast hebt richting de bar. De kite komt weer geleidelijk in zijn vorm je kan de kite gecontroleerd naar  twaalf uur sturen.

Trek vooral met de kite op negen uur nog op het water bij weinig wind niet te hard aan de rechterkant van de bar. Dit kan er namelijk toe leiden dat de kite achterover valt op de trailing edge (achterkant van de kite) en je het hele opstartproces weer opnieuw kan uitvoeren. “Alleen rust kan u redden”.

 van