Basics: toeside to heelside gijp

Bij het wingfoilen is de gijp de makkelijkste manier om van richting te veranderen. In Wingfoil Magazine #1 2022 legt Annelous Lammerts uit hoe je deze belangrijke basismove onder de knie krijgt. Hier showt ze de toeside-variant: eenvoudig te leren, maar oh zo lekker om te doen!

Beeld Header Laci Kobulsky • Sequence Lennart van Holten

Ga de gijp in met goede snelheid terwijl je halve wind vaart. Power je wing door aan je achterste hand te trekken en begin downwind te carven door je gewicht van je toeside naar je heelside rail te verplaatsen. Probeer je core goed aan te spannen en je lichaam recht boven het board te houden voor stabiliteit.

Breng de wing boven je hoofd met je voorste hand. Probeer hem horizontaal boven je hoofd te krijgen, zo vliegt de wing gedepowered. Op dit moment kun je je achterste hand loslaten.

Blijf carven door te kijken waar je heen wilt en je heupen in de nieuwe richting te draaien. Wissel je voorste hand en pak met je nieuwe achterste hand de handle of giek en power de wing door aan je achterste hand te trekken. Doe dit wanneer je board bijna rond is zodat je snelheid in de nieuwe vaarrichting krijgt.

Het poweren van de wing helpt ook om het laatste gedeelte van de draai af te maken. Eenmaal varend in de nieuwe richting kun je heelside doorvaren, of ervoor kiezen om je voeten om te zetten, net wat je het makkelijkste vindt.

>> Annelous is toch een beetje de Oprah van het wingen. Haar voornaam is genoeg om haar te vinden op Instagram!

 van