16-11-2007 - Kitesurfen, Nieuws

Basics:Unhooked, wie niet sterk is moet slim zijn!

Toen voormalig Nederlands kampioen Ruud Overwater mij zes jaar geleden vertelde dat hij ook wel wat unhooked wilde gaan proberen, verklaarde ik hem volledig voor gek. Unhooked is voor gevaarlijke gekken, met bionosche schouders! Dat kan toch helemaal niet! Je wordt gevierendeeld! Ondertussen is unhooked varen standaard aan het worden. Iedere kiter die het gevoel wil houden een extreme sport te bedrijven doet het, en het blijkt helemaal niet moeilijk te zijn. Maar als je het gewoon eens wilt proberen zonder er over na te denken, kom je van een koude kermis thuis. Een beetje voorbereiding is dus handig.

 

TEKST: MAARTEN HUISMAN // BEELD: MAARTEN HUISMAN

 

 

 

 

Voorbereid
Om te beginnen is het handig om gewoon ingehaakt stabiel heen en weer te kunnen varen en in de trapeze een sprong te kunnen maken en landen. En het is mooi als je dat kan zonder er echt heel hard bij te moeten nadenken. Als je bij elke sprong hard crasht, moet je telkens je bar los laten. Er komt dan een moment dat je de boel sloopt en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Voor het uitzonderlijke geval dat je de eerste keer uithaakt, toch valt en de bar laat schieten, is een goede handlepass leash een vereiste. Een goede handlepass leash voldoet aan een aantal voorwaarden. Hij moet sterk genoeg zijn om de krachten van de kite volledig te kunnen houden en het is lekker als hij goed beschermd is om striemen op je lichaam te voorkomen. Verder is het handig als hij een zodanige lengte heeft dat de (meestal) stalen haak niet precies op gebits-afstand tot stilstand komt.
Dan rest alleen nog de vraag, waar je de leash nou het beste vast kunt maken. De meeste topkiters maken hun handlepass leash aan hun chickenloop of depowerlijn. Op deze manier is de leash eigenlijk een verlengstuk van de depowerloop en de kite depowert slechts een beetje als je de bar los laat. Maar dat hij blijft trekken is zeker (alleen een bowkite depowert volledig in dat geval). Kiteboarders die handlepasses maken, bevestigen juist daarom hun leash daar, zodat ze bij een misser niet ondersteboven als een baksteen uit de lucht vallen. Voor de beginnende unhooked kiteboarder is deze _

 van