03-09-2014 - Mountainbiken, Nieuws

Bassies Rubber Fetish

Elk nummer bespreken we hier de meest geschikte banden voor elk seizoen. Deze keer wilde ik niet de meest geschikte band voor het seizoen bespreken, maar de meest geschikte band voor je betreffende wielmaat.

‘Vroegah’ was de Nobby Nic altijd een van mijn meest geliefde banden en niet alleen bij mij. Werkelijk elke fiets was ermee afgemonteerd, van tour-/marathonbike tot veel xc-bakkies. Hij werkte overal, zowel in Nederland als in de bergen. Maar met de opkomst van de minder geprofileerde (en dus snellere) banden, viel Nic uit de gratie. In Nederland verschoof de algehele voorkeur naar Racing Ralphs of zelfs Furious Freds. Banden die in mijn ogen te weinig grip hebben om nog als een ‘mountainbikeband’ in aanmerking te komen en alleen een functie hebben voor racers die op zoek zijn naar de allerlaatste milliseconden in een parcours. Mijn voorkeur – zoals je in de vorige UP/DOWN kon lezen – ligt daarom bij een Rocket Ron (sneller en levert gewoon iets zinvollere grip). In de bergen ging ik over op veel stevigere banden (eerst de Fat Albert of Maxxis High Rollers, de Alberts werden later vervangen door de meer allround zijnde Hans Dampfs).

En tussen deze twee extremen had de Nobby Nic eigenlijk geen rol meer, ‘hier’ was hij te traag en bood hij een hoeveelheid grip die je eigenlijk niet nodig hebt op een Nederlandse route. En ‘daar’ was hij te licht voor het echte ruige werk en had hij te weinig grip op serieus stenige of modderige ondergrond. Maar een week of twee geleden heb ik de Nobby Nic (NN voor intimi) herontdekt. Want bij het rijden met de trail-29’ers in de Ardennen, viel het NN-kwartje opeens weer op zijn plek. In de grotere maat komt de band opeens helemaal tot zijn recht! En de andere testers bevestigden die bevinding. Ik heb er geen wetenschappelijk onderbouwde verklaring voor, maar ik denk dat het met de ‘contact patch’ te maken heeft. Een van de redenen waarom de karrenwielen zo op handen worden gedragen: een groter deel van je wiel maakt contact met de ondergrond, wat resulteert in meer grip. En mijn ‘oude’ bezwaar tegen de Nobby Nics valt opeens weg, de band heeft meer dan voldoende grip voor een potje ongegeneerd trailrippen.

NobbyNic

Een van de testfietsen was uitgerust met een Rocket Ron voor en een Racing Ralph achter. Een heel erg snel setje op een xc-parcours. Maar waar wij aan het rijden waren én onder de tamelijk glibberige omstandigheden waarin wij op pad waren, echt onvoldoende. Toen we een setje wielen ruilden, kwam opeens de ware aard van die fiets naar boven, maar in dit verband nog veel belangrijker: de Nobby Nic blijkt dus weer een hele relevante band te zijn geworden dankzij de opkomst van full suspension 29’ers met een beetje veerweg. Een hele snelle trailband met bakken vol met grip!

 

Column: Bas Rotgans

 van