18-07-2018 - Nieuws, Wielrenblad

Bauke Mollema over zijn eigen Bauke Mollema Tocht

Een jaarlijkse tocht die jouw naam draagt. Veel wielrenners zullen er van dromen, maar het is voorbehouden aan weinigen. Slechts hen met een staat van dienst die de eer rechtvaardigt, is het gegeven. We hadden een gesprekje met zo iemand: Bauke Mollema. Over zijn tocht en zijn Groningen.

Tekst: Jan Koelmans & Foto: Duncan Wijting

Hoe en wanneer is de BMT geboren?

‘De eerst editie van de tocht was in 2013, vlak na de Tour de France van ‘Bau en Lau’ waarin ik uiteindelijk als zesde finishte. We zijn dit jaar dus alweer toe aan de zesde editie. Het leek me heel leuk om de mensen kennis te laten maken met het fietsen in Groningen en tegelijk een dag te hebben waar fans mij kunnen ontmoeten. Ook is fietsen natuurlijk gewoon gezond en gezellig. Hoe meer mensen gaan fietsen en wielrennen, hoe beter.’

Hoe zou je de BMT zelf omschrijven?

‘Ik denk dat we afgelopen jaren gegroeid zijn tot een van de mooiste en gezelligste tochten van Noord-Nederland. Het is een dag waarop de wielersport centraal staat. Door het vlakke Groninger land is de tocht goed geschikt voor de beginnende fietser, maar mensen die van meer uitdaging houden komen op de langere routes van 165 of 200 kilometer en met de tijdsegmenten ook aan hun trekken.’

Heb je zelf ooit deelgenomen aan een dergelijk toerevenement?

‘Mijn eerste ervaring met een toertocht was de Cauberg Clinic. Daar reden we altijd met de Rabobank-renners door Limburg met fans en relaties van de bank. Dat was altijd een hele gezellige happening aan het einde van het seizoen. In de winter deed ik daarnaast verschillende veldtoertochten. Tegenwoordig ben ik teveel van huis, maar na mijn carrière zal ik zeker weer meer tochten gaan rijden.’

Waarin verschillen de te rijden routes van de BMT van andere toertochten?

‘In Noord-Nederland zijn weinig goed georganiseerde tochten zoals de BMT. De meeste mensen zijn inmiddels wel bekend met de Cauberg en andere beklimmingen in Limburg, maar Groningen is voor velen onbekend terrein. En Groningen heeft juist veel te bieden. Rust, ruimte, weinig verkeer en mooie natuur. En de start/finish-locatie in hartje Groningen is natuurlijk geweldig, dat zorgt voor een bijzondere sfeer.’

Wat betekent het Fries-Groningse landschap voor jou?

‘Hier ben ik opgegroeid en ligt mijn basis als wielrenner. Ik was altijd op zoek naar nieuwe, rustige wegen en mooie routes. In lange trainingen reed ik altijd zo ver mogelijk weg om nieuwe streken te ontdekken. Daardoor ken ik inmiddels vrijwel heel Noord-Nederland op mijn duimpje. Ik zou in Nederland nooit ergens anders willen wonen dan in Noord-Nederland.’

In hoeverre vallen de BMT-routes samen met je oude trainingsrondjes?

‘Volledig. Vanuit Groningen fietste ik vaak richting het Lauwersmeer, net als tijdens de BMT. Dat is een nationaal park met natuur en veel rustige wegen. De eerste verzorgingspost is in Zuidhorn waar ik ben opgegroeid, vlakbij mijn ouderlijk huis. En tijdens mijn studentenjaren in Groningen maakte ik tochten door de hele provincie.’

Hoe ervaar jij de dag van de BMT meestal?

‘Heel leuk, maar ook hectisch. De hele dag door met deelnemers op de foto, selfies en handtekeningen. Ik fiets zelf bewust niet de langste afstand. Ik doe de route van 110 kilometer, zodat ik meer tijd heb voor de deelnemers. De positieve reacties van de mensen onderweg doen me echt goed. Na afloop ben ik wel helemaal gesloopt, maar ik geniet intens van dit samenzijn.’

Hoe voelt het voor een nuchtere Groninger om een tocht naar zichzelf te vernoemen?

‘Dat is best wel cool hoor! Ik denk dat veel Noorderlingen wel eens wat trotser mogen zijn op hun regio. Ik vind het super leuk dat ik Groningen op deze manier op de kaart kan zetten. Afgelopen jaren kwamen de deelnemers echt uit heel Nederland en zelfs Duitsland naar Groningen toe. Dat is toch iets om trots op te zijn?’

Met wie rijd jij de tocht die dag?

‘Met iedereen die wil! Meestal vertrek ik met een grote groep waar iedereen zich bij kan aansluiten. Zo kan ik onderweg met verschillende mensen een praatje kan maken.’

Draait de BMT voornamelijk om fietsen of ook om gezelligheid achteraf?

‘Gezelligheid is zeker een belangrijk deel van de dag. Niet alleen tijdens het fietsen met je fietsmaatjes. Ook bij de bevoorradingsposten en na afloop bij de finish. Daar kunnen deelnemers gezellig napraten met een drankje en muziek. De locatie in hartje Groningen zorgt voor extra sfeer.’

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die het Groningse landschap te weinig tot de verbeelding vinden spreken om zich in te schrijven?

‘Die mensen zijn hier vast nog nooit geweest, want Groningen heeft juist heel veel te bieden. Zowel in de gezellige stad Groningen, als onderweg tijdens de routes. Ga de uitdaging aan en schijf je in met je fietsvrienden. Groningen zal niet teleurstellen!’

WINACTIE 

Wil jij op 12 augustus ook meefietsen met Bauke Mollema tijdens zijn eigen tocht? Laat ons dan even weten met wie jij in het spoor van Bauke zou willen fietsen! Wij mogen in samenwerking met Bauke en Le Champion maar liefst tien keer 2 startbewijzen weggeven. Deze kaarten wordt willekeurig verloot onder deelnemers die de Facebook-pagina’s van Bauke Mollema Tocht en Wielrenblad leuk vinden. Wil jij mee doen aan deze gave winactie, doorloop dan dus gewoon even deze simpele stappen. Wellicht zien we jou dan ook in Groningen bij de start of finish van deze gave toertocht? Veel succes!

• Lees dit artikel over de winactie
• Like de Facebook-pagina’s van Bauke Mollema Tocht en Wielrenblad
•Laat weten met wie jij de Bauke Mollema Tocht zou willen fietsen. Dit kan via de reacties op Facebook, onderaan dit artikel of per mail naar info@soulonline.nl
.
Meer informatie? 

Dit artikel is afkomstig uit Wielrenblad #2 2018. In Wielrenblad #2 lees je dus alles over waarom Bauke met zoveel plezier traint op deze routes en hoe trots hij is om deze aan jullie te kunnen laten zien op deze dag. Mocht je deze uitgave van Wielrenblad hebben gemist, dan kun je deze nog bestellen in de webshop. Uiteraard kun je ook altijd abonnee worden, zodat je geen artikel meer hoeft te missen!

 

 van