Bayck: De circulaire én modulaire e-bike

Verwisselbare kleuren covers, een batterij die je ook als powerbank kunt gebruiken en een app waarmee ritten worden geregistreerd. Angelo Jansen en Jorrit Schoonhoven presenteren hun revolutionaire idee op het gebied van vervoersmiddelen. Het circulaire en modulaire e-bike merk genaamd Bayck: een personaliseerbare e-bike met verwisselbare onderdelen.

Bayck e-bikes App

Het zijn de hoogtijdagen voor verkopers van elektrische fietsen. Vanwege de Coronamaatregelen zoeken veel mensen naar een manier om het leven in de anderhalve meter samenleving makkelijker te maken door meer in beweging te blijven in de vrije natuur. Daarnaast kiest een groot aantal van de OV-reizigers voor een alternatief vervoersmiddel. Redenen genoeg voor Angelo Jansen om zijn jarenlange droom te verwezenlijken: het op de markt brengen van Bacyk; een, circulair personaliseerbare e-bike. “Ik heb het vaak gezien in de fietsenzaak van mijn vader. Iemand wil een nieuwe fiets aanschaffen, het liefste het model van fiets A, maar dan in de kleur van fiets B. Het is jammer dat je zulke klanten moet teleurstellen en ze uiteindelijk voor een fiets gaan waar ze niet 100% achterstaan.”

Bayck maakt gebruik van een modulair systeem waarmee de consument zelf zijn e-bike samenstelt. Waar je bij de standaard fietsenwinkel een keuze maakt uit e-bikes die al gefabriceerd zijn, kun je met Bayck naar wens de fiets samenstellen. Men kiest eerst een type frame om vervolgens met verschillende kleuren kappen, batterijen en accessoires de fiets te personaliseren. De verschillende bouwonderdelen passen op elk frame waardoor je om de zoveel tijd kunt wisselen. Hiermee richt Bayck zich op een veel bredere, en ook jongere, doelgroep. 

Bayck circulaire e-bikes

Een van de bedenkers, Angelo, zegt het volgende: “Het is een achterhaald idee dat alleen senioren op een e-bike rijden. De afgelopen jaren zie je ook steeds meer jongeren een e-bike aanschaffen voor het ritje naar school of hun bijbaantje. Met de Coronamaatregelen hebben meer doelgroepen de elektrische fiets ontdekt. Mensen zoeken naar een manier om in beweging te blijven, een tochtje met een e-bike in de buitennatuur is de manier om het virus even te vergeten. Daar wilden wij, als Bayck, nog een schepje bovenop doen door de e-bike volledig circulair en personaliseerbaar te maken. Je kunt het vergelijken met een smartphonehoesje. Om de zoveel tijd wil je gewoon even een ander uiterlijk zonder daar meteen een nieuw apparaat voor te kopen. De kleurencovers zijn net zoals het hoesje eenvoudig te klikken op het frame van de bike. Ook hebben we de batterij zo gemaakt dat hij tevens als powerbank dient. Hierdoor kun je overal je telefoon, tablet of andere apparaten opladen.”

Bayck circulaire e-bikes

Met de verschillende onderdelen zijn uiteindelijk 320 unieke ‘Bayck’s’ te maken. En dat is voor nu slechts het begin, want er zijn meer onderdelen in omloop. Alle afzonderlijke onderdelen zijn zo gemaakt dat elke combinatie mogelijk is, het is net zoals Lego, maar dan met e-bikeonderdelen. Dit modulaire systeem maakt Bayck tot een volledig circulaire fiets. Wanneer een onderdeel kapot gaat, is deze makkelijk te vervangen door een onderdeel dat altijd op voorraad is. Fietsen die niet meer bruikbaar zijn voor de verkoop, krijgen een tweede leven en worden als deelfiets aangeboden in steden en plaatsen waar het openbaar vervoer schaars is.

Door in te spelen op belangrijke maatschappelijke thema’s als mobiliteit, duurzaamheid en circulariteit hoopt de organisatie van Bayck een revolutie te ontketenen op het gebied van vervoersmiddelen. Dankzij het oneindige scala aan mogelijkheden is het Bayck gelukt om een e-bikte creëren die beschikbaar is voor iedereen.

Voor meer informatie over de Bayck E-bikes kan je terecht op de website.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van