03-01-2018 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Behind the design – The Airush Ultra

Vijf jaar na het introduceren van de eerste kite met één strut, komt Airush met het lichtste model wat ze ooit gemaakt hebben, de Airush Ultra. Meegaande met de trend van Hydrofoiling is de Ultra is gemaakt voor weinig wind. 

Over de designer 

Airush kite designer Mark Pattison begon zijn carrière met het repareren van windsurf zeilen. In 2003 begon hij met werken bij Airush als design assistent en product tester. Al snel werd hij een sleutelfiguur binnen het design team. Vandaag de dag worden Mark en design directeur Clinton Filen gezien als de grondleggers van het succes van Airush.

airush ultra 1

Waarom de Ultra kite?

Met de opkomst van het foilen deed zich een nieuwe uitdaging voor in het kite design. De kites moeten werken met veel minder wind dan de gebruikelijke kites. Voor Mark kwam daar nog een persoonlijke zoektocht bij. Het ontwikkelen van een kite welke het mogelijk maakt tijdens het waveriden te planeren.

“Mark is een van de meest getalenteerde mensen met wie ik ooit heb gewerkt, maar hij is een beetje aan de extreme eigenwijze kant. Hij spendeert dagen om te vertellen dat iets onmogelijk is en vervolgens doet hij het toch. De Ultra is een mooi voorbeeld van zijn genialiteit.” Aldus Clinton Filen.

Oplossen van een probleem

De afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van het load frame de duurzaamheid van de Airush kites sterk verbeterd. Zoals Mark zei:

“We begonnen in te zien dat er overbodige materialen gebruikte in de kites die extra gewicht toevoegde. We waren in staat het load frame te verbeteren door het zwaardere doek te vervangen.”

Vanwege een beter begrip van de spanning in het doek en de extra stabiliteit die het load frame levert, is de rol van de struts om de kite te stabiliseren ook verbeterd.

Ondanks dat Airush de eerste was met een kite met maar een strut, wilden ze niet dezelfde kite pakken en hier nieuwe aspecten aan toevoegen. “We wilden helemaal opnieuw beginnen en iets veel beters maken.”

https://vimeo.com/210390285

Wil je meer lezen over het design van de Ultra? Klik dan hier.

 van